Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Fiatal párként milyennek...

Fiatal párként milyennek számít ez alapján az anyagi helyzetünk?

Figyelt kérdés
Húszas éveink végén járunk mindketten, az én szüleimnél lakunk egy közös házban, de egy teljesen külön lakrészben, önálló háztartást vezetve. Nem tudnánk és nem is szeretnénk már innét elköltözni, itt képzeljük el a jövőnket is, szerencsére jól megvagyunk így négyen, semmi konfliktus nincs köztünk. A ház 200 négyzetméteres, felújított, szépen berendezett és karbantartott,2000 négyzetméteres telekkel, konyhakerttel,gyümölcsössel. Ezen kívül egy 1 hektáros szántóföld és egy zártkert borospincével is a családunké. Helyszín egy vidéki megyeszékhely. 3 autónk van, egy szüleimé, egy páromé, egy pedig az enyém, középkategóriásak, átlagban 10 évesek. Szüleim pár év múlva nyugdíjba mennek, jelenleg kettejük fizetése kb netto 350 ezer havonta. Párom villanyszerelő egy cégnél és maszekban is dolgozik, átlagban 400 ezret hoz haza, Én nettó 300 ezret keresek irodai alkalmazottként. Magyar állampapírban 15 millió forintunk van lekötve, készpénzben kb 5 millió a megtakarításunk. Hitelünk, tartozásunk nincs. Nem élünk nagy lábon, nem költekezünk feleslegesen, inkább gyűjtögetünk tovább az esküvőre, babára, ezeket pár éven belül tervezzük. Szerintetek milyen ezek alapján az anyagi helyzetünk a magyar átlaghoz, a velünk egyidősekhez képest, és milyen jövő nézünk?

2021. okt. 27. 18:56
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
75%
Gyereket szülni a szülők nyakára, közben ülni a milliókon. Szerintem szánalmas.
2021. okt. 28. 07:50
 12/17 anonim ***** válasza:
60%

Szerintem nincs olyan, hogy "magyar átlag". Túl széles a skála ahhoz, hogy azt lehessen mondani, hogy na, ti bizony a középmezőny fölött jártok. Nem mindegy kihez mérem magam, avagy titeket? Ha egy borsodi roma települést nézek, akkor kiemelkedően, bőven átlag felett éltek. Ha egy átlag budapesti, mondjuk élhető végzettséggel rendelkező fiatal párt nézek, akkor viszont valahol le vagytok maradva. De még ez sem ennyire egyszerű.

Én azt látom, hogy bár nem írtad le pontosan hány évesek vagytok, de a keresetetekhez (nettó 750 e ft) képest, illetve ahhoz képest, hogy a lakhatásotok adott volt már az elejétől fogva, nem rendelkeztek kimagaslóan jó megtakarítással. Ez két dolgot jelenthet. Vagy nem régóta kerestek ennyit, vagy túl magasra lőttétek be az életszínvonalatotokat és sokat költötök a bevételeitekhez képest.

Nyilván én egy picit más irányból látom a világot, mert mérnök páros vagyunk és a barátaink zöme is az, de a harmincas éveink elején a társaságunkban mindenkinél alap, hogy már 5-6-7 éves munkaviszonnyal megteremtették a lakhatásukra valót (saját lakás akár hitellel, akár anélkül), egy-egy 5-6 éves autó, plusz még ezen felül a tiétekhez hasonló megtakarítások a jellemzőek, ha nem még több. Szóval nem csak azt produkálják, amit ti, hanem letettek már az asztalra egy saját ingatlant is még pluszban.

Minden csak nézőpont kérdése. Nyilván jól éltek, ezt a kérdést te sem gondolhattad komolyan, de jelentős előnyből indultatok, amiért nem ti dolgoztatok meg, így nehéz összehasonlítgatni olyan emberekkel magatokat, akik esetleg a nulláról kezdték, vagy akár még mínuszból is.

2021. okt. 28. 09:04
 13/17 anonim ***** válasza:
38%

Átlagnál messze jobb.

De hány évesek vagytok? Ennyi pénzből több milliós autók meg 20 millió megtakarítás nekem nehezen jön ki fiataloknál (gyerekvállalás előtt).

Indulásnak nem rossz, de arra számíts, hogy a szülők nyugdíjazása után alig-alig lesznek önfenntartók akkora nyugdíjból, amit kapnak

#12 jól fogta meg szerintem

2021. okt. 28. 10:05
 14/17 anonim ***** válasza:
65%

Magyar átlaghoz képest nagyon jól álltok. Sajnos. Azért sajnos, mert kb ennek kellene az átlagnak lennie és akkor egy élhető ország lennénk.

Összesen 20 millás megtakarítással már nagyon kevesek rendelkeznek, ha ti nem akartok saját házat venni, akkor ezt a pénzt pl. vállalkozásba lehet érdemes befektetni. A havi 700 ezer bevétel is elég egy gyerekre (az állami támogatásokkal talán kettőre is).

Viszont nem biztos, hogy egészséges a szülőkhöz közel élni. Tapasztalat. Szüleim ugyanazon a telken, külön házban neveltek fel minket, mint ahol a nagyszüleim éltek. Sok szempontból jó volt, de sok konfliktust is szült. Én a párommal 3 évig a szüleimnél laktam, aztán vettünk saját lakást, sokkal jobban megvagyunk azóta, pedig párom bírja anyukámat.

2021. okt. 28. 11:46
 15/17 anonim ***** válasza:
33%
Hogy néhány kommentelő mennyire irigy...
2021. nov. 19. 12:07
 16/17 anonim válasza:

Hat nem tudom, a szulok vagyonat irtad le a sajat vagyoni helyzeted helyett, kicsit ciki.

En 30 eves no vagyok. Sajat hazam van mar a ferjemmel, amin nincs hitel, ehhez is van nagy kert, szantofold stb, es nagyon szep. Auto szinten, nekem is a ferjem vallalkozo en is vallalkozo voltam mielott szultem.....de eszembe nem jutna apam hazat leirni a sajat vagyonomhoz, meg apam kocsijat?!?!wtf? A szuleid jovedelmenek mi koze van a te vagyoni helyzetedhez? A kerdesbol csak annyi latszik hogy nagyon gyerekesen gondolkozol meg.

2021. dec. 13. 23:21
 17/17 anonim ***** válasza:

A szülők helyzete nagyon jó!

Nettó 700 ezres fizu sem rossz, főleg vidéken. Ennyiből olyan 350-400 ezret minimum illik havonta félretenni

2021. dec. 14. 06:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!