A haszonélvező akkor is tud követelni, ha a haszonélvezet tárgyát képező ingatlanon nem történik haszontermelés és a tulajdonos még csak ott sem lakik?
9: akarhatna hasznot, de azt neki kell leszerveznie.
Pl. kiadja albérletbe a ház felét, vagy az egészet (ha neki van máshol laknia), és akkor a lakbér őt illeti meg.
De nagyon nem érti a szitut....
Na végre kinyögted....
Csak akkor vásárolj ilyet, ha gyakorlatilag nincs szükséged az ingatlanra pár évig.... Attól is függ, hogy hány éves a bentlakló haszonélvező. Mert amíg ő él, addig te - tulajdonosként - be sem léphetsz a házba / lakásba.
De hát te hoztad a linket, nem értetted meg a cikkben leírtakat???
4. vagyok. Én linkeltem neki cikket, és nem a kérdező.
Akkor vegyél csak ilyen ingatlant, ha befektetésként tekintesz rá.
Úgy látom, mindenki okkal hihette azt eddig, hogy a haszonélvezeti jog a tied. Hogy vásárlás előtt állsz, annak nyoma sem volt eddig.
Az ingatlan eladási értékét rontja, ha van benne lakó és ki sem lehet tenni, így olcsóbban tudsz vásárolni. De csak akkor van értelme, ha hosszútávú befektetésként teszed. Vagy a lakó 90/70/40.
Ahhoz, hogy teljesen birtokba vehesd az ingatlant, mint tulajdonos, a haszonélvezőnek vagy meg kell halnia, vagy le kell mondania a haszonélvezeti jogáról ingyen vagy ellenszolgáltatás fejében.
Amíg ez nem történik meg, addig Te vagy a tulajdonos ugyan, de nem birtokolhatod az ingatlant, nem szedheted hasznait (magyarul nem használhatod).
Csak befektetési céllal szokás ilyet venni, ugyanis meg kell várnod, hogy a haszonélvező elhalálozzon. Lehet, hogy 102 évig is élni fog, addig türelmesnek kell lenni.
14: bocsánat, tényleg... Ezt benéztem...
Mindenesetre jó lett volna, ha a kérdező normálisan, érthetően leírta volna, hogy mit akar... Teljes káosz, amiket elképzel (vagyis amit leírt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!