Ha felmondok azt hazudva, hogy találtam jobb lehetőséget, akkor az a hazugság ki fog tudódni?
Szeretnék felmondani, mert több családi problémám is van és pár hónapot itthon maradnék segíteni a családomnak. Viszont ezt nem akarom hangoztatni, plusz belefolyni a főnöknek, csak fel akarok mondani, ledolgozni a felmondási időt és letudni a dolgot ennyivel. Úgy gondolom, az lenne a legegyszerűbb, ha ezt hazudnám, és akkor nem tudna a főnök belekötni/ beleszólni. De mivel nem szokásom hazudni, félek a következményektől, pl hogy kideríti valahogy a főnök (munkaügyi által vagy bárhogy - nem értek hozzá).
Van erre esély?
(Tudom, tudom, mondjam az igazat, de nem akarom, hogy ezen csámcsogjanak vagy bárki megtudja...)
Őszintén még sose mondtam fel olyan helyen, ahol be is voltam jelentve (méghozzá határozott idejű szerződés tavaszig), ezért kicsit ideges, stresszes vagyok miatta. Nem tudom, hogy hogyan fog menni a dolog, hogyan működik.
Köszönöm a válaszokat!
A határozott idejű szerződést bele írhattad volna a kérdésbe, mert ez egy fontos dolog.
A Határozott idejű szerződés mind a két felet köti és nem olyan egyszerű így felmondani.
Én a helyedben beszélnék a főnökkel a családi gondokról.
"méghozzá határozott idejű szerződés tavaszig"
Határozott idejű szerződés felmondását köteles vagy indokolni!
A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számodra a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeidre tekintettel aránytalan sérelemmel járna.
"Ha felmondok azt hazudva, hogy találtam jobb lehetőséget, akkor az a hazugság ki fog tudódni"
Ez konkrétan nem lehet indok egy határozott időre szóló szerződés felmondásánál. A családi problémák már inkább...
Próbáld megbeszélni a főnököddel, hogy inkább kifizeted a felmondási időre járó távolléti díjadnak megfelelő összeget, csak engedjen el. Persze, ha van rá módod és akarod is. Ugyanis ->
A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
Mikor jogellenes? Ha nem tartod be az MT előírásait, például az indokot tekintve sem.
A munkáltató követelheti az előző bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.
Vagy, ahogy előttem már írták, fizetés nélküli szabadságot próbálsz intézni arra az időre, míg rendeződnek a családi gondok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!