Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért keresek szarul egy...

Miért keresek szarul egy piacképes szakmában? Mit csinálok rosszul?

Figyelt kérdés

Lassan 3 éve vagyok a szakmában. Korábban másik területén dolgoztam a szakmának, úgyhogy ebben a pozícióban a releváns tapasztalatom nagyjából egy év. Viszont az előző munkakörömben is foglalkoztam programozással, automatizálással és most is ebből áll a munkám nagy része.

Van egy alapszakos, mérnökinformatikus diplomám és egy mesterszakos villamosmérnök végzettségem, utóbbit munka mellett szereztem már. Tudom, hogy az ipar számára ez nem sokat számít, de mindkét képzésen az évfolyamom felső 10%-ában voltam, egyenesben végeztem szép eredménnyel, mert kutatómérnök szerettem volna lenni. Doktorira végül nem mentem, abban bíztam, hogy anyagilag így jobban járok, mint 4 évig minimálbéren. Vannak régi évfolyamtársaim, barátaim, akik szintén szakmabeliek, a matematikával kapcsolatos kérdésekben engem szoktak megkeresni, mert ők inkább csak átvészelték ezeket a tárgyakat, míg engem főleg ez érdekelt.

Nehéz megítélnem a saját képességeimet a gyakorlatban, de igyekeztem figyelni arra, hogy használható, szép kódot írjak, soha nem volt rám panasz, dicsérték a munkámat a munkahelyeimen is, nemcsak a tanulmányaim során. Úgy gondolom, hogy nem vagyok rossz szakember, és nem gondolom, hogy kevés lenne a tudásom. Az elmúlt pár évben az időm nagy részét munkán kívül is azzal töltöttem, hogy jobbá váljak, önállóan is látástól vakulásig tanultam. Aminek nagy részét persze élveztem, nem is arról van szó, de úgy érzem, semmit sem értem vele. A baj az, hogy akire nálam jobban panaszkodnak és aki hozzám fordul segítségért, az is szinte a dupláját keresi nálam. A páromat látom dolgozni napközben, sokkal lazábbra veszi, mégis ő megkapta tavaly az 500-as nettót és idén még rávágtak 150-et nettóban a bérére. Örülök neki, hogy ő boldogul, de esküszöm mikor januárban hazajött a bértárgyalásról azzal, hogy megkapta a kért összeget, én meg kaptam 9000 Ft emelést összesen, elbőgtem magam.

Mit szúrok el? Miért van az, hogy nekem a 290 nettós bért tartják reálisnak a mai napig, korábban meg 200-al kezdtem az előző munkahelyemen, alig emelnek évente valamit, miközben más ugyanennyi idő tapasztalattal 600-800 ezres nettókat keres meg?

Mi a baj velem? Félnek, hogy elmegyek szülni vagy mi az isten van? Ennyire nem venném észre, hogy szar szakember vagyok? Ennyire nem akarja senki a képembe mondani? Pedig már pár embernek az orra alá dugtam a kódjaimat.

Kérdeztem már ismerősöket, ők csak annyit javasoltak, hogy próbálkozni, interjúzni kell és jobhoppinggal hamarabb összejön egy jobb bér. A felettesemmel jóban vagyunk, vele is beszéltem erről, ő azt mondta, hogy nagyon sokan mondanak be irreális összegeket a programozói fizetéseknek, pedig junior szinten ez egy teljesen átlagos bér amit kapok... Nem tudom, mit gondoljak.

2022. okt. 21. 14:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
24%
tul hosszu amit irtal szal nem olvastam el. De gondolom vagy nincs piackepes tudasod, vagy nem vagy hajlando Budapestre koltozni, vagy nem jarsz interjuzni
2022. okt. 21. 15:34
 2/11 anonim ***** válasza:
28%
Nem jó cégnél dolgozol. Programozás, folyamatautomatizálás az nem rossz irány, simán juniorként is meg kéne kapnod bruttó 5-600 ezret.
2022. okt. 21. 15:51
 3/11 anonim ***** válasza:
3%
Ez van ha szembemegy valaki a természet törvényeivel és a karrierpitsát játssza. Miközben ha tennéd a dolgodat, nem az eszedet játszanád, már 3 éve igényelni lehetett volna a csok-babaváró kombót (ajándék 30 millió), az abból vett ingatlan pedig azóta 60 milliót érne. De te csak programozgass nyugodtan, majd 40 évesen szülsz ha még menni fog.
2022. okt. 21. 16:08
 4/11 anonim ***** válasza:
76%

Most komolyan a feletteseddel beszélgetsz a fizetésekről és megkajálod a szövegét, amivel nyilván az a célja, hogy átmossa az agyadat és ott maradj kevés pénzért? Ez a manapság divatos, "jóban vagyok a fiatalos főnökkel" dolog pont erről szól, hogy érzelmileg odakössenek, miközben alig fizetnek. Ő meg közven vígan elvan a céges autóval meg a medencés családi házzal, és eggyel kevesebb feladata van, mert nem kell a helyedre interjúztatni, és felülről is dicsérik, hogy milyen jól tartja a büdzsét.

