Mibe fektessem a pénzemet?
Jelenleg állampapírba (rövid távra) és részvény indexbe fektetek (hosszútávra) (Ishares Core S&P 500).
Azonban szerintem kéne még pár dolog, hogy ne csak két lábon álljak.
Mibe fektethetnék be havonta egy kis pénzt?
Portfóliót kell kialakítani
Nekem jelenleg több értékpapír alapban, lakáskasszában, nyereménybetétkönyvben, ill nem túl jövedelmező magánnyugdíjkasszában van (nincs szja-m, szóval nem nagyon éri meg), de lehetne nyugdíjbiztosításban is, aminszintén csaknadójóváírással éri meg. Emellett van pénzem euróban (abban kaptam, nem váltom át, de egy része még 340es árfolyamról van, de befektetni meg nem tudom, mert egy része februárban a navé lesz, többit be kell tegyem a kft-be)
Ismerős rengeteget fizet be egészségpénztárra és mindent onnan vesz, amit lehet, így év végén sok adójóváírást kap oda.
Én javaslom, hogy minimum a bankodban keresd meg a befektetési tanácsadót! Vagy inkább egy függetlent.
Szerintem diverzifikálj eszköz, devizanem és még ország szerint is ha lehet. Így valamelyest csökken a ugyan a lehetséges nyereséged, de ugyanígy a lehetséges veszteséged is.
Nekem most nagyjából így néz ki a portfólióm, de ez folyamatosan változik:
40 % egyéni részvények USD-ban (munkaigényes, de eddig többet hozott mint egy indexkövető alap)
40% állampapír (ebből 25% inflációkövető forint, 25% fix kamatozású forint, 50% inflációkövető EUR)
15 % készpénz (HUF, EUR, USD kb. azonos arányban)
5 % BTC , arany, lakástakarék, autónyeremény betét és egyéb.
Nem azt mondom hogy ez a helyes, de nálam most kb. ilyen. Persze fel lehet tenni mindent egy lapra és akkor lehet, hogy fél év alatt megsokszorozod a pénzed, de akkor ugyanígy az ellenkezője is előfordulhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!