Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Van-e valamilyen szabály az...

Kerekesbelaocsibacsi kérdése:

Van-e valamilyen szabály az arányokra?

Figyelt kérdés
Tudtok-e olyan szabályt, hogy az ember vagyonához képest %-os formában hogyan illeszkednek a megjelenéséhez köthető dolgok? Gondolok itt órára, cipőre, autóra.

2022. jan. 5. 23:13
 1/6 anonim ***** válasza:
78%
Pontosan mit szeretnél kérdezni?
2022. jan. 5. 23:23
 2/6 A kérdező kommentje:
Elvileg van arra szabály, hogy az autód értéke 6 havi jövedelem legyen kb. És ez hogyan működik a többi dolognál? Van-e erre szabály, vagy szokás?
2022. jan. 5. 23:27
 3/6 anonim ***** válasza:
63%
“ Elvileg van arra szabály, hogy az autód értéke 6 havi jövedelem legyen kb”… hol?…most akkor vegyek egy drágább kocsit?🤨
2022. jan. 5. 23:37
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A kérdező arra gondolt, hogy vannak javaslatok, hogyan ne adósodjon el az ember.

Ilyen például, hogy mindig legyen legalább 1 havi tartalékod, sose éld fel minden pénzed vagy az autós példa amit felhozott, hogy ne akarj olyan autót vásárolni, amit nem engedhetsz meg magadnak. Azt hiszem ezt pont Totalcaron írta/mondta az egyik szerkesztő, hogy ne vegyél olyan használt autót, aminek az ára meghaladja 6 havi jövedelmed.

De ezek nem törvények vagy szabályok, csak javaslatok. A nagy része (legyen mindig tartalékod, ne költekezz túl, stb) teljesen magától értetődő, de mások ilyenekből könyveket írnak.

2022. jan. 6. 00:53
 5/6 Valentino BROssi ***** válasza:
49%
Ezek általában nem jó személyes pénzügyi tanácsok. Hallottam már olyat pénzügyi tanácsadótól, hogy szerinte a reggelente Starbucksban kávét vásárló fiatalok sokkal rosszabbul gazdálkodnak, mint az öregebbek, akik a munkahelyi kotyogósban főzik le a napindító adagjukat ami nem kerül semmibe. Van ennek értelme? Nincs, a fiatalabb generációt az teszi boldoggá, hogy a jövedelme 4%-át elkölti a Starbucksban tökös-babos tejeskávéra: ha felhagyna ezzel a szokással valószínűleg csökkenne a boldogsága, márpedig a tudatos pénzügyi gondolkodásnak pont az lenne a lényege, hogy a végén kevesebb pénzből több boldogsághoz juss, nem pedig az, hogy biorobotként éld az életed aki szétoptimalizálja a vásárlásait, de azok nem teszik őt boldoggá - ráadásul az valószínűleg a jövedelmének pont nem az a 4%-a, amit amúgy hajlandó lenne pl. takarékoskodásra költeni. Az addig "nyújtózkodj, míg a takaród ér" elvet nem lehet matematikai formába önteni.
2022. jan. 6. 01:48
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát, ha 6 havi fizetésnél ne legyen drágább az autó, akkor sajnos a szoftverfejlesztői fizumból túlvállaltam magam, mikor egy Opel Corsa-t vettem (újat). :D

Egyébként ami szerintem megszívlelendő az a 40%-30%-20%-10% szabály. Azaz a jövedelmed 40%-át fordítsd a megélhetésre, 30%-ot maximum a hitelekre, 20%-ot tegyél félre és 10%-ot fordíts szórakozásra/utazásra.

Én ehhez igyekszem tartani magam. Most 26%-ot költök hitelre (lakás, kocsi, diákhitel) és 23%-ot teszek félre, tehát viszonylag jól állok.

Hogy órára, cipőre, ruhára mennyit érdemes költeni? Ez egyéni, de én pl lábbeliért még soha nem adtam 5 jegyű összeget. Habár már egyre nehezebb, de még mindig lehet 10 ezer alatt is normális cipőt venni. Ruhából meg nem érdekel a márkanév, mert egy Nike vagy Adidas logóért nem fizetek több ezer forintot. Hátasd dobok, mikor valaki képes 25 ezret kifizetni egy melegítőfelsőért. Órából nekem egy 60 ezres okosórám van, ami nekem tökéletesen elég. Vannak drágábbak, amik egyeseknek szükségesek lehetnek (pl vérnyomásmérés miatt), de több százezret költeni egy órára szerintem nettó baromság.

2022. jan. 6. 09:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!