Nyugdíjszámítás diákmunkákból, magyar főállásokból, magyar vállalkozásból, külföldi munkából? Honnan kapok nyugdíjat? Összeadódik a szolgálati idő?
Sziasztok, kicsit bonyolult a helyzetem. Amíg egyetemista voltam, addig különféle diákmunkákat végeztem. Majd kijutottam Németországba, ahol fél évet dolgoztam minijob-ban. Ezután hazajöttem, folytatódott a diákmunka és szereztem egy főállást is. Egyetem után szintén főállásban dolgoztam, majd főállású vállalkozó lettem. Most ha minden kötél szakad, akkor külföldre költözök, ahol főállást vállalok és mellette folytatom a vállalkozásom mellékállásban. Viszont valószínűleg nem egy országban fogok élni, inkább költözködnék néhány évente Európa városaiban ugyanezekkel a feltételekkel (munkahely+vállalkozás a helyi szabályok szerint adózva)
Ez a sokminden vajon összeadódik a nyugdíjszámításnál? A szolgálati időnél?
- Azt tudom, hogy a főállások teljes szolgálati évnek számítanak és meghatározott százaléka lesz a nyugdíj.
- Az is megvan, hogy vállalkozóként töredék idő számít egy szolgálati évnek és töredék összeg megy a nyugdíjba.
Ami nincs meg:
- Diákmunkákat hogyan számolnak el szolgálati időben és összegben? Itt is töredék összeg megy a nyugdíjba?
- Németországban végzett minijob esetén fizettem nyugdíjjárulékot is. Ez hozzáadódik vajon a szolgálati időhöz? Kapok vajon nyugdíjat, ha csak kb havi 5000 forintnyit is?
- Az Európában végzett munkáim után fizetett nyugdíjjárulékok és szolgálati idők összeadódnak? Nyugdíj megfelelő összegét ilyenkor minden olyan országból kapok egy bizonyos kort elérve, ahol valaha nyugdíjjárulékot fizettem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!