Van itt munkaügyis, pénzügyes vagy könyvelésben jártas személy, aki válaszolna nekem pár kérdésre?
Sziasztok!
Jelentkeztem egy céghez dolgozni, 6 hónapja vagyok itt.
Már a második alkalommal kapom úgy a munkabéremet, hogy nem céges számláról, nem is a főnök magánszámlájáról, hanem a főnök aktuális barátnőjének a számlájáról.
A közleményben nincs feltüntetve, hogy munkabért kapok, csak simán átutalja az összeget.
Ez így normális? Az első pár hónapban a cégesről kaptam, azóta meg 2 részletben a nő számlájáról.
Nekem lehet ebből valami bajom?
A másik: utánanéztem a neten a cégnek és ugyan nem áll felszámolás és csődeljárás alatt, de mit jelent az, hogy van hatályos negatív és lezárt negatív információ?
Nekem baromi rossz érzésem van ezzel kapcsolatban, már folyamatban van az új munkahely keresése, de a januári béremet még biztosan innen kapom és úgy érzem, mintha ez is akadozna és mintha valami sumákolás lenne.
A főnök is hárít, olyan mintha nem lenne pénze, újabban csúszott is pár napot a dolog és kezdek izgulni.
"hogy van hatályos negatív és lezárt negatív információ"
Ez több mindent jelenthet:
- Lefoglalták már a cég üzletrészét a tulajdonosok magántartozása fejében.
- Végrehajtási van/volt a cég ellen.
Ezeket mind lehet látni, ha lekéred a cég (teljes) élettörténetét. Ha bármi ilyesmi volt vagy van, azok nem törlődnek ki.
Ha a cég nem a saját bankszámlájáról utal, akkor nagy valószínűséggel a bankszámlája inkasszóval van terhelve, ezért nem tudja használni. Bért viszont "akar" fizetni, így másképp oldja meg. Te ezzel ne törődj, örülj, hogy egyáltalán megpróbálja megoldani. A könyvelésben a számviteli elszámolást majd ők megoldják, ahogy akarják, az legyen az ő bajuk.
Sajnos úgy tűnik decemberben minden halott, egyelőre nem nagyon találok munkát. :/
Néztem, hogy le lehet kérni pénzért a teljes történetet, de nem akartam most költeni, mert mindenre felkészültem, már előre félek, hogy januárban benyögi, hogy nem tud fizetni. Igyekszem mindent félretenni, hogy ne kelljen a tartalékomhoz nyúlni.
Én örülök, hogy "akar" fizetni, csak attól félek, mi van akkor ha majd nem tud. Mert újabban mindig jött valami kifogás, hogy a könyvelő (aki szerintem nem is létezik) szabin van, elfelejtette, nem jól számolta stb. Szerintem csak szimplán nem tudott pénzt előásni és azért késett.
Akkor az a lényeg, hogy nekem abból nem lehet bajom, ha magánszámláról kapok 2x 1 hónapban 150.000 feletti összeget?
Gyakorlatilag nem. Az mondjuk aggályos, hogy nem írják bele a közleménybe, hogy munkabér és mondjuk a céged nevét, de azt is érthető, hogy miért. Ha hónapok óta nem hiányolja a pénzt utaló a pénzét, akkor aggódni sem kell. Gondolom, a kollégáknak is hasonló a történetük, tehát joggal feltételezed, hogy nem téves utalásról van szó.
Bérlapot nem kaptok? Azt nem írjátok alá, hogy átvettétek? Legalább rákérdeztél a főnöktől, hogy ez most akkor a munkabér és erre számítsatok a továbbiakban is?
A kollégáknak is ugyanígy utal, összesen 6-an vagyunk.
Bérpapírt 2 hónapja nem kaptam, ezért szóltam már, állítólag pótolni fogja.
Rákérdeztem én sok mindenre de folyamatosan hárít, egyik szavával üti a másikat. 1 hónapja rákérdeztem arra is, hogy miért okoz nehézséget a kifizetés, de azt mondta nincs semmi baj a céggel, nyugodjunk meg. 🙄
Miért is mondana mást? Még a végén igazat kellene mondania.
Írd már meg privátban a cég adószámát, vagy cégjegyzékszámát, ránézek, hogy mi a helyzet vele (ha tudok, és ha gondolod). Most már kíváncsivá tettél. :)
Az e-cégjegyzékben te magad is meg tudod nézni, ha végrehajtás van ellene (ha inkasszó van a számláján akkor van végrehajtás ellene), nem kell másoknak küldözgetned a cég adatait, se nem a nem hivatalos ilyen-olyan oldalakról lekérdezni.
Amúgy meg volt a céges partnereink között aki ellen végrehajtás volt, attól még a dolgozókat fizette (készpénzben) és a partner cégeinek is fizetett kisebb-nagyobb csúszással (kp-ban) Tudta rendezni a közműveket, nem zárták ki az áram-, víz., gázszolgáltatásból és így tovább tudott működni, fizetni a dolgozóit és partnereit.
Viszont a makulátlan múltú, tiszta lappal rendelkező, nagy nyereségű cég se a dolgozóinak nem fizetett időben, se a partner cégeknek.
Megtaláltam közben, adótartozása van a szerencsétlennek és ezért van végrehajtás.
Az a baj, hogy most fizetett, de lehet legközelebb nem fog tudni. Már így is nehézkesen ment, én meg nem szeretek futni a pénzem után és nem szeretek idegeskedni sem. Ráadásul folyamatosan hazudik mindenről.
Most kivettem 1 hét szabit (ezt is úgy fizeti ahogy akarja), keresek más melót. És ahogy hallottam, a kollégák is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!