Megéri itt hagyni ezt a világot ha képtelen vagyok elérni azt az életszínvonalt amit szeretnék?
Kezdjük az elejéről. nem sikerült olyan családban születnem ahol támogattak volna abba hogy valamire vigyem. Sok szülő mindent megtesz azért, hogy a gyerekeinek a lehető legjobb körülményeket megteremtse és tanítatsa őket. Aki tehetős családban nő fel az sokkal nagyobb eséllyel lesz tehetős vagy gazdag, mint aki szegény vagy mélyszegény környezetből próbálja fel küzdeni magát. Ez bizonyított mind szociologialaig és pszichológiailag. A társadalmi osztályok között ma a legnehezebb az átjárás.
30 éves leszek idén, az álmaim 1% nem sikerült elérnem az elmúlt 12 évben. Az élet mindenhol csak nehézséget sodort elém, sorozatos rossz választásokkal és döntésekkel. Nincs kedvem tovább küzdeni, miközben azt láttom hogy másoknak minden alanyi jogon megadatott.
Azt gondolom hogy jobb a föld alatt is mint ebben az igazságtalan és rossz világban küzdeni eredménytelenül.
Alakíts ki magadnak függőséget ami dopamint szabadít fel az agyadban.
Az életed nem lessz jobb de legalább nem akarsz meghalni idővel.
nagyon sokan vanna ezzel így, de remélem, hogy kimászol ebből a depresszióból. nem, nem éri meg itthagyni ezt a világot. van interneted, van hol lehajtanod a fejed. aludd ki magad és kezdj még tudatosabban dolgozni a céljaidért mint eddig. sose add fel. igazságtalan dolog, hogy van akinek többet kell harcolnia, de az élet már csak ilyen. "másoknak minden alanyi jogon megadatott" - amit így látsz, az a legtöbbször valójában kemény munka eredménye.
mik a céljaid és milyen életszínvonal? vagy csak úgy kb. elhatároztad, hogy de jó lenne. pontosan kell tervezni és tudatosan kell tenni érte - és ami a legnehezebb, ha nem sikerül, akkor felkelni és menni tovább. az ne keserítse el, ha másoknak bejött az élet, mi közöd van hozzá és nekik mi közük a te életedhez. több embert ismerek, akik nagyon szegény környezetben nőttek fel, a saját szüleik gátolták őket abban, hogy továbbtanuljanak vagy gúnyolták őket (!) az ilyen elhatározásukért, és minden ellenére mégis megtették.
feladni sokkal könnyebb persze, de nem éri meg. még sok szép év áll előtted, még ha az eleje küzdelmes is, kár lenne nem megtudni, hogy mi történt volna.
ha pedig ezek a gondolatok nem hagynak, akkor kérj segítséget, fordulj pszichológushoz vagy pszichiáterhez.
Semmiképp sem érdemes itt hagyni, mert a mostani lét és a nemlét között vannak fokozatok, amiket célszerű kipróbálni.
Kicsit konkrétabban: ha itthon nem tetszik, költözz külföldre. Nem feltétlen egy nyugati sikerorientált taposómalomba, hanem a világ egy másik tájára. Ahol más(abb) az élet. Van nagyjából 200 ország. Lehet választani. Még akkor is, ha lehúzzuk a listáról azon országokat, ahová nehéz beutazni adminisztratív okokból.
Szóval a lényeg: ahelyett, hogy hülyeséget csinálnál, próbáld ki az életet máshol is. Szerintem.
Nem irigykedni kell, meg várni a sült galambot, hanem tanulni, dolgozni, célokat tűzni ki és elérni. Nehezebb mint másoknak? Igen. Tudsz vele kezdeni valamit? Vagy sajnálod magad vagy elkezdesz változtatni. Helyetted senki más nem fog megmozdulni.
Gyerekkoromban egy 8nmes szobában laktunk a szüleimmel, 3 étkezésből 3szor ettem vajas kenyeret. Előbb tudtam cserépkályhát kisalakolni, mint olvasni, mert muszáj volt megtanulni. A fürdőszobánkban se fűtés, se melegvíz nem volt. Sosem volt új cipőm vagy ruhám. 16 éves korom óta dolgozom, mert muszáj volt. 18 évesen elköltöztem otthonról, hogy a szüleimnek ne kelljen eltartania.
Most 30 vagyok, van diplomám, családom, lakásom, jól fizető munkám. Ezerszer nehezebb dolgom volt, mint azoknak, akik kaptak a szüleiktől bármit. Irigylem őket? Persze. De ez van. A gyerekemnek már jobb lesz.
Szóval vagy nyafogsz, de akkor 10 év múlva is ugyanitt fogsz tartani. Vagy elkezdesz tenni magadért.
Kérdező: azonnal keress fel egy szakembert, aki segít.
Válaszolók: a depresszió meg az öngyilkos gondolatok nem nyafogás, hanem nagyon komoly dolog, több embert veszítettem így el életem során.
Érdemes lenne átgondolni, hogy az elmúlt 12 évben mit tettél azért, hogy előrébb juss.
Ha volt mindig stabil munkahelyed, de épp hogy megéltél, nem tudtál félre tenni, akkor nem most kellett volna meglepődni, hogy nem jutsz egyről a kettőre.
Azt a felfogást kéne elengedni, hogy másnak minden sikerül, azért, mert gazdag családból jött, ez egyszerűen nem igaz. Ne ezen rugózz. Ettől csak rosszabb lesz! Engedd el.
Kezdj el tenni azért, hogy előre lépj. Nem írtad mit dolgozol, de az esetek többségében pl munkahely váltással jelentős fizetésemelést el lehet érni. 1-200.000 forintért lehet okj-s tanfolyamokat letenni, de van egy csomó államilag támogatott is. Nyelveket is lehet tanulni, a mai világban az interneten fent van minden, csak energiát kell beletenni.
Van államilag támogatott egyetemi képzés is, akár levelező is, amellett lehet dolgozni. Nyilván nehéz egyszerre két helyen helyt állni, de nem lehetetlen. Elhatározás kérdése.
Illetve a neten van számtalan ingyenes vagy nagyon olcsó képzés (udemy, skillshare), amivel szintén előrébb tudsz jutni (programozás, ui ux design, grafika) ezekhez nem kell semmi egy számítógépen és interneten kívül.
Most kicsit megrekedtél, ez természetes, de tovább kell lépni.
Ha gondolod, akkor nagyon szívesen segítek neked privátban, hogy merre lenne érdemes elindulni.
tanuld meg ne másokhoz mérd magad.
Amúgy, nem, nem éri meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!