Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi az a "gyermeknevelést...

Mi az a "gyermeknevelést segítő ellátás"?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy mi az a "gyermeknevelést segítő ellátás"? Mind a NAV honlapján, mind a neten több helyen találkoztam ezzel a kifejezéssel, de hiába keresem, nem találom sehol, hogy mi ez.

Azt hiszem, tudom mi az a "gyermekgondozást segítő ellátás". Ha jól gondolom ez az új neve a "gyermekgondozási segélynek". Ezeket szokták összességében GYES-nek hívni. Jól gondolom?

Tudom, hogy mi az a GYET, "gyermeknevelési támogatás".

De, hogy mi az a "gyermeknevelést segítő ellátás"???

2020. máj. 2. 00:01
 1/7 anonim ***** válasza:
52%

Elméletileg csak a GYET, de "szokásjog" szerint ez mind:

- anyasági támogatás

- családi pótlék (nevelési ellátás/iskoláztatási támogatás)

- gyermekgondozást segítő ellátás - GYES

- gyermeknevelési támogatás - GYET

2020. máj. 2. 05:36
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Első, tévedsz.

Kérdező, valamit félreolvastál vagy rosszul emlékszel.

Mindenhol gyermekgondozást segítő ellátás van írva, nem pedig gynevelést segítő.

3 cst ellátás van. Családi pótlék (nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás); gyermekgondozási támogatás (gyermekgondozást segítő ellátás, ez volt a gyes korábban, illetve a gyermeknevelési támogatás vagyis gyet); valamint anyasági támogatás.

Amit te gyn segítőnek olvasol, azt gyg-t segítő, és ez a gyes és gyet együtt.

2020. máj. 2. 06:18
 3/7 A kérdező kommentje:

Az a gáz, hogy nem olvastam félre!

A NAV honlapjáról töltöttem le a "Egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettsége 2020" tájékoztató füzetet.

Ebben szerepel a 23. lap alján a következő bekezdés:

"Az egyidejűleg csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban vagy gyermekgondozási díjban és gyermeknevelést segítő ellátásban is részesülő – tevékenységét személyesen végző – egyéni vállalkozó esetében a minimum járulékalap szerinti fizetési kötelezettségre vonatkozó szabályt nem kell alkalmazni."

Aki írta, nem valószínű, hogy a gyermeknevelést segítő ellátás alatt az általad említett 3 ellátást együttesen érti, mert pl gyermekgondozást segítő ellátás alatt, ha valaki személyesen végzi a tevékenységét, akkor alkalmazni kell rá a minimum járulékfizetési szabályt.

De úgy látom, hogy eléggé képben vagy a témában.

Az után kutakodom, hogy az a főállású egyéni vállalkozó, aki GYET-ben részesül, és tevékenységét személyesen végzi, csak a tényleges kivét után fizet járulékot, vagy a minimum járulékalap után. Bár ahogy eddig olvasgatok, úgy tűnik, hogy nála nincs minimum járulék.

2020. máj. 3. 16:54
 4/7 anonim ***** válasza:
Igen, gyet esetén nincs minimum járulékfizetés, gyes esetén van. Gyetnél csak a kivét után fizetsz.
2020. máj. 3. 17:29
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2020. máj. 3. 17:53
 6/7 anonim ***** válasza:
nincs mit, én meg megírtam a navnak, hogy javítsák.
2020. máj. 3. 18:16
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi.
2020. máj. 4. 00:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!