Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Édesanyám halála után meddig...

Balázsom kérdése:

Édesanyám halála után meddig vagyok jogosult és egyáltalán jogosult vagyok-e felvenni a nyugdíját?

Figyelt kérdés

2022. máj. 14. 17:58
 1/9 anonim ***** válasza:
87%
Nem vagy jogosult rá. Az a hónap nyugdíj jár az anyukádnak ahol még élt.
2022. máj. 14. 18:17
 2/9 anonim ***** válasza:
82%
1.-nél a pont.
2022. máj. 14. 18:23
 3/9 anonim ***** válasza:
64%
Nem vagy rá jogosult. A nyugdíjat utólag fizetik, csak azt veheted fel, amit a halála után először küldenek.
2022. máj. 14. 18:49
 4/9 anonim ***** válasza:
85%
Részvétem, ugyanebben a helyzetben vagyok. A halála hónapján kiutalt nyugdíj jár még, tehát ha május 1-jén hunyt el, akkor a május havi a hagyaték része lesz, de ha április 30-án hunyt el, akkor a májusit már vissza kell küldened, amint értesítetted a nyugdíjbiztosítót a halálesetről.
2022. máj. 14. 19:15
 5/9 anonim ***** válasza:
87%

A bankban is közölni kell, hogy elhunyt; a bankszámláját a hagyatéki tárgyalás után tudod megszüntetni (amennyiben nem volt más tulajdonos, nem tudom, édesapád él-e még és házasok voltak-e még). Addig zárolni fogják, senki nem nyúlhat hozzá.

Kérdezhetsz bármit, van sajnos tapasztalatom.

2022. máj. 14. 19:17
 6/9 anonim ***** válasza:
85%
Semeddig. Azonnal be kell jelenteni a nyugdíjintézetnél. Ha jogosulatlanul felvetted, visszafizettetik.
2022. máj. 14. 21:12
 7/9 anonim ***** válasza:
81%
Hagyatékit intéző jegyző a nyugdíjintézettől megtudja az elhunyt számláját és azonnal zároltatja.
2022. máj. 14. 21:14
 8/9 anonim ***** válasza:
89%
Ha az elhunyt nyugellátásban részesült, akkor a halálozás hónapjára járó ellátása teljes egészében jár még neki. Tehát ha májusban hunyt el, teljesen mindegy, hogy melyik napon, a teljes május havi nyugdíjra még jogosult. Ezt felvehetitek még, a többit már nem. Ha olyan nyugellátást vesztek fel, ami már nem járt az elhunytnak, akkor a nyugdíjfolyósító kötelezni fogja a visszafizetésre azt, aki felvette. Erről a postától fog tájékoztatást kapni, ha postán érkezett neki az ellátás. Ha bankszámlára, akkor pedig azt kötelezik, aki onnan vette fel. Ha ez nem állapítható meg egyértelműen, akkor minden olyan személyt egyetemlegesen köteleznek a visszafizetésre, akik az elhunyt bankszámláját kiürítették, még mielőtt le tudták volna zárolni azt.
2022. máj. 15. 16:03
 9/9 anonim válasza:
Csak az abban a hónapban kapott nyugdíjra vagy jogosult
2022. jún. 6. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!