Mit javasoltok, milyen arányban legyen a megtakarításom részvényekben az állampapír mellett?
Eddig főleg állampapírokban tartottam a vagyonomat, azonban elkezdtem keresni az egyéb, kockázatosabb befektetési lehetőségelet is.
A tőzsde számomra még új, viszont ahogy nézem, most egész jó árak vannak, sok ismert, nagy cégnek esett az árfolyama. Korábbi grafikonokat visszanézve pedig azt látom, hogy a válságok, nagyobb visszaesések után többnyire felpattanás következett, gondolok például a 2008-as válságra, vagy a covidra. Persze tudom, hogy a múlt semmilyen garanciát nem jelent a jövőre, de gondolom nem eshetnek örökké, a felhőket előbb-utóbb napsütés váltja fel, és rendeződni fog a helyzet. Úgy érzem, hogy most van értelme befektetni részvényekbe.
Nem aktív kereskedő szeretnék lenni, aki naponta vesz-elad, közép-és hosszú távon gondolkodom. Jelenleg 10 millió forintom van (ebből 2 millió valójában euró), ebből 8 millió van PMAP-ban és PEMAP-ban, 2 millió pedig részvényekben, TBSZ-en.
Azom gondolkodom, hogy milyen arány lenne számomra megfelelő az állampapír és a részvények között. (Részben azért is szálltam be a részvények világába, mert szeretném diverzifikálni a megtakarításaimat.)
Havonta 250-280k forintot tudnék erre befektetni. Arra is gondoltam, hogy ami állampapírban van, azt hagyom benne, közben pedig kéthavonta csipegetek ezt-azt, legalább tavaszig.
Sokan utána sem néznek hogy mi is ez valójában, új és ismeretlen nekik, és egyből rossz véleménnyel írják le mások szemében, de ha utánaolvasol, megérted a működését/technológiáját, egyből máshogy gondolsz rá.
Ez lesz a jövő, még mindíg nem vagyunk elkésve.
1. Szerintem ha kezdő vagy a tőzsdén, ne gondolkozz egyedi részvényeken, inkább ETF-et vásárolj. 2-3 ETF-el le tudod fedni az egész gazdaságot, annak pedig kicsit az esélye, hogy 20 év múlva minden jelentős cég tönkremegy.
2. Egyszerre nagy összeget ne fektess be! Nehéz meghatározni mikor lesz alján a tőzsde, ezért érdemes költségátlagolni, rendszeresen befektetni bizonyos összeget, például 2-3 havonta. Így nem fog fájni, ha hirtelen beesik a tőzsde, hiszen akkor a következő periódusban olcsón vásárolsz.
3. Hogyha jelenleg nincs semmid ETF-ben, azt javaslom határozz meg egy bizonyos összeget, amit 2-3 havi rendszerességgel be tudsz fektetni a következő 2 évben, és kövesd.
4. Ne aggódj a pillanatnyi veszteségen, 20 évben gondolkozz és ne nyúlj a pénzhez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!