Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Megéri, van értéke gyűjteni a...

Megéri, van értéke gyűjteni a 925% tisztaságú ezüstérmeket?

Figyelt kérdés

Mondjuk ha MNB-os körök érméét kezdni valaki el gyűjteni, amik általában 10 ezer Ft névértékűek, akkor mennyit érhetnek valójában?

Másik kérdésem, hogy zálogházban, kereskedőknél, tört ezüstként elfogadják az ilyeneket?

2021. nov. 25. 20:10
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
75%

[link]

Ez kicsit közelebb áll a pénztárcádhoz, az érme 15g, ennek a fele ezüst, így ha mázlid van kaphatsz érte akár 15*80=1200Ft-ot is eladás során :)

2021. nov. 28. 06:55
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Az Éremkibocsátó Kft. pénzérmére hasonlító vereteket gyárt, de ezek nem minősülnek hivatalos fizetőeszköznek. Ezek numizmatikai szempontból szinte teljesen értéktelenek.

Náluk amúgy bevett gyakorlat, hogy jelentősen a reális érték felett árulják a vereteiket, és gyűjtői ritkaságként meg értékes éremként reklámozzák. Ez csupán marketing fogás és a vásárlók megtévesztése.

A múltban többször is összeakasztották a bajuszt a fogyasztóvédelemmel emiatt, meg is büntették őket. Mostanra némileg mérséklődött a reklámjukban a pofátlan hazudozás, de a túlárazás továbbra is megmaradt.

Magyarországon az MNB adhat ki hivatalos fizetőeszközt, amelyet a Magyar Pénzverő ZRt. gyárt le. Amin címlet megjelölés is van, az Magyarországon hivatalos fizetőeszköznek minősül. Ezekkel akár boltban is fizethetsz. Természetesen ilyesmi a gyakorlatban nem szokott előfordulni, mert a névértékén felül numizmatikai értékük is van, ami néha a névérték többszöröse is lehet. Ezért hülye lenne bárki is fizetni vele.

Az, hogy néhány ezüstből van, szintén a numizmatikai értékét növeli, törtezüstként továbbértékesíteni ugyanolyan botorság lenne mint a sarki ABC-ben sört venni rajta.

Szóval ezeket hosszabb távon megéri gyűjteni, de ha befektetési céllal nemesfémbe tennéd a pénzed akkor az arany reálisabb elképzelés.

2021. nov. 28. 13:27
 13/17 A kérdező kommentje:

Különben nem tudom miért vett hülyére két kommentben is az a kommentelő aki másik által említett Éremkibocsátó Kftel hülyült.

1. Én numizmatikával most kezdtem el csak foglalkozni, és szeretnék gyűjteni. Már kisebb MNB ezüst van is, és a már említett tisztaságunál kisebbet nem vennék.

Az viszont igaz, hogy fogalmam nem volt róla, hogy fizezni is lehet velük. Bár a névérték gyanús volt, meg j, ki az aki sört vesz ezüst pénzen?

És tört ezüstben sem akartam eladni, csak arra voltam kíváncsi mennyit adnának érte, meg tuti lenne aki megvenné éremként. Nem szorulók rá az eladásukra.

2. A Magyar Éremkibocsátó Kft. egy kollekcióval rászedett, de nem nagy tétellel.

És igen, mr lejött a taktikájuk, hogy ócska markeinggel nyomulnak meg túlárazzák az érmeiket. De eddig amilyen kollekciókat láttam ami téma köré épül, én úgy láom, hogy túlárazott aranyozott érméket eladnak. És hogy teljes legyen a gyűjteményed jó drága kicsi színaranyérmét lehet megvenni. Ami elvileg limitált számú.

A kérdés csak az ilyen cég esetében, hogy az a kis színarany érme valóban limitált e?

Tanúsítvány minderről jött. Meg korrektek voltak, de én többet semmit nem veszek, mert tényleg elég rossz a hírük, meg egyszerűen nem éri meg.

De, ha van színrany, színezüst cuccuk külön, hiába a rossz céghír azt megvenni, ha nem is fizetőezköz nem rossz. Elvégre arany vagy ezüst.

2021. nov. 28. 17:26
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

"tört ezüstben sem akartam eladni, csak arra voltam kíváncsi mennyit adnának érte"

Ezt nagyon egyszerűen megtudhattad volna anélkül, hogy kiírod a kérdést.Megnézed melyik zálogház mennyiért vásárolja fel a törtezüstöt és grammra felszorzod a vételárral.Ez az ezüst aktuális árfolyamától függ.Nem rég még 80Ft-ot adtak grammonként.

Érmeként lenne aki megvenné jó pár év múlva, de nem most.Szerencse, hogy nem vagy rászorulva az eladására, mert pénzt azt nem nagyon látnál belőle.

