Kaptam egy levelet a NAV-tól, ezt hogyan nézik? Mi a fizetési határidő?
A levél szerint van kb 300e forint tartozásom, amit "A levél kézhezvételétől számított 20 napon belül fizessen be"
A levél nem átvevős, hanem a postaládban találtam 8.-a körül. De találhattam volna később is, ha később nézem meg a postát.
Augusztus 24-én lett lepecsételve a levél az ügyintéző által.
Most akkor hányadikáig kell befizetnem? Mi történik, ha nem fizetem be?
R szám van rajta?
Pecsét?
Hátoldalán 2 zöldes papír sík?
Milyen adónemre és milyen számlaszámra kellene fizetned?
Melyik osztály az illetékes? Ez benne van a levélben az ügyintéző nevével és elérhetőségével együtt.
A NAV (a fentebb már leírtakon felül) nem ad 20 napos határidőt. Vagy konkrét dátum van, vagy 15 napon belül kell fizetni, de akkor vagy előzmény van (kaptál már levelet a tartozásról), vagy a jogerőre emelkedéstől számított határidő van.
Így ahogy te leírtad, biztos nem a NAV küldte.
Valahogy meg tudnánk nézni azt a levelet, kitakarva a személyes adataiddal?
A NAV általában 15 napos határidőt szab, vagy konkrétan megírja a fizetési határidőt.
Nekem is gyanús a levél, azért kérdeztem...
"A levél nem átvevős, hanem a postaládban találtam 8.-a körül."
Attól még lehet "átvevős", ugyanis a COVID miatt a posta a könyvelt küldeményeket bedobva a postaládába is kézbesítheti jelen pillanatban. Attól az még tértivevényes, és a feladó úgy értesül róla, hogy nem kézhez kapta az adós, hanem ilyen módon kézbesítette a posta. Szabály szerint az kézbesítettnek minősül akkor, amikor bedobták a postaládádba.
Vegyük úgy, hogy nem kamu a feltett kérdés. Ebben az esetben az van, hogy a postaládába dobástól számított 20 (?!?!?!) napod van arra, hogy következmények nélkül befizesd. Ha nem teszed, a NAV végrehajtási eljárást indít ellened. A végrehajtásnak az a lényege, hogy kényszerítő eszközökkel fogja behajtani a hátralékot. Ennek az eljárásnak költségei is vannak, amit szintén Veled fizettetnek meg.
"De találhattam volna később is, ha később nézem meg a postát."
Ez senkit nem érdekel. Az illető dolga, hogy biztosítsa a részére küldött küldemények biztonságos, sérülésmentes kézbesítésének lehetőségét (zárt, ázásmentes, beazonosítható postaláda). Ha nem foglalkozik vele, az magánügy és egyéni probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!