Kölcsön adott pénz?
Sziasztok!
Adtam kölcsön egyik jó barátomnak 600 ezer Forintot, jelenleg nem kell, viszont úgy néz ki, hogy a közeljövőben sikerül összeszednem a pénzt egy lakásra és kellene ez a pénz is.
Nem élnek valami jól, viszont költenek olyan dolgokra is ami azért nem létszükséglet, pl. szerencsejáték, étel rendelés.
Rendszeresen járunk át egymáshoz, beszélgetünk, jó a viszony viszont mindig hangoztatják, hogy éppen csak kitudnak jönni a pénzből. Van 2 kisgyerekük is.
Hogyan kellene felhoznom a témát, hogy ne legyen kellemetlen illetve ne tűnjek bunkónak?
Kölcsön csak úgy lehet adni, hogy fix határidőre, törlesztési ütemtervvel - a kamatokat így lehet meghatározni és a THMet is.
Ha ehhez képest hamarabb kéred vissza, azzal felrúgod a megállapodást, így elesel a felhalmozott kamatoktól.
Nem tudom miben állapodtatok meg, de a megegyezett időt "illik" megvárni, ha már belementél a dologba. Gondolom ő is úgy oszt-szoroz, hogy a megegyezett időpontra vissza tudja fizetni.
Egyébként ha jóba vagytok simán elmondhatod, hogy ez meg ez a terved és szükséged lenne az összegre. Biztosan megértené :)
Elmondom mi fog történni 90% eséllyel. Azt a pénzt soha nem fogod látni, amikor pedig felhozod neki hogy adja vissza, akkor megsértődik, még te leszel a rossz és rámegy a dologra a barátságotok.
Már 20 évesen a netről olvasva megtanultam, hogy pénzt nem adunk kölcsön soha senkinek. Még közeli rokonnak, legjobb barátnak se. Azért nincs pénze, mert szar módon éli az életét. Túl keveset keres és ahhoz képest túl sokat költ, túl nagyok az igényei. Ezeket kéne neki magának megoldania, hogy ez változzon. A kölcsön nem kisegíti őt, csak még rosszabbá teszi az életét, mert ha eddig se volt pénze és kölcsön kellett kérnie, utána ha nem változtat semmin ugyanúgy nem lesz pénze neked megadni még azt a pénzt is. Ha annyira segíteni akarsz valakin, akkor ne kölcsönbe add neki a pénzt, hanem ajándékba, amit nem kell visszaadnia. De az csak olyan pénz legyen, ami nem fáj neked ha ajándékba adod.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!