Más országokban miért élnek jobban az emberek?
Úgy értem, hogy miért tudnak többet félretenni, hogyan lehetne Magyarországon is jobbá tenni ezt?
Én úgy vettem észre, hogy a következőkkel van a baj:
-magas ÁFA: a többi országhoz képest viszonylag magas az ÁFA Magyarországon
-TB: egy mondjuk bruttó 300 ezres fizetés esetén azért jelentősebb összeget tesz ki, amit egy egészségesebb ember nem költene egészségügyre egy hónapban (szerintem)
-sok dohányzás: ha valaki rendszeresen dohányzik, mondjuk napi egy dobozzal (van aki többel is), az egy hónap alatt jelentős összeget költ erre.
-sok alkoholfogyasztás: ha valaki minden nap elmegy a kocsmába, meginni 3-4 sört, az egy hónapban szintén jelentősebb összeg.
-felesleges dolgok vásárlása: néha olyan dolgokat is megveszünk, amire igazából nincs is szükség, de megvesszük, mert megláttuk a boltban, megtetszett a reklámja, mert újdonság, mert "menő", stb. Így szintén lehetne egy kis pénzt spórolni havonta.
Szerintetek ezek lehetnek a "láthatatlan pénznyelők"?
Kérem csak komoly válaszokat írjatok.
Nálunk nem "viszonylag magas" az ÁFA hanem a VILÁGON A LEGMAGASABB. Sehol máshol a Föld nevű bolygón nincs 27% ÁFA. Mivel alapvetően 2 adózási módszer van:
A fogyasztás adóztatják (pl. magas ÁFÁ-val), de ez esetben minden más adó alacsony. A másik módszer, hogy alacsony az ÁFA de pl. a jövedelmeket adóztatják. Nálunk mind a kettő magas, sakk matt!
Máshol alapvetően azért jobb az életszínvonal, mert erősebb a gazdaság. Minden gazdag, modern országban 50 éve felismerték, hogy attól lesz erős egy gazdaság és lesz "sok pénz", hogyha értékteremtő munkát végez minél több ember. Ezzel szemben nálunk még mindig a "munka alapú társadalmat" erőltetik, vagyis a biorobotot. Egy jól képzett mérnök vagy egyéb szakember sokszor annyi GDP-t termel, mint egy gyári munkás, nálunk mégis mindenkit a szalag mellé próbálnak terelni, mint a jó birkákat.
Aztán a világszínvonalú korrupcióról még nem is beszéltünk, ami az EU-ban szinte biztos, hogy a legmagasabb, de min. top3.
"Más országokban miért élnek jobban az emberek?"
Melyik más országokban? Pl. Manilában vagy Kenyában?
Vagy Mexikóban, esetleg Brazíliában? Vagy Indiában? Azt hiszem, elég sok országot felsoroltam a világ töb pontján, csak Te gondolom nem ezeket nézed, hanem azt a 3-4 nyugati országot, ahol nálunk jobban élnek:
- Németország, Ausztria, Norvégia, Svédország, Finnország, Anglia. Kb. ennyi. Esetleg Hollandia.
Azért élnek jobban, mert ott nem tartják mesterségesen alacsonyan a béreket, tisztában vannak vele, hogy ha "jóléti társadalom" van, akkor kevesebbet kell költeni az egészségügyre, táppénzre, stb.
Ja, meg azért, mert Távol - Keleten gyártatnak dolgokat fillérekért (meg Magyarországon) és a kizsákmányolt munkaerőből keletkezett hasznot az országukban osztják szét :-)
Túl nagy és drága az állam
Magasak az adók
Túl sokat lop a vezetés
Alacsony a munka hozzáadott értéke
# 3
Magyarország Európában van, tehát az EU-hoz érdemes magunkat hasonlítani. Per capita GDP-ben pedig az utolsó 3-adban vagyunk a sorban és pl. a szomszédos Ausztriától úgy le vagyunk maradva, mint a sóhaj, alig harmada a per capita teljesítményünk, mint az Osztrákoknak. De a szlovákok, csehek, szlovénok is mind fényévekkel járnak ellőttünk, pedig a szoci blokk felbomlásakor MO volt toronymagasan a legjobb gazdasági helyzetben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!