Mit tehetnék, hogy megoldódjon ez a kínos helyzet?
2 hónappal ezelőtt egy kollégám megkért, hogy utaljak el a nevében 10.000 Ft-ot egy számlára, mert neki nincs netbankja és online kell fizetnie valamit, odaadja az összeget nekem készpénzben. Persze nem volt nála épp akkor, de mondta, hogy másnap behozza (évek óta együtt dolgozunk, többször fordult már ilyen elő, mindenki tudja róla, hogy hadi lábon áll a technikával, mindketten középkorú férfiak vagyunk). Másnap nem hozta, azt mondta, kiment a fejéből. Később pár nap haladékot kért (nyilván nem magától jött oda, hanem én kérdeztem rá), mert hó vége van. Aztán megjött a fizu, de valahogy megint elfelejtődött és el is kerültük egymást (nem szándékosan, így alakult).
A sokadik nyakára járás alkalmával megadott 5000 Ft-ot, de ez is már majdnem egy hónapja volt.
Ha rákérdezek, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban, akkor épp sosincs nála semmi vagy csak épp annyi, amennyiből délben kaját vesz magának és lazán azt mondja, hogy megint elfelejtette. Úgy gondolom, hogy van pénze, csak nem prioritás letudni a tartozásait.
Tudom, nem kellett volna adnom neki. Nem is az összeg az, amit sajnálok, hanem az, hogy nagyon kínosan érzem magam a kolléga jelenlétében. Mostanában ráadásul mindig vele párban osztanak be, erre nincs ráhatásom.
Ha hagyom az egészet, azzal megtanítom neki, hogy lehet ilyet csinálni. Ha nem hagyom, én érzem magam rosszul. A normális viszonyt pedig meg kell tartani a munkahely miatt.
Mi lehet a megoldás?
Eléggé egy mocskos ember az ilyen, azt várja, hogy megunod és nem kell megadnia.
Próbáld meg úgy, hogy "Mikorra tudod megadni, mert a gyereknek csizmát KELL vennem?"
Minden egyes alkalommal mond neki, nehogy már neked legyen kellemetlen!!!
"2 hónappal ezelőtt egy kollégám megkért, hogy utaljak el a nevében 10.000 Ft-ot egy számlára,"
Közleményben szerepelt, hogy Ő adja fel vagy valami olyan azonosító, amiből következtetni lehet, hogy nem Te fizettél valahol, hanem Ő?
pl. én úgy szoktam utalni, hogy XY ebédpénz vagy XY ... tanfolyam, stb.
Ha igen, akkor szépen kérd le az utalást a számlatöürténetben, nyomtasd ki és lobogtasd meg az orra előtt. Aztán közöld vele, hogy Neked is szükséged van a pénzre és ha nem adja meg, akkor fizetési meghagyás lesz belőle és a munkahely is megtudja, a letiltáskor.
(mondjuk ilyen összeggel nem érdemes közjegyzőhöz menni, de hátha beijed tőle :-) )
Ha kicsit szelídebb megoldást akarsz, akkor meg fizetéskor szólsz neki, hogy Te, add már meg, légyszi az 5 ezresemet, mert most nincs nálam pénz ebédre :-)
Menj vele ebédelni, állj elé a pénztárnál a sorban, majd mondd a pénztárosnak, hogy egyben lesz fizetve a kettőtök ebédje, majd hagyd ott a kollégát, hagy fizessen. :)
Aztán másnap ugyanez. Amíg le nem eszed a tartozást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!