Többen örökölnek egy lakást és eladják, akkor az adás-vételit mindenkinek alá kell írni, vagy elég csak nekem mert velem van szerződésben az ingatlanos?
Nem érted.
Van most pl 4 testvér, akik 25-25%-ban megörökölték a szülői házát, ez az ő tulajdonuk. Osztatlan közös tulajdon, tehát úgy tudják eladni, hogy 1 vevő veszi meg mind a 4 részt. Tehát a vevő konkrétan nem a házat veszi meg egyben, hanem tőled a ház 1/4 tulajdoni részét, az egyik testvéredtől szintén 1/4-et és így tovább.
Nyilván ha egy vevő van, és mind neki akarjátok eladni, akkor egy adásvételivel meg lehet oldani, de akkor mindenkinek egyszerre kell jelen lennie vagy személyesen vagy legalább online.
Ha nem tudtok, akartok együtt menni az ügyvédhez, akkor csak darabokban tudja a vevő megvenni a részeket. Ha mindenki a saját részét adja el, ilyen formán külön szerződéssel, akkor sokszoros lesz az ügyvédi költség és benne van a kockázat, hogy hétfőn, kedden, szerdán megveszi a 25-25%-okat,tehát van már 75% tulajdonrésze, de te csütörtökön azt mondod, hogy mégsem adod el annyiért, mint a testvéreid, hanem ha akarja a vevő a maradék 25%-ot,akkor dupla pénzt kérsz. Erre gondoltam a vevői kockázat alatt.
Kérdező, 13-as tökéletesen leírta, még annyival egészíteném ki, hogy jobban értsd: a földhivatal csak akkor jegyzi be az új vevő részére a tulajdonjogot, ha az előző tulajdonos(ok) LEMONDANAK a tulajdonukról az adásvételi szerződésben.
Ezért szükséges mindenkinek a szerződést aláírni, amiben szerepelnie kell, hogy a tulajdonos lemond a tulajdonáról a vevő részére.
Ó, kérdező, basszus, azért nem semmi vagy... Idejössz, SEGÍTSÉGET KÉRSZ, mi a szabad időnkből - ismered azt a mondást ugye, hogy az idő pénz? - SEGÍTÜNK Neked és még Te leszel öngyilkos, mert el akarunk magyarázni valamit... Bocs, hogy segíteni akartam - legközelebb nem fogom megtenni, ígérem.
Kb. 1 hónapig a Gyakori felé se néztem, mert nem akartam felidegesíteni magam - azt hiszem, megtartom ezt a jó szokásomat továbbra is.
Ja, és SZÍVESEN.
Az ügyvéd ezért jóval többet kérne el, itt INGYEN kaptál segítséget, basszus!
Gyengeelmejueknek sajnos többszörös el kell magyarázni a faek egyszerű dolgokat is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!