Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan működnek a befektetések...

Hogyan működnek a befektetések/részvények ?

Figyelt kérdés

Pl, szeretnék venni McDonalds részvényt. Ennek mi a folyamata, mi kell hozzá ? Milyen platformon történik ez ?

Következő kérdésem, hogy ebből pontosan, hogyan van nekem profitom ? X időközönként utalnak nekem pénzt a befektetett összegtől függően ?

Mikbe érdemes befektetni és mennyi a minimális összeg amivel el lehet kezdeni ?

Mennyire rizikós ?

Köszönöm előre is a felvilágosítást :D

2022. aug. 29. 20:02
 1/4 A kérdező kommentje:
Illetve még egy kérdés, mi pontosan a TBSZ ?
2022. aug. 29. 20:17
 2/4 anonim ***** válasza:

"Pl, szeretnék venni McDonalds részvényt. Ennek mi a folyamata, mi kell hozzá ? Milyen platformon történik ez ?"

Valamelyik banknál vagy befektetési szolgáltatónál nyitsz egy számlát. Felraksz rá x összeget, amelyből megveszed a tőzsdén a részvényeket (jelen esetben amerikai tőzsde).

"Következő kérdésem, hogy ebből pontosan, hogyan van nekem profitom ? X időközönként utalnak nekem pénzt a befektetett összegtől függően ?"

Profitod lehet az árfolyamváltozáson, illetve az osztalékból. Osztalékot cégtől függően utalnak a számládra, tegyük fel a befektetett pénzed 5%-át. Ugyanakkor lehetsz veszteséges is, ha lejjebb megy az árfolyam és eladod a részvényt, avagy ha csődbe megy a cég. Szerintem érdemes cégelemzést végezned befektetés előtt, nehogy meglepi legyen a vége.

"Mikbe érdemes befektetni és mennyi a minimális összeg amivel el lehet kezdeni ?"

Attól függ mi a célod a befektetéssel. Kezdetnek olvass a befektetésekről, lásd Graham - Intelligens befektető könyve. Ez egy hivatás, tudás nélkül ne ugorj bele, mert bukni fogsz!

"Illetve még egy kérdés, mi pontosan a TBSZ ?"

Befektetési számla típus, amelynek van egy gyűjtőéve, ekkor van lehetőséged rá pénzt utalni, majd 5 év múlva tudsz ismét. Hogyha 3 évig nem veszel ki róla pénzt, akkor kedvezményesen adózhatsz a nyereség után. Amennyiben 5 évig nem nyúlsz hozzá, akkor pedig adómentes.

2022. aug. 29. 21:54
 3/4 krwkco ***** válasza:

"Osztalékot cégtől függően utalnak a számládra, tegyük fel a befektetett pénzed 5%-át."

Pontosabban részvényenként egy összeget, amit a közgyűlés jóváhagyott. Függetlenül attól, hogy a részvényes mennyiért vette a részvényt. Ezért ezt nem lehet a befektetés %-ában meghatározni. Nem kapcsolódik a részvény pillanatnyi piaci árához sem.

Pl. a McDonaldsnál minden részvény után 1,36 USD-t fognak szeptember 16-án kifizetni, annak a részvényesnek, akinek a részvény augusztus 31-én a birtokában volt.

De előtte levonják belőle a vállalat adózási országa szerinti adót, akkor is, ha itthon TBSZ számlán van a részvény.

2022. aug. 29. 22:44
 4/4 krwkco ***** válasza:
100%

"Mikbe érdemes befektetni és mennyi a minimális összeg amivel el lehet kezdeni ?"

Pl. egy kezdő fektethet ETF-ekbe. Akkor nem kell egyes vállalatokat elemezni. Elég, ha egy ország vagy kontinens egy iparágáról van egy jövőre vonatkozó véleményed. Az ETF-ek mint tőzsdén kereskedett befektetési alapok vásárolnak az iparág részvényeiből és az értékük az átlagos részvény-árnövekedésnek megfelelően növekszik. Ha megveszed és évek múlva eladod az ETF egy bizonyos számú egységét, akkor a növekmény a Te hasznod lesz. Vannak accumulating tipusú ETF-ek is, amik újra befektetik az ostalékokat, így azzal sem kell törődni.

Általában egy részvény vagy ETF ára 20-200 USD. De az értékpapírkezelőknél szokott lenni egy 1-20 dolláros jutalék. Ezért a minimum összeg, amiért érdemes vásárolni többnyire legalább 500-2000 USD.

2022. aug. 29. 22:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!