Pénzügyi, megtakarítási tanácsok egy fiatalnak, kezdőnek?
19 éves vagyok, nem sok fogalmam van a pénzügyekről, nem is ilyen pályára készülök, de ettől függetlenül az alap, mindennapi életben is hasznos, fontos dolgokkal szeretnék tisztában lenni. Ugye az iskolától ezen a téren sem kaptam semmi hasznos, használható tudást, miért is tanítanának olyat, ami lényeges lenne...
Már egy ideje egyedül lakom (a lakás "saját"), de anyagilag még a szüleim támogatnak, ők utalnak nekem, amiből fizetem a kiadásaimat. Eleinte az első pár hónapban még ez is nagyon össze-vissza volt, mert ki kellett tapasztalni, mire mennyit költök, milyen kiadások vannak, ezeket összeírtam és ez alapján döntötték el a szüleim, mennyit adnak. Kamaszként kaptam néha zsebpénzt, de nem volt rendszeres, nem igazán foglalkoztam azzal sem, hogy félretegyek, nem gyűjtöttem semmire. Konkrét dologra most sem gyűjtök, de szeretnék félretenni pénzt, megtakarítani.
Jelenleg 60 ezer forinttal tudom kezdeni, ez az a pénz, amit karácsonyra, szülinapomra kaptam a nagyszüleimtől, szüleimtől, ezeket nem költöttem el, most nem is akarom. Azt találtam ki, hogy majd minden hónap elején, amikor anyám utalja a pénzt, majd leveszek belőle valamennyit, félrerakom és ahhoz nem nyúlhatok, csak vészhelyzet esetén. Azt már kitapasztaltam, hogy ha valamit nem akarok elkölteni, akkor az ne a számlámon legyen, mert akkor nagyobb eséllyel költöm el, főleg, hogy szinte mindenhol bankkártyával fizetek.

gondolom azert adnak szuleid penzt hogy a mindennapi kiadasaidat fedezd belole, ha tul sokat adnak akkor mond meg nekik az a korrekt, nem a nyugdijmegtakaritasodat kell ebbol fedezni.
meg nem is 19 evesen kell a szulinapra kapott tizezreket felrerakni, ilyenkor elni kell az eletet.
ha majd elkezdesz dolgozni akkor ugy hogy kaptal egy lakast tobb penzt fogsz tudni egy honapban felrerakni mint most egy ev alatt tudnal.

60, meg pár tízezer, néhány százezer forint az olyan összeg, amit a bankszámládon kell hagyni tartalékként. 19 éves vagy, nem kisgyerek, ne költsd el, ha tudod hogy nem szabad.
A befektetési formák szinte mindegyike olyan, hogy kötöttséggel jár. Nem juthatsz azonnal a pénzedhez (vagy csak jó nagy "büntetés" árán). 60 ezer forint meg minden, csak nem valamire való biztonsági tartalék. Csak hogy lehessen mihez viszonyítani: ha holnap bedöglik a konvektorod, akkor a harmada-fele elmenne arra, hogy megcsinálja egy szaki. Ha kazán van a házban, akkor még nem is lenne elég a szerelésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!