Van olyan szabály hogy ha táppénzre megyek, ezt a következő munkanap kezdéséig kizárólag telefonon való jelzéssel fogadják el?
Ha te orvos által kiállított betegállomány papírt viszel be, ha a főnököd a fejére is állna, akkor is el kell fogadni .
A leigazolt táppénzes napokat nincs joga senkinek megváltoztatni.
Ez így van. Nincs joga felülbírálni!
Illik - természetesen - jelezni a munkáltatónak, ha megbetegszel (tájékoztatási kötelezettséget előír mindkét fél számára a törvény). Ezt általában leggyorsabban telefonon lehet megtenni. Családtag is jelezhet, ha Te olyan állapotban vagy, hogy nem tudod intézni.
Ha pedig végképp olyan a szitu, hogy a munkáltatónak fogalma nincs arról, hogy Veled mi van, akkor nem teheti azt meg, hogy erre alapozva felmond Neked, vagy megszünteti a jogviszonyodat.
Kötelessége minden úton és módon megbizonyosodni arról, hogy mi történt Veled, miért nem mentél dolgozni. Például baleset ért, és éppen kómában fekszel a kórházban. Logikus, hogy nem tudsz jelezni a munkáltató felé, ha nincs rokonod sem, aki tudna helyetted intézkedni.
Köszönöm a válaszokat elöször is.A Face-n a céges dolgozók csoportjában,minden munkatársnak jelezni tudtam,hogy betegszabira kell menjek hirtelen,oka ismert elöttük,s így mindenki értesül, kezdés elött min,1 órával (gondoltam én).A felettesem hozta létre a csoportot,így ő is tájkoztatva lett értsd olvasta.De leszúrást kaptam, amiért Őt még külön telefonon nem hívtam fel munkakezdés elött.Azt állítja ( mint írtam) hogy "CSAK" telefonon 'hivatalos' ellenkező esetben igazolatlannak veheti,a cég.Nem értem ő miért nem hívott fel,hisz tudta mivel küzdöttem elötte nap.Természetesen a háziorvosom ad igazolást beszéltem vele.
Szóval
A tájékoztatási kötelesség kizárólag telefonnal hivatalos? Van erre előírás ebben a formában?Messenger, sms, stb. nem minősül tájékoztatásnak a szabály szerint?
Sajnos aznap reggelre a kártyámról lefogyott a pénz s feltölteni pár óráig a rosszullétem miatt nem tudtam, így csak a messenger maradt.Fel hívhatott volna Ő is ha már olvasta hogy mi van.
"A tájékoztatási kötelesség kizárólag telefonnal hivatalos? Van erre előírás ebben a formában?"
Nincs, bármilyen formában elfogadható, csak jusson a munkáltató tudomására mielőbb.
A főnököd most csak hatalmaskodik, meg nagyon okoskodik. Ennyi.
"ellenkező esetben igazolatlannak veheti,a cég"
Persze! Meg az anyja kínja... Egészen "addig", amíg nem adod le az orvosi igazolást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!