Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 5-10 éve valóban könnyebb...

5-10 éve valóban könnyebb volt ingatlanhoz jutni?

Figyelt kérdés
Tényleg pályakezdő buszsofőrként kb reménytelen egy lakás? Egyedülállóként tényleg egész életre eladósodás létezik? Gyerekeket nem szeretnék. Valóban könnyebb volt 5 éve, s ilyen időszak nem is lesz már?
2021. júl. 10. 19:29
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
Igen, a kivétel mindig erősíti a szabályt
2021. júl. 11. 00:30
 22/24 anonim ***** válasza:
68%

A lakáshozjutás mindig is nehéz volt. Nem véletlenül voltak önkormányzati bérlakások. A többség abban lakott.

Én 9 évig güriztem azért, hogy saját lakásom legyen. Minden fillért félretettem erre, addig a szüleim "etettek". A bankban kamatozott. Akkor még 20 % volt a kamatmérték és adómentes. Mégsem tudtam venni csak úgy, hogy a cégem hozzájárult kölcsönnel, ami szintén kamatmentes volt.

Ha ez a lehetőségem akkor nincs, szerintem most sincs saját lakásom a fizetésem nagyságát tekintve.

A testvérem a bérlakásprogram által vehette meg a bérelt önkormányzati lakását, egyébként szerintem neki sem lenne. Azt inkább ne ecseteljük, hogy milyen állapotban voltak ezek a lakások. A legtöbb ismerősöm hasonló utat járt be.

Mi 2010-ben fejeztük be a házépítést abból a pénzből, amit a lakásomért kaptunk. Ma már nem tudnám felépíteni a kivitelezési költségek miatt. Kalákában építkeztünk, ami nagyon olcsóvá tette a dolgokat, a közműveken kívül mindent mi csináltunk. Ilyen már nincs. Nem vállaltam vele kapcsolatban gyereket, és hitelem sincs. 7 millióról indultunk (ez volt a kezdőtőke), kb. 10 millió költség körül fejeztük be 4 év alatt. Garázzsal, műhellyel, utcafronti kerítéssel, 1800 m3-es telken, beépíthető padlástérrel.

Rokonom 2 éve költözött be az új építésű házába. 3 gyereket vállaltak. A kivitelezőnek 48 millió forintot fizettek. Fele akkora telken, garázs, kerítés, kiszolgáló épület nélküli kockaházért. Belül lyuk hátán lyuk helyiségekkel. A padlás sem terhelhető. Most ott tartanak anyagilag, hogy egy ülőgarnitúrát sem tudnak venni.

Mindenkinek más a tapasztalata. Van, akiket már kész ház vár kiskorában. De az tény, ha nincs hátszél, ma is nehéz, akárcsak régen.

2021. júl. 11. 06:23
 23/24 A kérdező kommentje:
Na hát ez az. Régen is nehéz volt, de most 10-20 millióból nem építész fel egy házat, hanem 60-70 millióból, a fizetések meg nőttek ennyit. Arról nem is beszélek, hogy mennyi minden megdrágult ugyancsak ebben a pár évben. Ma hatványozottan nehezebb, persze ott a hitel egy egész életre, de bevallom szívesebben fizetnék egy önkoris lakást a várost támogatva, mintsem egy olyan hitelt fizetve, ami külföldi izraeliták zsebében landol.
2021. júl. 11. 14:02
 24/24 A kérdező kommentje:
Meg NEM nőttek ennyit***
2021. júl. 11. 14:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!