PMÁP5 (pl a jelenleg futó 2027/I) mellett mi a létjogosultsága a PMÁP3-nak (2025/K)?
Létezik olyan időpillanat 3 éves befektetési időtávon (a PMÁP3 teljes életciklusa), amikor a rövidebb lejáratú állampapír jobban megéri?
Nekem úgy tűnik, hogy a PMÁP5 magasabb kamatprémiuma (1,5% a 0,75-tel szemben) behozhatatlan előny már a kezdetektől, és egyre csak növekszik, főleg, ha az éves kamatot újra befektetjük.
Benéztem valamit?
A PMÁPnál nincs garantált visszaválthatóság. Jelenleg 99%-on visszaváltják, korábban volt ez 98% is, és semmi nem garantálja, hogy nem mondják azt, hogy akkor mostantól nincs visszaváltás, vagy viszik le mondjuk 90%-ra.
Elvileg ez a lehetőség fennáll, de nem hiszem, hogy be fog következni.
A 3 évesnek egy előnye van, hogy 3 év után garantáltan visszafizeti a tőkét.
Az 5 évesnél meg legrosszabb esetben ki kell ülnöd az 5 évet.
Én se választanám semmiképp a 3 évest.
Értem, tehát a visszaváltási kondíciók lehetséges változása a rizikó. A nettó vételi árfolyamot addig csökkentik, hogy a PMÁP5 lejárat előtti visszaváltása bukó lesz a PMÁP3 futamidő végi kifizetéséhez képest, ami biztosan 100% + hozamon történik.
Köszi a választ!
Én ezt a rizikót látom benne igen.
Elvben megtörténhet, de én speciel nem tartok tőle. De azért jó, ha tisztában van vele az ember. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!