Mit tegyek, ha diák vagyok, mégis a nav nekem számlázza ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot?
A gimnázium után kihagytam egy évet és technikumon tanulok jelenleg tovább. Addig magamnak kellett fizetnem a járulékot, mert nem dolgoztam és nem tanultam. De már diákjogviszonyban vagyok, nappali tagozaton.
Mit lehet tenni ilyenkor? Kihez érdemes először fordulni?
Köszönöm a segítséget!
"A gimnázium után kihagytam egy évet"
Magyarul megszűnt a tanulói jogviszonyod, és az év dec. 16-tól előírták a fizetést, mert nem volt semmilyen jogviszonyod, és el se intézted hogy legyen.
Jogosan írták elő, fizetheted ki.
3. Nem mondtam, hogy nem volt jogos!
Tisztában voltam vele, hogy mivel jár, ha kihagyok egy évet és alapvetően dolgozni akartam abban az évben, de nem volt végig munkahelyem, mert a környékemen nem voltak nagyon állásajánlatok, főleg így a vírushelyzetben.
De azt ki is fogom fizetni, nem azzal van a baj.
Nekem az volt a kérdésem, hogy ezután hova menjek, hogy a jelenlegi tanulói jogviszonyom tekintetében ne nekem számlázzák ki a továbbiakban.
1,2. Rendben, köszönöm
"Nekem az volt a kérdésem, hogy ezután hova menjek, hogy a jelenlegi tanulói jogviszonyom tekintetében ne nekem számlázzák ki a továbbiakban."
A NAV nem számláz, mivel nem gazdasági társaság. A NEAK írja elő 2020. július 01-jétől a járulék kötelezettségeket és Ők is törlik, ha szükséges.
Biztos, hogy a mostani technikumi időszakra is előírták a járulékokat?
Ugyanis mivel technikumba jársz, feltételezem az iskola jelezte, hogy van tanulói jogviszonyod. Innentől kezdve a NEAK is tudni fog róla, és "leállítja" a járulék előírását. Ha olyan időszakra is előírták, amikorra nem kellett volna, akkor pedig visszatörlik.
2020. július 01-je óta nem kell senkinek semmit jelezni ilyen szempontból, kivéve a külföldön munkát vállalóknak.
Arról kéne meggyőződnöd, hogy tényleg előírtak-e olyan időszakra járulékot, amikor már tanulói hallgatói jogviszonyod volt a technikumban.
Ha nem, akkor helyén van a dolog, ha igen, akkor pedig várhatod a törlésről az értesítést a NAV-tól. Ők fognak értesíteni még akkor is, ha a NEAK ír elő és töröl tartozást.
Rendben, köszönöm szépen, így már értem!
Sajnálom, hogy ilyen tudatlan vagyok ezekben a dolgokban, még senki nem magyarázta így el nekem a dolgokat, és nem találtam meg a neten a kérdéseimre a választ.
Nos, az ügyfélkapun keresztül kapok értesítést mindig, hogy éppen hogyan is állok ezen a téren és augusztusban is néztem, mennyivel tartozom még, azóta pedig a szeptemberi is hozzá lett számolva és ezért lepődtem meg rajta annyira. Viszont akkor ezek szerint azt törölni fogják.
Mégegyszer köszönöm a segítséget!
"azóta pedig a szeptemberi is hozzá lett számolva és ezért lepődtem meg rajta annyira. "
Szintén pontosítást igényel.
Az adott havi járulékot a következő hó 12-én könyvelik fel kötelezettségként az adófolyószámlára. Tehát az augusztus havit találod meg 2021. szeptember 13-án előírva (mivel 12-e hétvégére esett, ezért mindig a következő munkanap íródik elő), a 2021. szeptember havit írják elő 2021. október 12-én.
Milyen dátum az utolsó az adófolyószámládon, mint előírt kötelezettség esedékessége? Szeptember 13., vagy október 12.?
Október 14.-én kaptam utoljára értesítést, tehát jól mondtam, hogy a szeptemberi lett hozzáírva.
15.-én pedig miután láttam és nem értettem, írtam ki ide a kérdést.
De köszönöm, így csak biztosabb lettem benne!
"Október 14.-én kaptam utoljára értesítést, "
Milyen értesítésről beszélsz?
Az adófolyószámládon nézd meg, hogy a legutolsó kötelezettséget (KÖTELEZETTSÉG OLDAL ->fejlécben találod) milyen dátumon írták elő az "Esedékesség dátuma" oszlopban (bal oldali táblázat részén). A kötelezettséget + jellel írják elő, a törlések kerülnek fel - jellel.
Nézd már meg légyszí, aztán írd le PONTOSAN!, hogy mi van ott. Köszi.
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Véleményem szerint nincs a szeptemberi nálad előírva, de szeretnék megbizonyosodni róla.
Nem beszélünk el egymást mellett, én értettem, amit leírtál
Értesítés alatt azt értem, hogy mivel van ügyfélkapum, nekem a tárhelyemre kiküldenek mindig egy dokumentumot, amiben leírják, mennyi a tartozásom éppen.
Utoljára október 14.-én kaptam emailt, amiben leírták, hogy !!! 2021.10.12.-én !!! mennyi tartozásom van előírva. Minden hónapban nyomon tudom így követni, és szeptemberben is utaltam, hogy fizessem az augusztusit. Ha ez nem a szeptemberi, akkor nem tudom, hogy mi, de gondok lennének akkor…
Mindenesetre köszönöm a segítséget, megkaptam a választ a kérdéseimre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!