Elhunyt hozzátartozónk nyugdíja most is jött, hol lehet lemondani?
Figyelt kérdés
A múlt hónap 28-án elhunyt családtag nyugdíja nem lett átvéve most áprilisban, de hozta tegnap a postás az értesítőt, hogy megérkezett, átvehető a postán, ebben a helyzetben át kell vennünk a postán a pénzt vagy ne? Illetve ha átvesszük nyilván vissza kell fizetni majd a nyugdíjfolyósítónak. Külön be kell a nyugdíjfolyósítónál a halálesetet jelenteni halotti bizonyítvánnyal? Válaszaitokat előre köszönöm!2021. ápr. 30. 09:09
11/15 anonim válasza:
"Ti felvennétek a nyugdíjat ebben az esetben?"
Anyám felvette, pedig mondtam neki, hogy az már nem jár, ne tegye. Valószínűleg a gyász miatt össze van zavarodva, ezért tesz mást, mint amire kérjük. Lezártuk egy borítékban, nehogy elköltse, tegnap bejelentettem, mint az elhunyt lánya a NYUFIG-nak a halál tényét, most várjuk a visszafizető határozatot, aztán majd megy vissza a pénz.
12/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszaitokat.
2021. máj. 1. 10:58
13/15 anonim válasza:
A március 28-án elhunyt nyugdíjas március havi nyugdíját, a vele közös háztartásban élő hozzátartozó -akinek a lakcímkártyáján ugyanaz a cím szerepel- összeghatárra tekintet nélkül, egy nyilatkozat kitöltésével simán átveheti. Az áprilisit már nem! Az át nem vett márciusi nyugdíj utólagos kiutalását a NYUFIG-tól lehet kérni. Ha az áprilisi át lett véve de, a márciusi nem, akkor a NYUFIG-gal kell egyeztetni.
14/15 anonim válasza:
Felhozom, hátha tudjátok a kérdésemre a választ.
Mi a teendő, ha 15 napon be kell jelenteni a halálesetet, azonban a halotti anyakönyvi kivonat ezen idő alatt nem készül el?
Ekkor mentesül a bejelentő a 15 napos határidő alól? Vagy mindenképp jelentse be 15 napon belül, még ha nincs is kész a halotti anyakönyvi kivonat?
15/15 anonim válasza:
Én bejelentettem halotti nélkül is. Biztos, ami biztos. Hidd el nekem, ha nem jelented be, akkor sem lőnek fejbe. Más forrásból idővel értesülnek majd róla. Itt az "idővel" szón van a hangsúly. Ennek az a lényege, hogy ne fizessenek ki olyan ellátást, ami már nem járna, mert nagyon nehezen tudják visszafizettetni, a végrehajtatása pedig egy tortúra. Ezt szeretné a kormány lehetőség szerint elkerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!