5-10 éve valóban könnyebb volt ingatlanhoz jutni?
A lakáshozjutás mindig is nehéz volt. Nem véletlenül voltak önkormányzati bérlakások. A többség abban lakott.
Én 9 évig güriztem azért, hogy saját lakásom legyen. Minden fillért félretettem erre, addig a szüleim "etettek". A bankban kamatozott. Akkor még 20 % volt a kamatmérték és adómentes. Mégsem tudtam venni csak úgy, hogy a cégem hozzájárult kölcsönnel, ami szintén kamatmentes volt.
Ha ez a lehetőségem akkor nincs, szerintem most sincs saját lakásom a fizetésem nagyságát tekintve.
A testvérem a bérlakásprogram által vehette meg a bérelt önkormányzati lakását, egyébként szerintem neki sem lenne. Azt inkább ne ecseteljük, hogy milyen állapotban voltak ezek a lakások. A legtöbb ismerősöm hasonló utat járt be.
Mi 2010-ben fejeztük be a házépítést abból a pénzből, amit a lakásomért kaptunk. Ma már nem tudnám felépíteni a kivitelezési költségek miatt. Kalákában építkeztünk, ami nagyon olcsóvá tette a dolgokat, a közműveken kívül mindent mi csináltunk. Ilyen már nincs. Nem vállaltam vele kapcsolatban gyereket, és hitelem sincs. 7 millióról indultunk (ez volt a kezdőtőke), kb. 10 millió költség körül fejeztük be 4 év alatt. Garázzsal, műhellyel, utcafronti kerítéssel, 1800 m3-es telken, beépíthető padlástérrel.
Rokonom 2 éve költözött be az új építésű házába. 3 gyereket vállaltak. A kivitelezőnek 48 millió forintot fizettek. Fele akkora telken, garázs, kerítés, kiszolgáló épület nélküli kockaházért. Belül lyuk hátán lyuk helyiségekkel. A padlás sem terhelhető. Most ott tartanak anyagilag, hogy egy ülőgarnitúrát sem tudnak venni.
Mindenkinek más a tapasztalata. Van, akiket már kész ház vár kiskorában. De az tény, ha nincs hátszél, ma is nehéz, akárcsak régen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!