Új szabályzás jön 2022 májusától az akciós árra, egy akciós ár maximum ideje meg van -e határozva?
Tehát azt tudom, hogy az akciós új ár az előző 30 nap legkisebbjéhez kell viszonyítani, de van -e időbeli korlátja ennek az akciós árnak?
pl. ha 1 hónapig 200% -on van "értékesítve", majd 50% -os akciót kap, akkor meddig lehet 50% -on hirdetni?
Úgy érted, hogy meddig lehet tartani az alacsony akciós árat...?
Ameddig akarja a kereskedő!
igen, az "alacsony" akciós árra gondolok.
Vagy is amit írtam, hogy felemeli iszonyat magasra, vagy is 2× árra, amin biztos nem fogja eladni, majd 1 hónap múlva ki rakja hogy 50% akció.
Aztán azon értékesíti pl. 1 évig?
Inkább csak júniustól, mint májustól, mert május 28-án lép hatályba a rendeletmódosítás.
EK, EU állásfoglalás alapján, jogharmonizációként, a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendeletbe iktatódik be egy 2/A §.
Semmit nem tartalmaz az árcsökkentés időtartamára vonatkozóan; nem tudom, milyen eltérő jogszabályismerettel bír, aki nem hasznosnak értékelte az 1-es választ.
Csupán azt küszöbölik ki, hogy a kereskedő nála sose volt magas termékárat tüntessen fel áthúzva, és árcsökkentésként tüntesse fel az érvényes árat.
Pl. a kérdésben leírt eljárásra mód lesz.
Rövid a jogszabály, nyilvános, pl. a Nemzeti Jogszabálytárban a módosulás bal szélen piros vonallal van megjelölve; bárki elolvashatja. És az egész rendeletet is; nincs benne árcsökkentéses időtartamra vonatkozó korlátozás, vagy bármiféle közvetett szabályozás.
☛ [link]
Napi bevásárlásokat nem érint a szabályzás, mert a romlandó és rövid lejárati idejű termékekre nem fog vonatkozni a rendelet.
Tartós fogyasztási termékeknél meg több ár összehasonlító oldal van a neten. De ilyen vásárlási szándék esetén ilyen oldalak nélkül is körülnéz az ember, ez így történt a netes idő előtt is. (Például a TV készülék vásárlás többnapos családi program volt. Bejártuk a boltokat, feljegyeztük az árakat, aztán másnap visszamentünk oda megvenni, ahol a legolcsóbb volt. Volt pofára esés is, mert a hiánygazdálkodásos szocializmusban könnyen elfogyott addigra. Akkor indult a sietés a második legolcsóbb helyre.)
Ősszel vásároltam egy többfunkciós létrát. Egyáltalán nem érdekelt, hogy mi alapján volt akciós egy konkrét létra 68 ezer Ft-ért, mikor másutt nem találtam 56 ezer Ft-tól magasabb árat.
De, más esetekben is így volt, nem érdekelt, hogy ugyanaz miért ennyi vagy annyi bárhol. Ha a szállítási díj összevethető a termék árával, akkor azt is néztem, ha számított, akkor azt is néztem, hogy hány napon belül vállalják a szállítást, aztán így kiválasztottam a legolcsóbbat. (Nálam még egy szempont van, online vásárlásnál sosem utalok előre, csak utólag fizetek, ez termékártól függetlenül kizáró ok.)
És olyat is figyelek, hogy ha pl. kereskedelmi háború miatt egy gyártó mobiltelefonjai nem használhatják a világszerte elterjedt alkalmazásokat, akkor hiába van egy forgalmazónál az első 15 helyen ilyen gyártmányú telefon akciósnál is akciósabb áron. Billegő szék lába alá tenni van célszerűbb és főként olcsóbb dolog is.
Országrengető változást nem fog okozni a rendelet. Hosszas vajúdás és bő bevezetési határidő kötelezettséggel az EU megint alkotott egy „tökéletes” és „nélkülözhetetlen” szabályzást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!