Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha idén Horváto-ban nyaralsz,...

Ha idén Horváto-ban nyaralsz, és marad kuna készpénzed, mit csiálsz vele?

Figyelt kérdés

A visszajáró nyaraló eddig akár (ugyan)azt is megtehette a horvát pénzzel, amit sokan mások az euróval is tesznek: vissza se váltják, jó lesz máskor is. Na, ez egy idei horvát út Után már nem lesz igaz a kunára, nem lesz belőle legközelebb, jövőre már eurójuk lesz a horvátoknak is. De csak jövőre, így ha idén mész oda, kell neked a kuna, tehát azt veszel. → Murphy: úgyis marad horvát kuna kp nálad (azután is, hogy utoljára fizetsz kunában). Ha legalább te is Horvátba' visszajáró nyaraló lennél, akkor tehetnéd, hogy semmit nem csinálsz az idei kunamaradékkal, jövőre náluk euróra cseréled, ám ha nem vagy még országméretben se ugyanarra visszatérő, és idén vagy Horváto-ban (és marad utána kunád), akkor többet nincs hol elköltened a kunamaradékod (legalábbis rendes költéssel biztosan nem lehet többet 2022 utántól).

Mi a legjobb megoldás, amivel a legkevesebbet veszíthetsz?

Horváto-ban egész 2023-ban úgy átváltják a kunát euróra, mint amikor nálunk régi ezerforintost lehetett és kellett új ezresre (csak egy példa volt, nálunk mára már az összes bankjegy eltérő a 2010 előtti címlettársától), de ehhez Horváto-ban kellene lenni jövőre is. Ha nem mennél *amúgy is* oda jövőre is, akkor máris nem feltétlenül éri meg csak a váltásért visszamenni (főleg, ha a kunamaradék kevesebbet ér a plusz útnak számító útiköltségnél). E logikából az is következhetne, hogy hagyni kellene a csudába az egészet.

De másik oldalról, pont a mai magyar valóság közepette (és ha annak ellenére is mégis elmész), a mainál is tovább növekvő inflációt várva, ki szeretné csak úgy az ablakon kidobni a megmaradt pénzét, ami még akkor is elég lenne mondjuk több kávéra/sörre/bármire? (ezekből futhatja többre még akkor is, ha tényleg kevesebb mint amennyi egy plusz útiköltség oda)

Szóval vehetitek „matek”(/pénzügytan‒)feladatnak is a kérdést, a „hagyni” helyett azt a választ keressük, ami az összes többi lehetőség közül a legmegérőbb lehet.

• Esetleg direkt még az idei útról hazaút közben keresni egy pénzváltót, és ott átváltani a maradt kunát? Tudjuk, hogy ennek az a hátránya, hogy ugyanúgy történik a váltás mintha akárhol máshol és akármikor máskor váltanánk, viszont e módon megspórolódik a csak ezért történő visszatérés jövőre. (egy pénzváltóban kezelési költség is van [talán jövőre_ÉS_Horvátba' váltási díj nélkül is válthatnak, de ahhoz az országban is kell lenned jövőre is])

• Keresni hazatérés után olyan magyar embert, aki a hazatértednél is később indul az ő horvát nyaralására? Ha találsz, akkor a pénzváltótól eltérően (nemcsak kezelési költséget úsztok meg mindketten, hanem még) akár az utolsó apróitokat is elcserélhetitek. Viszont nem 100%, hogy találsz vevőt a kunádra.

2022. ápr. 12. 10:09
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
#9+#10(+akárki(k)) azért annak a társamnak a helyében ti sem lennétek sztem, akinek a tavalyi cseh utunk során 99 cseh koronája maradt (100-as a legkisebb papírjuk)... 100 korona az kb 1500 forint. Jó, értelek titeket, nem is fúdenagy összeg ‒ de csak #éppcsak maradt kavesebb az aprója ahhoz, hogy valakivel elcserélje a száz koronányi vasat papírszázasra, amit biztosan visszaváltott volna (az „éppenhogy” és az „amúgy se” valahogy más-más dolog lélektanilag xD)
2022. ápr. 15. 17:00
 12/16 A kérdező kommentje:
(utsó folyt.: legalább a csehekről nem tudni olyat, mint a horvátokról, hogy már jövőre euró lenne náluk is a hivatolos pénz... a horvátoknál tényleg így lesz jövőre, a cseheknél még nem; nekem is van cseh emlékérmém, csak egy húszkoronás xD)
2022. ápr. 15. 17:03
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy kész vicc :D

Édes istenem mi lesz most azzal az 1500 forinttal...........

2022. ápr. 15. 21:00
 14/16 A kérdező kommentje:
#13 ez egy kész vicc, hogy megy a szövegértés. *benne volt* az előzményben, hogy erről az összegről én is értem, hogy az nem nagy összeg. benne volt, de úgy csinálsz mintha nem lenne benne. mellesleg nem olyat írtál, ami *a kérdés szemszögéből* számít *érdemi* válasznak (matekórán mit kellett csinálni, na ott voltak hülyék a kérdések, minek vesz Jóskagyerek 2000db cukorkát, de akkor is a kérdésre kell válaszolni, az volt hüye kérdés, ahhoz képest ez nem olyan)
2022. ápr. 15. 21:32
 15/16 anonim válasza:
54%

9 vagyok

Ahol lehet bankkártyával fizetek. Ha ne adj isten marad apró, az nem 1500 forint lesz, hanem jóval kevesebb. Akinek 3 marék aprója marad az figyelmetlenül vásárolt és ne problémázzon. Forinttal is szerintem a legtöbben úgy vagyunk, ha a kelleténél több apró lesz, akkor próbáljuk azt csökkenteni. Ha meg marad párszáz forintnyi kuna, akkor ennyivel többel támogattam a horvát államot, ha már évről évre visszatérő vagyok.

2022. ápr. 15. 21:32
 16/16 anonim ***** válasza:

11

igen, nem lennénk a helyébe

egy ilyen sokkot átélni xd

ez egy életre szóló trauma lehet :D

Egy kész röhej ez a sipítozásod kérdező. Regényt írsz egy ilyen semmi dolog miatt.....

2022. ápr. 15. 22:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!