Jol van ez igy, hogy multi monopoliumok gazdagabbak és befolyásosabbak mint országok, és mindent alávetnek a profitnak, azt téve tönkre aki létrehozta?-az embert.
Normál esetben te is pontosan azt akarod a saját kis világodban, amit ők: hogy amiért te a múltban keményen megdolgoztál, azt mondjuk a saját utódaid örökölhessék, és ne osszák szét mindenféle ismeretlen embereknek.
Nemde?
Ha neked van egy 30 milliós lakásod, akkor azt szeretnéd, hogy az a fiadra szálljon halálod után, ha van, nem pedig azt, hogy árverezzék el, az árát osszák szét mindenki között, a fiad meg kezdhesse a nulláról.
Na, hát így vannak ezzel a cégek, de még az országok is.
Elvi szinten nincs különbség.
Miért?
Itt leírom, hogy 450 nettót keresek, rögtön jön a kisember osztani az észt, hogy vannak, akik 28500 forintból élnek. Ugyanakkor hol vagyok én mondjum egy Schwarzeneggerhez, aki szintén nem milliárdosként született Ausztriában, de mire vitte? Ez már csak ilyen.
Egyébként az államok mindig több eszközzel rendelkeznek mint a cégek: főhatalommal bírnak és akár meg is tilthatják a működésüket.
Trump is betilthatná pl. a facebookot meg a twittert, csak akkor ő se tudná min osztani az észt. Hát, ez meg ilyen.
Jól van igen.
A föld erőforrásai nem végtelenek. Nem akarnék olyan világban élni, ahol mindenki érdemtől függetlenül egyformán részesedik a javakból. Az azzal járna hogy a fekete afrikában versenyt szülő nők lennének az új multik. Másodpercenként kevesebb lenne az életterem csak mert kongóban megint született ötvenezer gyerek.
Szerintem ez inkább lenne igazságtalan.
A multik gyarapodása az ő érdemük, teljesítmény van mögötte, amit nehéz utánozni. Az ember önmagában nem érték hiszen korlátlanul és megállíthatatlanul termelődik. Az emberi tudás, intelligencia és kreativitás viszont érték. A gazdasági rendszer az ember minőségi fejlődését jutalmazza, nem a mennyiségit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!