Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság újra kérelmezéséhez kell az álláskeresők kiskönyve?
"hogy amikor bemegyek újra kérelmezni"
Hova mész be kérelmezni?
Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot nem kell kérelmezni, mert az, akinek érvényes TAJ-száma van, jogosult az eü. ellátásra.
Az, aki rászorult, kérheti a járási hivataltól, hogy erről adjon ki egy igazolást (hatósági bizonyítvány, ami maximum 1 évig érvényes), mert az igazolás alapján mentesülsz az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól. De ehhez az igazolást az adóhatóságnál be kell mutatni, ugyanis ők írják elő a fizetendő járulékokat. Ha nem tudnak róla, hogy mentesítve vagy alóla, akkor elő fogják írni arra az időre is, amelyekre megkaptad a mentesítést.
A rászorultsághoz egy adatlapot kell kitölteni, ami alapján meg tudják állapítani a rászorultságodat. Előfordulhat, hogy a benne foglaltakat igazolnod kell majd. Nem gondolom, hogy kell az álláskeresők kiskönyve, de nem baj, ha viszed magaddal.
Az adóhatóság írja elő a fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulékot. Sok rászorult, aki mentesül maximum 1 évig a járulék fizetése alól nem tudja, hogy ezt a hatósági bizonyítványt nem a szoba falára kell kiakasztani, hanem be kell mutatni az adóhatóságnál, mert ezzel igazolja a NAV felé, hogy Ő mentesítve van a járulék fizetése alól. A hatósági bizonyítvány alapján az adóhatóság nem írja elő arra az időre a járulékot, amely időre a mentesítést megkaptad.
Nem lenne rossz utána járni, hogy akkor most miként is áll a Te helyzeted. A legjobb módja az lenne, ha ügyfélkapuval rendelkezel, és azon keresztül lekérdeznéd az adófolyószámládat. Az is lehet, hogy még nem "bukkant" Rád a NAV, tehát nem is írtak elő fizetési kötelezettséget azóta, mióta megszűnt a hallgatói jogviszonyod.
Alap, hogy ha valakinek adótartozása van, arról évente legalább egyszer értesíti az adóhatóság a bejelentett lakcímén, vagy ha ügyfélkapuval rendelkezik az illető, akkor az ügyfélkapun keresztül. Ha ilyet még nem kaptál, akkor valószínűleg még nem kerültél képbe náluk.
A Te dolgod, hogy mit hogyan intézel és mikor, de jó, ha tudod, ezek a dolgok így mennek.
... ha nem írtak elő még fizetési kötelezettséget, az nem azért van, mert van egy hatósági bizonyítványod, hanem azért, mert nem kerültél még képbe az adóhatóságnál...
A NAV ugyanis nem tudja, hogy Téged mentesítettek a járulék fizetése alól rászorultsági alapon, csak akkor fogja megtudni, ha ezt a bizonyos hatósági bizonyítványt bemutatod nekik.
Most voltam bennt újra kérelmezni és megkérdeztem hogy be kell e vinni a navhoz azt a bizonyítványt és azt mondták nem kell bevinni.
Ezek szerint rosszul tudjátok.
Nem tudjuk rosszul.
A feltett kérdésed nem egyértelmű akkor.
"Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság újra kérelmezéséhez kell az álláskeresők kiskönyve?
Jövő hónapban fog lejárni az 1 év amíg fizetik a TB-met és a kérdésem az lenne hogy amikor bemegyek újra kérelmezni kérik a kiskönyvet is vagy nem?"
Most akkor azt kérelmezed, hogy még egy évig mentesülj a járulék fizetése alól, vagy be akarsz jelentkezni a járulék fizetése alá az adóhatóságnál? Ha a járulék-fizetési kötelezettségedről van szó, akkor nem tudom, hogyan jön ide az álláskeresők kiskönyve...
A feltett kérdésed - mostanra kiderült - nem egyértelmű, nem pontos, azért kaptál - szerinted - rossz választ, pedig nem azt kaptál.
"Most akkor azt kérelmezed, hogy még egy évig mentesülj a járulék fizetése alól"
Igen ezt kérelmeztem.
És azt kérdeztem hogy ehez kérik-e az álláskeresők kiskönyvét.
Egyébként nem kérték.
Már bocsi, de kérdezd már meg az adóhatóságot erről, ne pedig azt az ügyintézőt, ahova a kérelmedet leadtad, mert Ő nem a NAV-nál dolgozik. Ugyanis az adóhatóság írja elő a fizetendő járulékot, és ha nem igazolod azt, hogy Te járulék fizetése nélkül is jogosult vagy eü. szolgáltatásra, elő fogják írni idővel a járulékaidat.
Higgyél Nekem, ismerem a helyzetet...
Hát bocs de csak tudják mit kell csinálni a papírjaikkal amit kiadnak.
Egyébként az is a feladatukhoz tartozik hogy tájékoztassanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!