Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Van olyan szabály hogy ha...

Van olyan szabály hogy ha táppénzre megyek, ezt a következő munkanap kezdéséig kizárólag telefonon való jelzéssel fogadják el?

Figyelt kérdés
Egyáltalán mi a szabály?A felettesem szerint csak telefonon fogadható el a bejelentés mert ellenkező esetben igazolatlannak veszik hiába viszem az orvostól a hivatalos papírt.Vagy csak akkor ha képes vagyok jelezni?

2020. nov. 20. 23:20
 1/5 anonim ***** válasza:
85%

Ha te orvos által kiállított betegállomány papírt viszel be, ha a főnököd a fejére is állna, akkor is el kell fogadni .

A leigazolt táppénzes napokat nincs joga senkinek megváltoztatni.

2020. nov. 20. 23:30
 2/5 anonim ***** válasza:

Ez így van. Nincs joga felülbírálni!

Illik - természetesen - jelezni a munkáltatónak, ha megbetegszel (tájékoztatási kötelezettséget előír mindkét fél számára a törvény). Ezt általában leggyorsabban telefonon lehet megtenni. Családtag is jelezhet, ha Te olyan állapotban vagy, hogy nem tudod intézni.

Ha pedig végképp olyan a szitu, hogy a munkáltatónak fogalma nincs arról, hogy Veled mi van, akkor nem teheti azt meg, hogy erre alapozva felmond Neked, vagy megszünteti a jogviszonyodat.

Kötelessége minden úton és módon megbizonyosodni arról, hogy mi történt Veled, miért nem mentél dolgozni. Például baleset ért, és éppen kómában fekszel a kórházban. Logikus, hogy nem tudsz jelezni a munkáltató felé, ha nincs rokonod sem, aki tudna helyetted intézkedni.

2020. nov. 21. 07:45
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat elöször is.A Face-n a céges dolgozók csoportjában,minden munkatársnak jelezni tudtam,hogy betegszabira kell menjek hirtelen,oka ismert elöttük,s így mindenki értesül, kezdés elött min,1 órával (gondoltam én).A felettesem hozta létre a csoportot,így ő is tájkoztatva lett értsd olvasta.De leszúrást kaptam, amiért Őt még külön telefonon nem hívtam fel munkakezdés elött.Azt állítja ( mint írtam) hogy "CSAK" telefonon 'hivatalos' ellenkező esetben igazolatlannak veheti,a cég.Nem értem ő miért nem hívott fel,hisz tudta mivel küzdöttem elötte nap.Természetesen a háziorvosom ad igazolást beszéltem vele.

Szóval

A tájékoztatási kötelesség kizárólag telefonnal hivatalos? Van erre előírás ebben a formában?Messenger, sms, stb. nem minősül tájékoztatásnak a szabály szerint?

Sajnos aznap reggelre a kártyámról lefogyott a pénz s feltölteni pár óráig a rosszullétem miatt nem tudtam, így csak a messenger maradt.Fel hívhatott volna Ő is ha már olvasta hogy mi van.

2020. nov. 21. 12:41
 4/5 anonim ***** válasza:

"A tájékoztatási kötelesség kizárólag telefonnal hivatalos? Van erre előírás ebben a formában?"

Nincs, bármilyen formában elfogadható, csak jusson a munkáltató tudomására mielőbb.

A főnököd most csak hatalmaskodik, meg nagyon okoskodik. Ennyi.

"ellenkező esetben igazolatlannak veheti,a cég"

Persze! Meg az anyja kínja... Egészen "addig", amíg nem adod le az orvosi igazolást.

2020. nov. 22. 05:36
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ 4-es
2020. nov. 23. 08:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!