Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi a különbség infláció és...

Mi a különbség infláció és fogyasztói árindex között?

Figyelt kérdés

KSH adatait nézegettem, és elsőre úgy tűnt mintha annyi lenne csupán , hogy az infláció mindig 1 évre , azaz 12 hónapra vonatkozik (emiatt lehet hónapról-hónapra közölni, mert nem feltétlenül naptári évről szól).

Aztán van a fogyasztói árindex , amit tetszőleges bázishoz lehet nézni (KSH közlésénél pl az előző hónap, vagy az előző év december is lehet a bázis, azaz a 100[%] ).

Ezek szerint pl. a 2021 decemberben közölt infláció [7,4%] mértéke megegyezne a 2021 decemberi fogyasztói árindexszel [8,0%] (ha előző év -tehát 2020- decembere a bázis) ÉS ha a fogy.árindex ugyan úgy számolódna, mint az infláció, de azzal A nyilvánvaló különbséggel, hogy a fogyasztói árindex tetszőleges időtartamot, az infláció pedig kereken egy évet foglal magában.

Szóval mi a különbség a két fogalom között?

[link]

2022. máj. 30. 20:31
 1/5 anonim ***** válasza:
2022. máj. 30. 20:48
 2/5 A kérdező kommentje:
Ezt már olvastam, nem tudtam meg belőle a választ. A Google-t én is tudom használni. De azért köszi. Nice try
2022. máj. 30. 21:36
 3/5 anonim ***** válasza:

akkor olvasd el újra. Értelmezve.

Abszolút jól le van írva.

2022. máj. 31. 08:57
 4/5 A kérdező kommentje:

Szóval fingod sincs róla 3-as.

Csak teszed az agyadat.

2022. jún. 2. 20:34
 5/5 anonim ***** válasza:
Amit számszerűen adunk meg, az a fogyasztói árindex. Az infláció maga a jelenség megnevezése, és nem a konkrét százalékos érték.
2022. jún. 3. 00:52

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!