Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 60 évesen 20 év ledolgozott...

60 évesen 20 év ledolgozott évvel hogy lehet nyugdíjt kapni?

Figyelt kérdés

Olyat hallottam hogy vannak olyanok,akik 1950-ben születtek(nők)és csak 20 év ledolgozott évük van mégis kapják a nyugdíjat.pedig nekünk azt mondták a nyugdijhivatalba hogy nincs ilyen.

Na most valaki informálna hogy hogy lehet megoldani?

2010. szept. 27. 08:21
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha betöltöd a nyugdíjkorhatárt, akkor annyi évre fogják számolni a nyugdíjadat, amennyi munkaviszonyod van (ha 20 év, akkor 20 év), de meg van határozva az is, hogy mi az az összeg amitől kevesebbet nem kaphatsz.

Én most abban a cipőben járok, hogy édesapám munkanélküli lett, s el akartam intézni az előre hozott nyugdíjazását. Viszont jött egy kis gubanc: 11 évig volt 50 %-os csökkentett munkaképességű, s ezt idén januártól már 50%-ban (5,5 év) sem számolják bele a nyugdíj alapját képező munkaidőbe (régen úgy volt, hogy az előrehozottba beleszámolták, csak a rendes nyugdíjba nem), illetve a cég, ahol az utóbbi 5 évben dolgozott elsumákolta a bejelentést, s így csak 3 év munkaviszony jött össze, s nincs meg nemhogy a 40 éve, de még a 37 sem.

Így (most lesz 61 éves) még várnunk kell egy évet a nyugdíjig, s ha addig nem talál munkát, amire kevés esélyt látok, akkor azzal a 32 év plusz amit most a munkanélkülin tölt időt fogják figyelembe venni, s ez képezi majd a nyugdíj összegének alapját.

Úgyhogy, ha eléred a nyugdíjkorhatárt, akkor azzal fognak nyugdíjazni, amid van.

2010. szept. 27. 08:51
 2/7 anonim ***** válasza:

Persze hogy van. 20 év a minimum munkaviszony, ami után a minimál nyugdíjat kaphatja az ember.

De valljuk be ez nagyon érdekes.

Én 35 éves vagyok és 12év munkaviszonyom van. Pedig sokat kellett munkát keresnem, de mindig találtam. szocializmusban meg az nem dolgozott, aki nem akart. Sőt büntették.

2010. szept. 27. 10:06
 3/7 anonim ***** válasza:

1. válaszoló vagyok. Én nem tartom annyira érdekesnek, mert lehet, hogy nekem sem lesz nyugdíjam. Eddig még csak Himli-hamli munkahelyeim voltak, s jelenleg is munkát keresek. Volt, ahol megbízási szerződésem volt, ami nem számít munkaviszonynak (óraadó tanár), persze tb-t vontak belőle, de az OEP kiskönyvbe nem pecsételtek.

Fogalmam sincs, hogy mennyi munkaviszonyom lesz nyugdíjig, de a 40 évről már letehetek. Mondjuk lehet, hogy addigra már nyugdíj sem lesz?

27 L

2010. szept. 27. 10:09
 4/7 anonim ***** válasza:
54%

Igen, de ő 60 éves.

Ergo 40 évig a szocializmusban élt.

Nem a mai rendszerről beszélek, mert én szerencsésnek érzem magam, hogy párszor voltam csak munkanélküli és az is csak pár hónapig.

De mint említettem a szocializmusban mindenkinek volt munkája. Nem ide tartozik, de az is igaz, hogy aki annak idején nem szedett össze legalább egy 1 szobás panellakást, az lusta volt vagy pazarló.

2010. szept. 27. 10:13
 5/7 anonim ***** válasza:

Végülis igen, igazad van, bár nem csíptem azt a rendszert, de legalább mindenkinek volt munkája, s nem volt ilyen rém keserves a munkahely keresés. Talán nem volt ennyi humbuk állás sem.

Az egyik ismerősöm mondta, hogy aki akar találni munkát, az talál is, de ez nem ennyire egyszerű, mert hiába akarok találni, még bolti eladónak is jelentkeztem, de nem vesznek fel, mert túlképzett vagyok.

2010. szept. 27. 10:18
 6/7 anonim ***** válasza:

Nekem mondod:)))

Pedig nincs is diplomám.

Érettségi, pénzügyi és számviteli OKJ. Én jelentkeztem pár éve konyhalánynak. Megmondták kerek perec, hogy nem vesznek fel, mert tuják, ha találok jobbat, akkor elmegyek. Utána sokáig takarítottam, de oda is azért vettek fel, mert sírtam a munkaügyön:))

Szerencsére azóta biztos munkahelyem van.

2010. szept. 27. 10:50
 7/7 anonim ***** válasza:
Örülök, hogy azért sikerült neked, kedves utolsó. Remélem hamarosan nekem is összejön valami. Most én is a pénzügy-számvitel felé kacsintgatok, mert valaha közgazdasági szakközépbe jártam. Ha fel is vennének valami titkárnő jellegű munkára, még akkor is el kellene végeznem valami okj-t, hogy vigyem valamire. De már nem bánnám (pedig nem akarok már tanulni), de még beleférne, csak legyen munkám. Munka mellett szívesen tanulnék, aminek látom értelmét, de így, csak papírgyűjtés.
2010. szept. 27. 11:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!