Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogy látod, a KATA kiherélése...

Hogy látod, a KATA kiherélése a dolgok természetes menete és a "túl jó buli" vége, vagy valami roppantul igazságtalan vérlázító dolog?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok a véleményekre. Magamról annyit, hogy én 20 éve társas vállalkozóként (KIVA) adózom, így nyilván megvan a véleményem a dologról.

2022. júl. 12. 09:22
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

10: parancsolj, egy kalkulátor, nézd meg magad:

[link]

2022. júl. 12. 11:15
 12/19 anonim ***** válasza:

Ez a kalkulátor a 270 ezres jövedelemre 54 ezer szja-t számol... Ugye látod, hogy mi a gond?

De akkor levezetem neked:

Nézzük a legrosszabb esetet és csak a 40%-os költséghányadbe férsz bele átalányadósként. A bevételed 450 ezer forint, a vélelmezett költséghányad így 180 ezer (450.000*0,4), ezáltal a jövedelem 270 ezer forint. Ebből lejön:

Szja: 40.500

Tb: 49.950

Szocho: 35.100

Ez összesen 125.550 forint adó és járulék. És akkor még nem számoltam az adómentes határral, ennél a költséghányadnál 2 milliós bevételig adómentesség van.

Még ha a minimális hipát (évi ~78 ezer forint, ez havi 6,5 ezer) és a könyvelőt is beleveszem, akkor is elég messze van a 200-tól.

2022. júl. 12. 11:35
 13/19 anonim ***** válasza:
12: tegnap óta egyfolytában a netet bújom, megkérdeztem 2 könyvelőt, sehol nem ez jött ki. Őszintén remélem, hogy neked van igazad, de az eddigiek alapján nem valószínű.
2022. júl. 12. 11:49
 14/19 anonim ***** válasza:
Nekem van igazam, évek óta könyvelek átalányadózókat :)
2022. júl. 12. 11:51
 15/19 anonim ***** válasza:
Hát, ha ez így van, akkor én mondjuk túlélem a váltást. Mindenesetre biztató, hogy ilyen szinten tele vagyunk munájukhoz nem értő dilettánsokkal, akik ennyire félreviszik az embert.
2022. júl. 12. 11:54
 16/19 anonim ***** válasza:
Az átalányadó egy ezer éves, elfeledett adózás volt, ezért sokan nem is értenek hozzá. Idéntől lett nagyon kedvező a változások és egyszerűsítések miatt. Mi már idén ~20 ügyfelet kiszedtünk a katából és raktunk át átalányadóba, mert jobban megérte már eddig is nekik. Nincs azzal semmi baj, ha egy könyvelő nem ért az átalányadóhoz, én sem értek mindenfajta adózáshoz. A probléma ott van, hogy tanácsot ad benne és valszeg ügyfelet is fog vállalni :\
2022. júl. 12. 12:01
 17/19 anonim ***** válasza:
0%

Végre talán fizet egy kis adót a sok katas.

OK, tény, nem így kellett volna hanem a Kata összeget jelentősen emelni.

Mert a mostani egy nagyon-nagyon rossz rendszer, ahol a minimálbéres szalag munkás többet adózik a közösbe, mint a havi 1 milliót kereső katas vállalkozó.

2022. júl. 12. 12:08
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is emelni kellett volna, illetve bevétel szerint sávosítani. De egyszerűbb kibaszni mindenkivel.
2022. júl. 12. 12:12
 19/19 anonim válasza:
100%

Az eredendő bűn az volt, hogy bevezették ilyen körnek, amilyennek.

A Katanak ott a helye, ahova most vissza lett szorítva: a lakossági szolgáltató kispályás egyéni vállalkozóknál.

2023. febr. 14. 15:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!