Hogyan tudnám megtanulni jól beosztani a pénzt?
Borítékos módszer. Olvass utána pénzügyi oldalakon.
És félretenni pl mindig hónap elején kell megtakarításra is
Én úgy csinálom, hogy keresünk 550-et, hó elején kapásból 100at elteszek a félretevős borítékba, és az el is van felejtve.
Elutalom a számlákat, bevásárolok alaposan ez a 2 kb összesen 150e-170e. A maradék 280 pedig marad költésre, mikor mi kell, szórakozás, további bevásárlás, mert a hó eleji nyilván nem elég.
Törekszek hogy a számlán is mindig gyarapodjon a pénz, de ha egyik hónapban elszalad a ló velünk, akkor is tuti, hogy legalább egy 100ast eltettem.
Mindig törekedni kell arra, hogy hó elején félretegyél és kifizess mindne kötelezőt.
Csak ismételni tudom az előzőeket.
Mi vezetjük applikációba a költéseket (Wallet, de YNAB is szuper). Nekünk van egy költségvetésünk,hogy abban a hónapban mennyit költünk adott kategóriákra (pl.: 85.000 ételre, 15.000 házartásra stb). Az applikációkban adhatsz alkategóriákat pl ételnek, szórakozásnak és szól ha túlhaladod a keretet. Ez kb olyan mint a belinkelt borítékos módszer csak applikációban :)
Mi is hó elején utalunk fix összeget a megtakarítás számlára, illetve minden további csekket írok a naptáramba, hogy mikor esedékes. Ez főleg a ritkábban érkező csekkhez hasznos.
Nagyobb kiadásra mi előre készülünk, pl ha esküvőre megyünk, akkor nem egyszerre adunk ki egy halom pénzt, hanem 4-5 hónapra leosztva kisebb összegben teszem el. Ilyenek nálunk az esküvők, karácsony, nyaralás, kocsi műszaki stb.)
Mivel mindig igyekszünk a megadott keretösszeg alatt maradni így hó végére is marad általában olyan 40.000 forintunk. Ebből van hogy szintén a megtakarításba teszünk, vagy valami különlegesebb programra félrerakunk belőle.
Nekünk nem magas a fizetésünk (összesen 400), mert én most csak félállásban vagyok, ebből 100.000 az albérlet, így ha mi meg tudjuk oldani, hogy félretegyünk, akkor ti is megtudjátok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!