Van-e valamilyen szabály az arányokra?
A kérdező arra gondolt, hogy vannak javaslatok, hogyan ne adósodjon el az ember.
Ilyen például, hogy mindig legyen legalább 1 havi tartalékod, sose éld fel minden pénzed vagy az autós példa amit felhozott, hogy ne akarj olyan autót vásárolni, amit nem engedhetsz meg magadnak. Azt hiszem ezt pont Totalcaron írta/mondta az egyik szerkesztő, hogy ne vegyél olyan használt autót, aminek az ára meghaladja 6 havi jövedelmed.
De ezek nem törvények vagy szabályok, csak javaslatok. A nagy része (legyen mindig tartalékod, ne költekezz túl, stb) teljesen magától értetődő, de mások ilyenekből könyveket írnak.
Hát, ha 6 havi fizetésnél ne legyen drágább az autó, akkor sajnos a szoftverfejlesztői fizumból túlvállaltam magam, mikor egy Opel Corsa-t vettem (újat). :D
Egyébként ami szerintem megszívlelendő az a 40%-30%-20%-10% szabály. Azaz a jövedelmed 40%-át fordítsd a megélhetésre, 30%-ot maximum a hitelekre, 20%-ot tegyél félre és 10%-ot fordíts szórakozásra/utazásra.
Én ehhez igyekszem tartani magam. Most 26%-ot költök hitelre (lakás, kocsi, diákhitel) és 23%-ot teszek félre, tehát viszonylag jól állok.
Hogy órára, cipőre, ruhára mennyit érdemes költeni? Ez egyéni, de én pl lábbeliért még soha nem adtam 5 jegyű összeget. Habár már egyre nehezebb, de még mindig lehet 10 ezer alatt is normális cipőt venni. Ruhából meg nem érdekel a márkanév, mert egy Nike vagy Adidas logóért nem fizetek több ezer forintot. Hátasd dobok, mikor valaki képes 25 ezret kifizetni egy melegítőfelsőért. Órából nekem egy 60 ezres okosórám van, ami nekem tökéletesen elég. Vannak drágábbak, amik egyeseknek szükségesek lehetnek (pl vérnyomásmérés miatt), de több százezret költeni egy órára szerintem nettó baromság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!