Megszünteti a munkaügyi hivatal az álláskeresési járadék folyósítását ha főiskolai végzettséggel nem fogadom el a felajánlott képesítést nem igénylő állást?
Főiskolai végzettséggel árufeltötlőnek. Persze.
Ez megint egy kamu kérdés.
A válasz a kérdésedre röviden:
Igen. És igen, törölni fognak, igen megszüntetik az álláskeresési járadékot.
DE! Gondolom kaptál egy közvetítő lapot, amit HATÁRIDŐN BELÜL le kell adnod a munkaügyi központnak(vagy a munkáltató küldi el határidőn belül, már nem emlékszem pontosan, de a határidő nagyon fontos).
Felhívod a közvetítő lapon található munkáltatót, és elmondod neki, hogy milyen helyzetben vagy, és ezt a munkát nem akarod, vagy nem tudod vállalni. És kérd szépen, hogy írjon bele valami indokot, amiért téged nem tud alkalmazni (pl. a munkába bejárás nem megoldható), mert ha nem akkor törölni fognak a nyilvántartásból. Általában rendesek, és a munkáltatók tudják a dolgukat, hogy mit írjanak bele azért, hogy ne töröljenek.
A következők értelmezéséhez kérnék segítséget.
„A vállalt együttműködési kötelezettség alapján, a foglalkoztatási osztály által felkínált “megfelelő munkahelyen” munkaviszonyt kell létesíteni.
Akkor megfelelő a munkahely, ha:
- egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas;
- a várható kereset az álláskeresési járadék összegét eléri, illetve amennyiben az álláskeresési járadék összege a kötelező legkisebb munkabérnél alacsonyabb, a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri;
- a munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel történő – oda-, és visszautazás ideje a három órát, illetve a tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és a tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát nem haladja meg;
- megváltozott munkaképességű álláskereső esetén az általa igénybe vehető közlekedési eszközzel az oda- és visszautazás ideje a két órát nem haladja meg;
- az álláskereső foglalkoztatása munkaviszony keretében történik.”
A fenti kritériumok alapján a munkahely megfelelő. Egyedül a második vázlatpont kérdéses. Nagyjából a minimálbért kapnám, ami lényegesen kevesebb, mint a jelenlegi álláskeresési járadék amit kapok, de az ugye külföldről jön(ne) még néhány hónapig. Nem kaphatom viszont tovább, ha Magyarországon nem vagyok álláskeresőként nyilvántartva. Nem világos viszont, hogy a ténylegesen kapott (külföldi) juttatást veszik itt alapul, vagy a magyar jogszabályok által meghatározott maximum összeget.
Elég régen kaptam közvetítő lapot, de ha jól emlékszem ilyesmik nem voltak bele írva (azóta ezek szerint lehet, hogy változott).
Közvetítő lapot kaptál? Ott van rajta a határidő, a munkáltató címe és telefonszáma, nyitvatartási ideje. Hívd fel amint tudod, és kérd szépen, hogy segítsen neked ebben, mert törölni fognak 3 évre a nyilvántartásból, és álláskeresési járadékot sem fogsz kapni.
A munkáltató biztosan ért hozzá és tudja, hogy mi ilyenkor a teendő, mit kell beleírni, hogy ne töröljenek. Legyen szíves segítsen neked ebben, mert határidőn belül vissza kell küldeni a közvetítő lapot a munkaügyi központnak.
Szívesen, remélem sikerül.
Nekem nem volt ezzel gondom. Három helyet is visszautasítottam. Még csak el sem mentem oda. Kérték, hogy írásban indokoljam meg, megtettem, elfogadták. Többnyire a munkaidővel, vagy a munkavégzés helyével volt gondom. Falun lakom, 6 busz megy egész nap a városba és vissza. Nem minden munkakezdés, munka befejezés felel meg. Egyik esetben igazoltam, hogy már jelentkeztem kb. 2 hete ugyanarra az állásra e-mailben, minden paraméternek megfelelek, de még csak válaszra sem méltattak.
Az én történetem ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!