2021. nov. 28. 22:24
 15/17 anonim ***** válasza:

Ezek a forgalomban lévő törvényes fizetőeszköz fémérmék : [link]

És ezek az emlékérmék : [link]

"... bár az emlékérmék törvényes fizetőeszköznek minősülnek – a jegybank, mint kibocsátó a fizetési forgalomban való használatukat kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartja."

És csak amiatt minősíti törvényes fizetőeszköznek őket a Nemzeti Bank, hogy biztos lehess benne, hogy a Magyar Pénzverő Zrt. vagy a Nemzeti Bank névértéken visszaváltja. Tehát bukni nem fogsz rajtuk - csak az inflációt. Szóval nem kell törtezüstként eladnod a zaciban féláron, ha leesne az ezüst árfolyama valami miatt.

Többen is írták, hogy azzal a pénzzel, amin névérték van, a boltban is fizethetsz. Nos ez NEM igaz. A jogszabályok ugyanis az emlékérmékre nem írnak elő elfogadási kötelezettséget. Ellentétben az MNB által fizetési forgalmi céllal kibocsátott forintérmékre : [link] - a második mondatot olvasd...

Úgy vélem, ezzel tisztába tettük az alapjait annak a szép gyűjtői szenvedélynek, ami iránt erős érdelődést mutatsz. Jómagam Édesapámtól örököltem a nemesfém érmék iránti rajongást és szeretetet. Édesapám például a születésemkor a spórolt pénzéből egy ilyet vett: [link] , majd amikor 18 éves lettem, a következő szavak kíséretében adta nekem.

"Fiam, kísérje ez az aranyérme az életedet úgy, hogy van aranytartalékod éppen úgy, mint egy magát valamire értékelő országnak. Ajánlom, hogy csak végszükség esetén add el. Valójában meg azt kívánom, hogy soha ne kényszerülj arra, hogy eladd. És legyen módod figyelemmel kísérni, hogy ez az ezer forint az életed során később majd milyen értéket képvisel."

Nos elmúltam ötven éves, és hálistennek nem kellett megválnom tőle, sőt... Gyűjteményem egyik legszebb és legértékesebb darabja. Jópár éve két millió forint körül láttam gazdát cserélni egy ilyet.

A numizmatika egy szép szenvedély. A családom is örül, hogy a plussz pénzeimet nem elkocsmázom, vagy elszórakozom, hanem gyűjteményem gyarapítására használom. Néha a gyerekeknek a tanulásában is segítségemre voltak. Amikor az Aradi tizenhármakat tanulták például, akkor sokkal intenzívebben figyeltek rám, amikor elővettem a tábornokokat érméken [link] Az én történelem ismertetésem közben derült ki, hogy például Lázár Vilmos ezredest is tábornoknak vélték. De megnyugtattam őket, hogy megérdemli, hogy tábornokként emlékezzünk róla, hiszen hadtest parancsnok is volt. De Mátyás királyról, vagy Teller Edéről, vagy Szentgyörgyi Albertről is nagyobb nyomatékot kap a történeted, ha előveszel egy őt ábrázoló érmét, körbeadod, és úgy mesélsz róla. Nade, nem mesedélutánt akartam tartani, hanem sok szép érmét kívánni a kezdő numizmatikus kollégának!

2021. nov. 29. 00:03
 16/17 A kérdező kommentje:

Köszi szépen ezt a felvilágosítást!

Egyáltalán nem volt meseeste, sőt! Nagyon jó dolgokat írtál le, és köszönöm, hogy tisztába raktál.

Igazából inkább az MNBs ezüsérmékre mennék rá, meg a színesfémre.

De érdekelnek a forgalmi sorok is. 50-esek, meg az 5-ösöket kiraktam már asszem 7x meg vettem sorszámozottat. Szép. Főleg sorszámozott emléktokkal, csak az a gondom vele, hogy szerintem ilyen veretfényesen 20 forintosokból is meg lehetett volna csinálni és akkor jobban kijönnének rajta a betűk, formák. Kreatív, de hülye ötlet volt 5 forintosokból ez.

2021. nov. 29. 01:17
 17/17 A kérdező kommentje:

Ja meg azt felejtettem hozzátenni h fiatal huszas vagyok, aztán kb nagyító kell hozzá.

Pápalátogatásos emlékérmem is van pár, meg sorszámozott díszcsomagolt is. Viszont érdekes, hogy készpénzes ember vagyok, meg sok helyen rá is kérdeztem, olyan 50Ft- érmet nem láttam. És láttam pénztárosnál. Nagybátyám egyet kapott véletlen, félrerakta, de el is költötte.

A nagy bánatom meg az, hogy az a köcsög Éremkibocsátó Kft átvert egy kollekcióval. Végülis szép az is, de megszabadulnék inkább tőle.

2021. nov. 29. 01:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!