A mostani helyzet milyen hatással lesz a lakásárakra?
Gondolok itt az ukrán-orosz háború miatti forint gyengülésre, inflációra, energiaárak emelkedésére.
Kivonulnak külföldi befektetők, illetve a magyar emberek pénze alapélelmiszerekre fog menni, ezért csökkennek a lakásárak vagy legalább megáll a növekedés? Vagy a magas inflációt lekövetik a lakásárak, esetleg mindneki lakásokba fogja menekíteni a pénzét, ezért mégdrágábbak lesznek? Persze biztost senki sem tud mondani, de tippelni lehet.
Jövő év elejére terveztem a lakásvásárlást, hogy még gyűjtsek egy kicsit, de most elbizonytalanodtam. Kb most lett meg a 30% önerőm.
Mar miert vonulnanak ki a kulfoldi befektetok??
20 szazalekot esett a forint egy honap alatt az eurohoz kepest, a dollarhoz kepest szinten hasonlo mennyiseget. Most van az hogy a kulfoldi befektetoknek a penzuk egyre tobbet er itt.. 20 szazalekkal nagyobb/szebb/jobbat kapnak mint elotte... Omleni fog a penz az ingatlanba.
Arrol nem is beszelve h ukrajna es orosz orszag olyan szinten fogja majd a nyersanyagot felzabalni hogy a nyersanyag arak meg jobban elszallnak, vagyis ujat epiteni/felujitani sokkal dragabb lesz...
A lakas arak itthon leginkabb attol fugnek hogy mennyi hitelt tudnak felvenni az emberek.
Ha a fizetesek nem nonek es az inflacio miatt nem marad annyi torlesztore, valamint lejar a kamatmoratorium a hitelmoratorium a kilakoltatasi monatorium valamint az alapkamatot meg tovabb emelik, akkor a hitelezes megreccsenhet.
3 eve nem lehet kilakoltatni embereket sok lakast varok nyaron a piacra omleni. Persze ha hitelre vasarlok valoszinuleg meg kijebb kerulnek de szerintem kps vevoknek befektetoknek lesznek jo vetelek (foleg ha nem forintban tartottak a penzt).
Arra gondolok, hogy a szomszédban lévő háború miatt növekszik a bizonytalanság Magyarország felé. Emellett pedig nem csak külföldi befektetők vannak, hanem magyar vevők is, akik nemsokára vélhetően kevesebbet fognak félre rakni, hiszen növekszik a kiadasuk minden másra. Az emberek is kevésbé ugranak neki a vásárlásnak, ha bizonytalan a gazdasági helyzet, márpedig a gazdasági helyzet eredményezhet egy elbocsáltási hullámot. Persze a másik oldalon az igazad van, hogy az építőanyagok ára mégtovább fog szárnyalni, és közben értéktelenedik a magyar fizetőeszköz. Kérdés, hogy merre billen a mérleg.
Igen,ezt a sok moratóriumot én is látom, és nagyon zavar, hogy az állam kimeneti azokat, akik felelőtlenül döntöttek, természetesen a többiek pénzéből. Kérdés, hogy ez a sok kedvezmény meddig tartható.
A környékemen az utóbbi hónapokban megálltak az árak, sőt, néhány lakás olcsóbb is lett, szóval lehet, hogy már el is kezdődött, legalábbis errefelé.
Köszönöm az eddigi válaszokat, mások véleményét is örömmel fogadom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!