Budapestiek, mennyi pénzt tudtok félretenni havonta saját ingatlanra, albérlet mellett?
#10: van nulla forintom. Az állami akció keretében kaphatok 6 millió Ft pénzt 3% kamatra és felújítás végén 3 milliót ugye elengednek. Szoval nekem 3 millióba kerül, amit kedvező kamatozással ki tudok fizetni, cserébe 6 millió forintnyi felújítást megcsináltatok. Lehet, hogy 2 éve ugyanez 5 millió lett volna, de akkor ugyanúgy nulla forintom volt.
Másik: nekem semmivel nem került többe az ingatlan emiatt, mégis kaphatok második gyerek után 1 millió, harmadik gyerek születése esetén 4 millió jelzalog csökkentést.
Ugyanazt a házat három gyerekkel 10 millióval olcsóbban meg tudom venni. Ugyanazt a 7-9 személyes autót 2,5 millióval olcsóbban megkapom.
Az árak mennek fel folyamatosan, ez mindig így volt. A lényeg ott van, hogy az aktuális állapotban kit támogatnak. Most szerencsére a családoknak, nagy családoknak kedveznek.
Tény, hogy nekik (próbálnak kedvezni), de azt valóban látni kell, hogy érdekes mód éppen akkor lódult meg az ingatlan piac, amikor bedobták a csok bombát.
4 éve, amikor a lakásunkat vettük, akkor egy újépítésű ház a környékünkön 28 millió volt. CSOK-kal szinte "önerő nélkül" hozzájutottak a családok. Ma ugyanezen a környéken az új házak 48-50 millióért mennek. A CSOK-kal együtt is lehet törölgetni a hátsót, ha az embernek nincs alsó hangon 20 millió tőkéje. Most ugyanott tartunk nagyjából, mint 4 éve. A CSOK beépült az ingatlanárakba, az új ingatlanok húzták magukkal a használtakat is, egyszerű ember, fiatal pár nem tud ingatlant venni, mert sosem lesz rá elegendő pénze. Még egy önerőre is nehezen.
Azért vedd figyelembe, hogy a csok mellett volt egy erős gazdasági fellendülés. Virágzott a turizmus (Airbnb). Kamatok a béka hátsója alatt, így sokan ingatlanba menekitették a pénzt. Mind mind hajtotta fel az árakat, mégis sokan (mint te is) azt hiszik ez a csok hatása. Picit igen, de jóval kevésbé mint hiszitek. Csok nélkül is bőven nőtt volna.
A kérdés csak az, hogy egy adott pillanatnyi helyzetben kinek segítesz. Én jó dolognak tartom, hogy mostanában minket, nagycsaládosokat segítenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!