Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit tegyek, ha diák vagyok,...

Mit tegyek, ha diák vagyok, mégis a nav nekem számlázza ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Figyelt kérdés

A gimnázium után kihagytam egy évet és technikumon tanulok jelenleg tovább. Addig magamnak kellett fizetnem a járulékot, mert nem dolgoztam és nem tanultam. De már diákjogviszonyban vagyok, nappali tagozaton.

Mit lehet tenni ilyenkor? Kihez érdemes először fordulni?

Köszönöm a segítséget!

2021. okt. 15. 10:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Pl a navhoz.
2021. okt. 15. 11:07
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
A nav-nak jelezd. Nem tudom, hogy technikum esetén hogy van, de pl az egyetemek 10.15-ig kell jelezzék, hogy kik vannak aktív/passzív feléven az aktuális időszakban.
2021. okt. 15. 11:09
 3/11 anonim ***** válasza:

"A gimnázium után kihagytam egy évet"

Magyarul megszűnt a tanulói jogviszonyod, és az év dec. 16-tól előírták a fizetést, mert nem volt semmilyen jogviszonyod, és el se intézted hogy legyen.

Jogosan írták elő, fizetheted ki.

2021. okt. 15. 17:06
 4/11 A kérdező kommentje:

3. Nem mondtam, hogy nem volt jogos!

Tisztában voltam vele, hogy mivel jár, ha kihagyok egy évet és alapvetően dolgozni akartam abban az évben, de nem volt végig munkahelyem, mert a környékemen nem voltak nagyon állásajánlatok, főleg így a vírushelyzetben.

De azt ki is fogom fizetni, nem azzal van a baj.

Nekem az volt a kérdésem, hogy ezután hova menjek, hogy a jelenlegi tanulói jogviszonyom tekintetében ne nekem számlázzák ki a továbbiakban.

1,2. Rendben, köszönöm

2021. okt. 16. 07:43
 5/11 anonim ***** válasza:

"Nekem az volt a kérdésem, hogy ezután hova menjek, hogy a jelenlegi tanulói jogviszonyom tekintetében ne nekem számlázzák ki a továbbiakban."

A NAV nem számláz, mivel nem gazdasági társaság. A NEAK írja elő 2020. július 01-jétől a járulék kötelezettségeket és Ők is törlik, ha szükséges.

Biztos, hogy a mostani technikumi időszakra is előírták a járulékokat?

Ugyanis mivel technikumba jársz, feltételezem az iskola jelezte, hogy van tanulói jogviszonyod. Innentől kezdve a NEAK is tudni fog róla, és "leállítja" a járulék előírását. Ha olyan időszakra is előírták, amikorra nem kellett volna, akkor pedig visszatörlik.

2020. július 01-je óta nem kell senkinek semmit jelezni ilyen szempontból, kivéve a külföldön munkát vállalóknak.

Arról kéne meggyőződnöd, hogy tényleg előírtak-e olyan időszakra járulékot, amikor már tanulói hallgatói jogviszonyod volt a technikumban.

Ha nem, akkor helyén van a dolog, ha igen, akkor pedig várhatod a törlésről az értesítést a NAV-tól. Ők fognak értesíteni még akkor is, ha a NEAK ír elő és töröl tartozást.

2021. okt. 16. 08:23
 6/11 A kérdező kommentje:

Rendben, köszönöm szépen, így már értem!

Sajnálom, hogy ilyen tudatlan vagyok ezekben a dolgokban, még senki nem magyarázta így el nekem a dolgokat, és nem találtam meg a neten a kérdéseimre a választ.

Nos, az ügyfélkapun keresztül kapok értesítést mindig, hogy éppen hogyan is állok ezen a téren és augusztusban is néztem, mennyivel tartozom még, azóta pedig a szeptemberi is hozzá lett számolva és ezért lepődtem meg rajta annyira. Viszont akkor ezek szerint azt törölni fogják.

Mégegyszer köszönöm a segítséget!

2021. okt. 16. 16:34
 7/11 anonim ***** válasza:

"azóta pedig a szeptemberi is hozzá lett számolva és ezért lepődtem meg rajta annyira. "

Szintén pontosítást igényel.

Az adott havi járulékot a következő hó 12-én könyvelik fel kötelezettségként az adófolyószámlára. Tehát az augusztus havit találod meg 2021. szeptember 13-án előírva (mivel 12-e hétvégére esett, ezért mindig a következő munkanap íródik elő), a 2021. szeptember havit írják elő 2021. október 12-én.

Milyen dátum az utolsó az adófolyószámládon, mint előírt kötelezettség esedékessége? Szeptember 13., vagy október 12.?

2021. okt. 17. 06:05
 8/11 A kérdező kommentje:

Október 14.-én kaptam utoljára értesítést, tehát jól mondtam, hogy a szeptemberi lett hozzáírva.

15.-én pedig miután láttam és nem értettem, írtam ki ide a kérdést.

De köszönöm, így csak biztosabb lettem benne!

2021. okt. 18. 20:05
 9/11 anonim ***** válasza:

"Október 14.-én kaptam utoljára értesítést, "

Milyen értesítésről beszélsz?

Az adófolyószámládon nézd meg, hogy a legutolsó kötelezettséget (KÖTELEZETTSÉG OLDAL ->fejlécben találod) milyen dátumon írták elő az "Esedékesség dátuma" oszlopban (bal oldali táblázat részén). A kötelezettséget + jellel írják elő, a törlések kerülnek fel - jellel.

Nézd már meg légyszí, aztán írd le PONTOSAN!, hogy mi van ott. Köszi.

Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Véleményem szerint nincs a szeptemberi nálad előírva, de szeretnék megbizonyosodni róla.

2021. okt. 19. 03:37
 10/11 A kérdező kommentje:

Nem beszélünk el egymást mellett, én értettem, amit leírtál

Értesítés alatt azt értem, hogy mivel van ügyfélkapum, nekem a tárhelyemre kiküldenek mindig egy dokumentumot, amiben leírják, mennyi a tartozásom éppen.

Utoljára október 14.-én kaptam emailt, amiben leírták, hogy !!! 2021.10.12.-én !!! mennyi tartozásom van előírva. Minden hónapban nyomon tudom így követni, és szeptemberben is utaltam, hogy fizessem az augusztusit. Ha ez nem a szeptemberi, akkor nem tudom, hogy mi, de gondok lennének akkor…

Mindenesetre köszönöm a segítséget, megkaptam a választ a kérdéseimre!

2021. okt. 20. 16:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!