Nyugdíjszámítás diákmunkákból, magyar főállásokból, magyar vállalkozásból, külföldi munkából? Honnan kapok nyugdíjat? Összeadódik a szolgálati idő?
Sziasztok, kicsit bonyolult a helyzetem. Amíg egyetemista voltam, addig különféle diákmunkákat végeztem. Majd kijutottam Németországba, ahol fél évet dolgoztam minijob-ban. Ezután hazajöttem, folytatódott a diákmunka és szereztem egy főállást is. Egyetem után szintén főállásban dolgoztam, majd főállású vállalkozó lettem. Most ha minden kötél szakad, akkor külföldre költözök, ahol főállást vállalok és mellette folytatom a vállalkozásom mellékállásban. Viszont valószínűleg nem egy országban fogok élni, inkább költözködnék néhány évente Európa városaiban ugyanezekkel a feltételekkel (munkahely+vállalkozás a helyi szabályok szerint adózva)
Ez a sokminden vajon összeadódik a nyugdíjszámításnál? A szolgálati időnél?
- Azt tudom, hogy a főállások teljes szolgálati évnek számítanak és meghatározott százaléka lesz a nyugdíj.
- Az is megvan, hogy vállalkozóként töredék idő számít egy szolgálati évnek és töredék összeg megy a nyugdíjba.
Ami nincs meg:
- Diákmunkákat hogyan számolnak el szolgálati időben és összegben? Itt is töredék összeg megy a nyugdíjba?
- Németországban végzett minijob esetén fizettem nyugdíjjárulékot is. Ez hozzáadódik vajon a szolgálati időhöz? Kapok vajon nyugdíjat, ha csak kb havi 5000 forintnyit is?
- Az Európában végzett munkáim után fizetett nyugdíjjárulékok és szolgálati idők összeadódnak? Nyugdíj megfelelő összegét ilyenkor minden olyan országból kapok egy bizonyos kort elérve, ahol valaha nyugdíjjárulékot fizettem?
hú, ez jó sok kérdés így egyszerre.
tehát :
mindegyik után kapsz nyugdíjat, amiből vonták a nyugdíj járulékot. ha a diákmunkából vonták, akkor az is beszámít.
a főállású az teljes év, ha mellette vállalkozó vagy, akkor az nem az időhöz adódik pluszként, hanem az átlagkeresethez
az EU-s munkák után időarányosan kapsz majd nyugdíjat
a főállások teljes szolgálati évnek számítanak és meghatározott százaléka lesz a nyugdíj.
- Az is megvan, hogy vállalkozóként töredék idő számít egy szolgálati évnek és töredék összeg megy a nyugdíjba.
Nagyon nem vagy képben.
Amikor a jogosultságod vizsgálják (megvan a résznyugdíjhoz szükséges 15 év, teljeshez 20 év, vagy a nők 40 éve), akkor minden biztosításben töltött napod, függetlenül a jogviszonytól, munkaidőtől, bértől egy napnak számít, és ha párhuzamosan több jogviszonyod volt, nem többszöröződik.
Az összeghez is számítanak szolgálati időt, ott pedig az elért járulékalapot arányosítják a minimálbérhez, majd ez alapján számolják ki az adott évben hány napot ismernek el. (kisadózók pl itt kerülnek hátrányba, alacsony a járulékalapjuk, ezért az összeg tekintetében számított szolgálati idejük kevés. Az így számított szolgálati idő alapján lesz egy szorzó (nyugdíjtörvény végén ott a táblázat), ennyi százalékáz kapod a megállíptott alapnak. 50 év esetén jár pl a 100%.
Diákmunka: ilyen nincs. Diák elég sok jogviszonyban dolgozhat, ettől függ, figyelembe veszik vagy sem. Iskolaszövetkezeti tagként pl nem biztosított a diák, ezért az nem számít szolgálati időnek, és nincs járulékalapot képező jövedelem se.
mindegyik után kapsz nyugdíjat, amiből vonták a nyugdíj járulékot
Még csak ez sem biztos, lásd nők 40, ápolási díj, ha nem gyereket ápoltál; vagy szakmunkásképzés ideje.
Sziasztok, nagyon köszönöm a sok hasznos választ! Valóban nem vagyok képben, mindig mindenhonnan azt hallottam, hogy úgysem lesz nyugdíjam, így nem is foglalkoztam vele. Most viszont elkezdett foglalkoztatni...
Nyugdíjra való jogosultság: Tehát a biztosítás ideje számít? Ha 30 éves vagyok, akkor itt 30 vagy csak 22 év a biztosított időm? Egyetlen egyszer voltam munkanélküli, kb fél évig. De akkor csekken fizettem a TBt. Minden más esetben az egyetem vagy a munka miatt volt biztosítási jogviszonyom. Illetve a németországi fél éves munka alatt szüneteltettem az itthoni egyetemen, és akkor Németországban volt fizetve a TBm.
Szolgálati idő: tehát ez a nyugdíjkorhatárhoz szükséges idő, igaz?
Tehát ha teszem azt kiköltöznék most külföldre, akkor jogosult lennék a magyar nyugdíjra, amit csak a korhatár elérése után kapnék meg, ugye? Viszont mivel kevés a szolgálati időm, ezért csak a részarányos összeget kapnám meg. Ugye?
Egyetem alatt nem vagy biztosított, csak eü szolgáltatásra jogosult.
Biztosítási jogviszony pl a munkaviszony, megbízás bizonyos összeg felett, egyéni vállalkozó (kivéve nem fállású kisadózó).
Kis hazánkban meg van határozva törvényben, hogy mi számít szolgálati időnek. Alapból az az időszak, amikor nyugdíjjárulék-köteles jövedelmet is tudsz hozzá rendelni. A munkaviszony időtartama szolgálati idő, de közte is van olyan időszak, amely nem. Például a fizetés nélküli szabadságos napok nem szolgálati idők, pontosan azért nem, mert nem kapsz alatta nyugdíjjárulék-köteles jövedelmet. De a fizetés nélküli szabadságok között is kell különbséget tenni. Járulék fizetése nélkül is szolgálati időnek számít például a fizetés nélküli szabadság időszaka, ha gyermekgondozás miatt vetted azt igénybe. Régen a katonaság ideje is annak számított, de már kötelező katonaság nincs.
Diák is többféle jogviszonyban dolgozhat. A jogviszony jellege határozza meg, hogy a későbbi nyugellátáshoz szolgálati időnek fog számítani, vagy sem.
Például a fizetés nélküli szabadságos napok nem szolgálati idők, pontosan azért nem, mert nem kapsz alatta nyugdíjjárulék-köteles jövedelmet
Azért nem, mert szünetel a biztosítás. Szolgálati időként a biztosításban töltött napok irányadók, nem a játulékfizetéses napok. Lásd pl csed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!