NAV adószámla tartozás tévesen - mi a teendő?
Kaptam egy levelet ügyfélkapun keresztül a NAV-tól, miszerint adószámla tartozásom van. Ránéztem, és valóban van 26.168 Ft tartozásom. Számolgattam, és rájöttem, hogy mi lehet ez.
2018-ban elvesztettem az akkori munkahelyemet. Kb. 1,5 hónapig megkaptam a fizetésem 60%-át, majd (mivel még nem találtam munkahelyet) az önkormányzatnál kérvényeztem, hogy ne kelljen 1 évig TB-t fizetnem. Ezelőtt pár hétig magam fizettem a TB-t, mivel ekkor még nem tudtam erről a lehetőségről. 2018. szeptemberének vége felé meg is jött a hatósági bizonyítvány, miszerint egy évig nem kell fizetnem a TB-t.
Megnyugodtam, hogy legalább erre nincs gond, és folytattam a munkakeresést. 2019 elején találtam is munkát, be lettem jelentve, azóta folyamatos a biztosítási jogviszony.
Kiszámoltam, a jelenleg az adószámlán lévő tartozás forintra pontosan megegyezik a 2018 szeptember – 2019 január közötti időszakkal, amikor NEM kellett fizetnem.
Hogy tudom a NAV-nak bejelenteni, bizonyítani, hogy NINCS tartozásom feléjük? A kapott hatósági bizonyítvány természetesen megvan, mi a teendőm?
Minden előírásról, törlésről, amit nem önadózással vallasz be (mondjuk bevallás keretén belül), kell, hogy küldjenek végzést/határozatot/értesítést.
Ha van ügyfélkapud, akkor valószínűleg a tárhelyedre helyezték ki ezt az értesítést, ami 30 nap után automatikusan törlődik.
Csak 'úgy' nem könyvelnek az adófolyószámlán, hiába adtál be bármit is. Mindent lepapíroznak.
Van ügyfélkapum, és nem kaptam értesítést ott sem. Ha érkezik valami a tárhelyemre, arról mindig kapok egy levelet gmail-en, így mindig mindent megnyitok. Csak arról jött levél, hogy megkapták, amit küldtem, meg valami olyasmiről, hogy ügyintézőhöz került (ekkor még nem volt rendezve az adószámla, 1-2 nappal később rànéztem).
Postán se jött amúgy semmi.
Ez furcsa...
Végül is törölték, már ez is jó hír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!