Szivességi lakáshasználóiszerződés mire jó?
Sziasztok.
Feleségemmel szüleihez költöztünk 6 éve.
160nm-es házukból após lerekesztett nekünk 60nm-ert külön bejárattal. Fürdő,wc, nappali, konyha és két kis szobával. Ezeket a helyiségeket teljesen be is rendezte nekünk oly módon, hogy mi csak a ruháinkat vittük, meg a pocakban a gyereket.
Apósom velünk szivességi lakás/lakrész használati szerződést kötött, melyben minden ingóság ami ott található, azt ő tette bele, ergo az övé... Ezt miattam csinálta leginkább...
Nekem sajnos van 14 éves bedölt devizahitelem, amit nem fizettem (akkor nem voltam házas, mostani feleségemnek köze nincs hozzá)
A végrehajtó megtalált követelésével, és letiltotta a fizezésem 50%-át.
Félek hogy kijönnek foglalni tőlem, mert felmondtam. Nem tudok így eltartani egy családot, ilyen levonás mellett. Próbáltam alkudozni de sajnos elutasítottak mindig.
Most feketén dolgozom, így megmatad a fizetésem.
Nincs saját bankszámlám.
Kb. emiatt az évek során sosem volt semmi a nevemen. Még a telefonom előfizetése se az én nevemen fut.
Kérdésem az lenne, hogy ha kijönne a végrehajtó lakcímemre összeírni, foglalni... Elegendő ezt a szerződést felmutatnom nekik? Be sem engedhetem őket sajnos apósom enfedélye nélkül, mert semmi de semmi nem az enyém ott.
Lehetne közjegyző előtt kötni a szerződést. Vagy legalább két tanu kellene rá, hogy teljes bizonyító erejű magánokirat legyen. És legyen a része egy leltár.
Ettől függetlenül, ha egy okirat nem felel meg a valós helyzetnek, akkor a tényeknek előnyük van.
"Be sem engedhetem őket sajnos apósom engedélye nélkül, mert semmi de semmi nem az enyém ott."
Ez szerintem nem így van. Ha Te vagy a lakás használója, akkor a végrehajtóknak pontosan ugyanannyi joguk van bemenni a lakásba, mintha a Te tulajdonod lenne. Felteszem, hogy egy saját tulajdonú lakásba bemehetnének, mert a falon keresztül nehéz lenne lefoglalni bármit.
Értem.
Már csak annyi a kérdésem, hogy ez a szerződés közte és köztem nem ügyvédi papír.
Anno akkor megkötöttük, és tanuzva aláírva született meg.
Ez így is elegendő?
Hangsúlyozom hogy erre nem került még sor (ingóság foglalására) csak szeretném tisztán látni a helyzetem. Az adóság sajnos nem az én hibámból lett, más tehet róla, viszont én nevem áll ott. Elég baj ez nekem, hogy egy életre meg vagyok pecsételve kb.
Rengeteget egyezkedtem a behajtóval, mindent-mindent visszautasított. Havi fix összeggel szerettem volna fizetni, de visszautasította.
Letiltott a fizetésből. Ekkor megint írtam nekik, hogy megélhetésem/ünk veszélyezteti... Egyezzünk meg. Visszautasított. Telefonba azt mondták vetessek fel hitelt valakivel, és fizessek! Lekezelőek... Hiába próbálkozom falakat húznak fel.
Szándékom megvan a fizezésre, de nem foglalkoznak vele. Nekik egy összegbe kell azt írták vissza.
Szegény vagyok. Hónapról hónapra élek. Nincs pénzem ügyvédre. Rámegy a családi életem is, ha kipakolják azt az ingatlant ami nem is a mienk, enyém.
"Kérdésem az lenne, hogy ha kijönne a végrehajtó lakcímemre összeírni, foglalni... "
Nem foglaljuk le az ingóságot, ha van bármilyen megállapodás arra, hogy az ingatlanban lévő ingóságok más tulajdonát képezik. Egy szívességi lakáshasználat esetére szóló megállapodásnál ez teljesen bizonyítható. Ha mégis lefoglalnánk (de miért tennénk?), akkor a valódi tulajdonos igénypert indíthatna a végrehajtást kérő ellen. Mit nyújtana be a bíróságon a tulajdonjoga igazolására? Ugyanezt a megállapodást. Róka fogta csuka...
Tehát nem foglalunk. Felesleges köröket nem futunk.
"Elegendő ezt a szerződést felmutatnom nekik?"
Igen.
"Be sem engedhetem őket sajnos apósom enfedélye nélkül, mert semmi de semmi nem az enyém ott."
A végrehajtóval (nem behajtó, az más kategória) érdemes együttműködni. Olyan nincs, hogy nem engedhetem be. Ugyanis adott esetben az ingatlant a tulajdonos/lakó távollétében is felnyittathatja. Nem kell, hogy ott legyél.
Ha adós nem tulajdonos az ingatlanban, akkor előzetesen értesíti a tulajdonost, hogy mikor megy ki helyszínre. Ha senki nem biztosítja az ingatlanba történő bejutást, akkor jöhet a "felnyitás" hatósági tanúk jelenlétében.
Tehát jobb túllenni rajta. Ha meg tényleg semmi nem a Tied, akkor miért aggódsz?
Egyébként ha van mód foglalni és van mit, akkor sem csapjuk a hónunk alá, és visszük el, hanem jegyzőkönyvben összeírjuk -> zár alá vesszük. Ez annyit jelent, hogy tovább használhatod, de az állagát köteles vagy megóvni, és nem tulajdoníthatod el. Ha mégis eladod, zártörést követsz el, ami bűncselekmény. Tehát még egy rendőrségi ügyet is akasztasz vele a nyakadba.
"A végrehajtó megtalált követelésével, és letiltotta a fizezésem 50%-át."
A bérletiltás a nettó bér 33 %-áig terjed. Csak több letiltás esetén van lehetőség 50 %-ra.
"Rengeteget egyezkedtem a behajtóval, mindent-mindent visszautasított. Havi fix összeggel szerettem volna fizetni, de visszautasította."
Az miért nem jut senkinek az eszébe, hogy önként is teljesíthet, nem kell hozzá pecsétes papír, hogy fizesd a tartozásod.
Fizetsz, amennyit tudsz a végrehajtó egyetértő bólintása nélkül is, és fogy a hátralék.
Egyébként egyezkedni a végrehajtást kérővel is lehet (nálad ez a bank/hitelintézet). Ha velük meg tudsz egyezni, akkor az ő kérésükre szünetel a végrehajtás, a végrehajtó várja, hogy megfizesd a banknak a tartozást és addig nem csinál semmit.
Sajnos két devizahitel volt.
Aegon banktól vettem fel.
Érdemes velük leveleznem akkor?
De a végrehajtónakis tartozom..
Bocsánat!
A végrehajtó megvette az adósságot.
Ő a követelő...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!