Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Megszünteti a munkaügyi...

Megszünteti a munkaügyi hivatal az álláskeresési járadék folyósítását ha főiskolai végzettséggel nem fogadom el a felajánlott képesítést nem igénylő állást?

Figyelt kérdés
Nem rég költöztem haza külföldről, mivel az ottani munkahelyem megszűnt. Jelenleg állást keresek. Az álláskeresési járadékot külföldről kapom, aminek az a feltétele, hogy itthon regisztrált munkanélküli legyek. A munkaügyi hivatal kiközvetített árufeltöltőnek, amit nem akarok elfogadni. Egyrészt azért, mert a fizetésem így kb. a harmada lenne a külföldről folyósított ellátásnak, másrészt meg kedvem sem lenne ebben a munkakörbe dolgozni, nem ezért tanultam. Törölnek a nyilvántartásból ha visszautasítom az álláslehetőséget?

2021. dec. 17. 19:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%

Főiskolai végzettséggel árufeltötlőnek. Persze.

Ez megint egy kamu kérdés.

2021. dec. 17. 20:58
 2/11 A kérdező kommentje:
Miért lenne kamu? A kérdés az, hogy milyen következményei lesznek ha nem fogadom el, illetve milyen indokkal utasíthatom vissza.
2021. dec. 17. 21:04
 3/11 anonim válasza:
78%

A válasz a kérdésedre röviden:

Igen. És igen, törölni fognak, igen megszüntetik az álláskeresési járadékot.

DE! Gondolom kaptál egy közvetítő lapot, amit HATÁRIDŐN BELÜL le kell adnod a munkaügyi központnak(vagy a munkáltató küldi el határidőn belül, már nem emlékszem pontosan, de a határidő nagyon fontos).

Felhívod a közvetítő lapon található munkáltatót, és elmondod neki, hogy milyen helyzetben vagy, és ezt a munkát nem akarod, vagy nem tudod vállalni. És kérd szépen, hogy írjon bele valami indokot, amiért téged nem tud alkalmazni (pl. a munkába bejárás nem megoldható), mert ha nem akkor törölni fognak a nyilvántartásból. Általában rendesek, és a munkáltatók tudják a dolgukat, hogy mit írjanak bele azért, hogy ne töröljenek.

2021. dec. 17. 21:13
 4/11 A kérdező kommentje:

A következők értelmezéséhez kérnék segítséget.

„A vállalt együttműködési kötelezettség alapján, a foglalkoztatási osztály által felkínált “megfelelő munkahelyen” munkaviszonyt kell létesíteni.

Akkor megfelelő a munkahely, ha:

- egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas;

- a várható kereset az álláskeresési járadék összegét eléri, illetve amennyiben az álláskeresési járadék összege a kötelező legkisebb munkabérnél alacsonyabb, a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri;

- a munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel történő – oda-, és visszautazás ideje a három órát, illetve a tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és a tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát nem haladja meg;

- megváltozott munkaképességű álláskereső esetén az általa igénybe vehető közlekedési eszközzel az oda- és visszautazás ideje a két órát nem haladja meg;

- az álláskereső foglalkoztatása munkaviszony keretében történik.”

A fenti kritériumok alapján a munkahely megfelelő. Egyedül a második vázlatpont kérdéses. Nagyjából a minimálbért kapnám, ami lényegesen kevesebb, mint a jelenlegi álláskeresési járadék amit kapok, de az ugye külföldről jön(ne) még néhány hónapig. Nem kaphatom viszont tovább, ha Magyarországon nem vagyok álláskeresőként nyilvántartva. Nem világos viszont, hogy a ténylegesen kapott (külföldi) juttatást veszik itt alapul, vagy a magyar jogszabályok által meghatározott maximum összeget.

2021. dec. 17. 21:27
 5/11 A kérdező kommentje:
3-as köszönöm a választ. Megpróbálom majd valahogy tapintatosan előadni a szitut.
2021. dec. 17. 21:34
 6/11 anonim válasza:
97%

Elég régen kaptam közvetítő lapot, de ha jól emlékszem ilyesmik nem voltak bele írva (azóta ezek szerint lehet, hogy változott).

Közvetítő lapot kaptál? Ott van rajta a határidő, a munkáltató címe és telefonszáma, nyitvatartási ideje. Hívd fel amint tudod, és kérd szépen, hogy segítsen neked ebben, mert törölni fognak 3 évre a nyilvántartásból, és álláskeresési járadékot sem fogsz kapni.

A munkáltató biztosan ért hozzá és tudja, hogy mi ilyenkor a teendő, mit kell beleírni, hogy ne töröljenek. Legyen szíves segítsen neked ebben, mert határidőn belül vissza kell küldeni a közvetítő lapot a munkaügyi központnak.

Szívesen, remélem sikerül.

2021. dec. 17. 21:48
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nem volt ezzel gondom. Három helyet is visszautasítottam. Még csak el sem mentem oda. Kérték, hogy írásban indokoljam meg, megtettem, elfogadták. Többnyire a munkaidővel, vagy a munkavégzés helyével volt gondom. Falun lakom, 6 busz megy egész nap a városba és vissza. Nem minden munkakezdés, munka befejezés felel meg. Egyik esetben igazoltam, hogy már jelentkeztem kb. 2 hete ugyanarra az állásra e-mailben, minden paraméternek megfelelek, de még csak válaszra sem méltattak.

Az én történetem ennyi.

2021. dec. 18. 05:24
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Én is pont azt akartam kérdezni, hogy van még ilyen, hogy magas végzettséggel 8 általánost igénylő állásokra rugdalnak ki? Ezek szerint még van ahol sajnos ez megvan... Röhej mondjuk
2021. dec. 18. 10:39
 9/11 A kérdező kommentje:
Az a baj hogy nekem elég közel van, nem mondhatom hogy probléma lenne a bejárás. Nyilván a munkát is el tudnám végezni. Nem is arról van szó, hogy nem akarok dolgozni, csak keresem a megfelelő lehetőséget. Alapvetően két szempont van ami alapján elvállalok egy munkát. Az egyik az, hogy sokat fizetnek, és akkor lehet bármilyen munka ami erkölcsileg nem kifogásolható. A másik az, hogy legyen érdekes, szerezzek vele hasznosítható tapasztalatot, és akkor nem is annyira érdekel a fizetés. A felajánlott munka ezek közül egyiknek sem felel meg, de ez vélhetően nem kifogás. Kéne valami frappáns indok.
2021. dec. 18. 11:17
 10/11 anonim válasza:
Nem csak ez az egy indok létezik, szerintem a munkáltató tapasztaltabb ebben, és meg tudja oldani neked.
2021. dec. 18. 14:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!