Mi az a "gyermeknevelést segítő ellátás"?
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy mi az a "gyermeknevelést segítő ellátás"? Mind a NAV honlapján, mind a neten több helyen találkoztam ezzel a kifejezéssel, de hiába keresem, nem találom sehol, hogy mi ez.
Azt hiszem, tudom mi az a "gyermekgondozást segítő ellátás". Ha jól gondolom ez az új neve a "gyermekgondozási segélynek". Ezeket szokták összességében GYES-nek hívni. Jól gondolom?
Tudom, hogy mi az a GYET, "gyermeknevelési támogatás".
De, hogy mi az a "gyermeknevelést segítő ellátás"???
Elméletileg csak a GYET, de "szokásjog" szerint ez mind:
- anyasági támogatás
- családi pótlék (nevelési ellátás/iskoláztatási támogatás)
- gyermekgondozást segítő ellátás - GYES
- gyermeknevelési támogatás - GYET
Első, tévedsz.
Kérdező, valamit félreolvastál vagy rosszul emlékszel.
Mindenhol gyermekgondozást segítő ellátás van írva, nem pedig gynevelést segítő.
3 cst ellátás van. Családi pótlék (nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás); gyermekgondozási támogatás (gyermekgondozást segítő ellátás, ez volt a gyes korábban, illetve a gyermeknevelési támogatás vagyis gyet); valamint anyasági támogatás.
Amit te gyn segítőnek olvasol, azt gyg-t segítő, és ez a gyes és gyet együtt.
Az a gáz, hogy nem olvastam félre!
A NAV honlapjáról töltöttem le a "Egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettsége 2020" tájékoztató füzetet.
Ebben szerepel a 23. lap alján a következő bekezdés:
"Az egyidejűleg csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban vagy gyermekgondozási díjban és gyermeknevelést segítő ellátásban is részesülő – tevékenységét személyesen végző – egyéni vállalkozó esetében a minimum járulékalap szerinti fizetési kötelezettségre vonatkozó szabályt nem kell alkalmazni."
Aki írta, nem valószínű, hogy a gyermeknevelést segítő ellátás alatt az általad említett 3 ellátást együttesen érti, mert pl gyermekgondozást segítő ellátás alatt, ha valaki személyesen végzi a tevékenységét, akkor alkalmazni kell rá a minimum járulékfizetési szabályt.
De úgy látom, hogy eléggé képben vagy a témában.
Az után kutakodom, hogy az a főállású egyéni vállalkozó, aki GYET-ben részesül, és tevékenységét személyesen végzi, csak a tényleges kivét után fizet járulékot, vagy a minimum járulékalap után. Bár ahogy eddig olvasgatok, úgy tűnik, hogy nála nincs minimum járulék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!