Nem teljesen értem az E-On számláját, kaphatok felvilágosítást?
Részszámláról van szó, hátoldalán a következő értékek szerepelnek:
Leolvasás az energ.ell.v.által, ez 2x, egyik érték 149 kWh, másik 248 kWh - gondolom ez az A1 I. és A1 II. tömb. Na de melyik mit jelent?
Tétel megnevezés
Egyetemes A1 kedvezményes: 41 kWh (nettó 21,45 Ft)
Egyetemes A1: 108 kWh (24,10)
Egyetemes A1 kedvezményes: 69 kWh (19,84)
Egyetemes A1: 179 kWh (22,29)
Még nem én fizetem ugyan, de próbálom megérteni mi miért annyi, és mit takar az A1 I. és II. tömb? Végösszeg igen borsos ár, és nem tudom elképzelni hogy fogyasztunk ennyit.
Köszönöm annak aki ért hozzá és elmagyarázza, ezekről a tömbökről sok infót nem találtam. Legdurvább, hogy a rendszerhasználati díj kis híján annyi, mint az energiadíj.
Én megpróbálom elmagyarázni, eonos voltam. Na akkor hány mérőd van? Kettő?
Lakossági fogyasztó vagy igaz?
Egy mérőről van szó, és igen, lakossági fogyasztó.
Az alábbit találtam a tömbökről:
"Az, hogy egy fogyasztó melyik díjkategóriába tartozik, a fogyasztás mértékétől függ: 1320kWh/év fogyasztásig mindenki a legkedvezőbb, úgynevezett A1 I. tömb tarifa igénybevételére jogosult, ezen küszöb felett pedig az A1 II. tömb tarifa vonatkozik rá."
Most akkor mi mindkettőbe beletartozunk? :)
na akkor lakossági fogyasztónál nézve, nappali mérő esetében. A1 kedvezményes tömb: ez havi kb. 110 kwh óráig jár minden ügyfélnek, azt jelenti, hgy addig kevesebb ft-tal van a villany ára elszámolva, utána ami felette van pedig a magasabb tarifával. Pl a havi részszámlád legyen 200 wh. Ebből 110 kwh egy hónapban alacsonayabb, 41 Ft-tal fizeted a felette levőt a 90et pedig a 45Ft-tal. Ez mindenkinek igy van. Ezt jelenti az A1 a kedvezményes, az A2 pedig a rendes díj.
Rendszerhasználati díj: tulajdonképpen az eljuttatott áramért fizeted. Ne a tételeket nézd a számlán, mert 1 kwh árában már minden benne van.
ha magasnak találod a részszámád, akkor azt lehet csökkenetni is. A legjobb ha megnézed az óraállást, egy hónap múlva ismét és a kettő különbözetét beállítattod a telefonos ügyfélszolgálaton, hogy hány kw.t akarsz havonta fizetni. Ezt év közben is fogod tudni módosítani.
Nagyjából remélem tudtam segíteni.
Igen mindkettőbe tartoztok minden lakossági ügyfél mindkettőbe tartozik.
Remélem azért sikerült egyszerűen elmagyaráznom.
Örülök, h tudtam segíteni.
Bármi kérdésed van, írjál nyugodtan
És összességében melyik érheti meg jobban? A havonta bediktálás vagy az év végi összesítésben majd lesz javítás, ha többet fizettünk?
Van ennek különösebb jelentősége, vagy kb. mindkettővel ugyanott vagyunk?
gondolom az egyik a nappali a másik a vezérelt mérőtök.
Hát, hogy hogy fogyasztotok annyit azt csak ti tudjátok, de az is lehet, hogy a részszámla alap rosszul lett beállítva.
Ha az energiavállalat automatikusan állította be, az eddig elszámolószámlák alapján, akkor lehet eltérés, főleg ha változott a fogyasztásotok.
Próbáljátok kb megbecsülni, hogy mennyi a fogyasztásotok, néha olvassátok le a mérőket, és az alapján állítsátok be a részszámla alapot.
Vagy jobb, pontosabb megoldás, ha ti diktáltok havonta, ezt részszámlásként is megtehetitek, de a szolgáltatónak egyszerűbb, ha kéritek az önleolvasóba való sorolást, ehhez küldenek egy nyilatkozatot, azt vissza kell küldeni, és ezek után havonta a megadott időben kell diktálnod az órák állását, így minden hónapban annyit fizetsz amennyit fogyasztottál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!