Nincs más lehetőség mint interjúzni, ajánlatokat szerezni, aztán előállni a felmondással, és nem hallgatni semmilyen érzelmi szövegre, csak a pénztárcádra. Ez keményen, ridegen hangzik, főleg nőként talán nehezebb végignyomni, de sajnos itt mocskos kapitalizmus van, másként nem lehet belőlük pénzt kipréselni. Az, hogy ülsz egy helyen és várod, hogy maguktól emeljenek, az halott ügy.

2022. okt. 21. 17:21
 5/11 A kérdező kommentje:

#3 Sem a párom, sem én nem akarok gyereket. Aminek sosem lesz itt az ideje, annak az idejéből nem fogok kifutni. És mint mondtam, elsősorban nem a pénzért csinálom, hanem mert boldoggá tesz (szemben egy gyerekkel, aki iránt valószínűleg csak undort és idegességet lennék képes érezni, amiért nem csinálhatom miatta azt, amit tényleg szeretnék). Jó lenne már elfogadni, hogy nem kar mindenki anya lenni és ebben ugyanannyira nem hibás ő, mint a párja, aki szintén nem akar.

A többieknek köszönöm szépen, igazatok van sajnos. Nem nagyon interjúzgattam mostanában.

2022. okt. 21. 17:33
 6/11 anonim ***** válasza:
0%

"tul hosszu amit irtal szal nem olvastam el."

+1

Ertelmes emberkent probald mar meg osszefoglalni par mondatban a kerdest!

2022. okt. 21. 19:02
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Cégek minél alacsonyabb bérrel akarnak alkalmazni, hiszen így nagyobb profitot zsebelnek be a munkád után. Amíg hajlandó vagy alacsony bérért dolgozni, addig nem lesz valtozás, jelenlegi munkahelyed nem fog emelni bármennyire jól dolgozol! Én is hasonlóképpen voltam, váltásnál rögtön 40%-kal többet ajánlottak, miközben korábbi munkahelyemen nem volt rá keret.
2022. okt. 21. 19:13
 8/11 A kérdező kommentje:

Ha meg csak annyit írok, hogy vajon miért fizetnek kevesebbet nekem, mint másnak, akkor ellövitek azt, amire már magamtól is gondoltam és épp azért írtam le, hogy ne fussunk fölösleges köröket. Ha nem indoklom, akkor meg az lesz a baj, mert akkor biztos rosszul gondolom.

Ismerem a fajtádat meg a gyakorit is. Szerintem meg értelmes ember nem ír fölösleges választ egy olyan kérdéshez, amit lusta elolvasni. Nem kell haldokolni meg hisztizni negyed oldalon, nem első osztályban vagy.

2022. okt. 21. 19:43
 9/11 anonim ***** válasza:
Szerimtem rakj össze egy friss önéletrajzot és kezdj el elmenni jobbnál jobb informatikai helyekre interjúzni. Tapasztalattal és tudással többet fogsz keresni. Nehéz ezt mondani de igen is be kell nyögni a nagyobb fizetést aztán ha van 1-2 biztos ajánlat akkor a főnökhöz odamenni, hogy tessék, ennyit érek a piacon, ha nem tartod ott a másik papír a kezemben (felmondási) és aláiratod. Mivel informatikában dolgozol, simán megteheted, hogy ugrálsz, de egy agrármérnök nem biztos, hogy ilyen helyzetben lenne.
2022. okt. 22. 08:46
 10/11 anonim ***** válasza:
10%

Pofa. Vastag bőr. Pókerarc. Gyomor. Számolj le az imposztor szindrómával.

Teljesen megértelek, én is mérnökinformatikus vagyok, nőként a szakmában. Ha egyvalamit látok magam körül, az az, hogy az összes lány önbizalomhiányos, folyton kételkedik a saját képességeiben, míg a férfiak istenkirálycsászárnak hiszik magukat. Nyilván kisarkítva.

Én is folyton kételkedek magamban, vajon jó vagyok-e, nem vagyok túl lassú, milyen vagyok a többiekhez képest stb. De ez az imposztor szindróma totál ellenünk dolgozik.

Szerintem arról van szó, hogy hozzászoktunk egyetemen, hogy mindig van egy világos követelményrendszer, és objektíven összehasonlítható eredmények. Most pedig nincs ez a kapaszkodó. Igenis hinned kell magadban, hogy többet érsz. Ha nagyon kell a külső megerősítés (ez érződik az írásodból), akkor nyúlj vissza a tanulmányaidhoz. Azok az emberek, akik veled végeztek, szintén dolgoznak. Belőlük áll a piac, azaz az ő bérük van az átlagban. Gondolj bele. Másfelől: nézd meg a külföldi béreket, váltsd át euróba a fizetésed. Ha egy pillanatig is kételkedsz abban, hogy mennyit ér a munkád, akkor jusson eszedbe az érzés, amikor meglátod azt a számot (~700€). Ennek tudatában beszélj a főnököddel, illetve menj el interjúzni máshová, ahogy felettem is javasolták.

Összefoglalva:

1. győzd le a saját imposztor szindrómádat, tudatosítsd magadban az értékedet. Először ez jöhet kívülről, de utána függetlenítsd magad a külső validációtól, hogy ne tántotíthasson el a főnököd pl.

2. Vastag bőr, erős idegzet, nyugalom és magabiztosság: irány interjúzni!

2022. okt. 23. 11:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!