A fifo elvet milyen cégek alkalmazzák?
Figyelt kérdés
egy elektronikai eszközöket gyártó cég alkalmazhatja ? vagy csak olyan cégek ahol az alapanyagoknak szavideje van ? Köszi a segítséget!2020. ápr. 27. 23:16
1/7 anonim válasza:
Alkalmazza a Bosch autóipari és kéziszerszám üzletága, illetve minden olyan cég ahol az alkatrész ugyan kiérkezik a raktárból, de nem kerül azonnal beépítésre, erre van a fifo, hátulról töltünk, elölről veszünk el.
2/7 A kérdező kommentje:
nézd el nekem kérlek hogy hülye vagyok de nem értem ha kijön a raktárból akkor mi az hogy nem kerül azonnal beépítésre akkor addig miért kérik ki a raktárból?
2020. ápr. 27. 23:32
3/7 anonim válasza:
Ahogy írod, a szavatossági idővel rendelkező dolgoknál fifot vagy pl. gyógyszercégeknél fefo-t (E=expires) alkalmaznak. Meg úgy általában szinte mindenhol ha a raktárkészletet akarják először felhasználni. A lifo nem logikus, hiszen akkor raktáron állna az alkatrész szinte örökké, amíg ki nem fogy a raktárkészlet. Lifo max. könyvelésnél lehet jó, amikor a korábban bejött áru olcsóbb és először a drágább árutól/raktárészlettől akarnak megszabadulni, hogy a raktárkészlet értéke alacsonyabb legyen.
4/7 anonim válasza:
Amikor ezeknél a cégeknél dolgoztam részben bontani kellett a dobozok egy részét, és azért is alkalmazták ezt a rendszert hogy ha változik a gyártás akkor is kéznél legyen mindkét fajta termékhez az alkatrész.
5/7 A kérdező kommentje:
még mindig nem világos , írod hogy kb minden cég ezt használja, de egy olyan cég aki mondjuk telefonokat gyárt neki miért jó fifot alkalmazni ? ha telefonba épülő komponenseknek nincs lejárt szavideje akkor mindegy lehet hogy a tegnapi beérkezést vagy a mait használja fel. (tudom hogy hülye vagyok de olyan jó lenne megvilágosodni, megérteni hogy még milyen esetben lehet fontos követelmény a fifo elv betartása lejárt szavidejű termékeken kívűl :()
2020. ápr. 28. 00:12
6/7 anonim válasza:
Könyvelési szempontból. Lehet, hogy az alkatrésznek változik az ára. Így nem össze-vissza mennek ki a különböző áron beszerzett alkatrészek. Beszereztek 1000 alkatrészt 100Ft-ért, később felment az ára és a köv. 1000et 120-ért, a harmadik részletben meg 300db-ot már 150-ért vették. Így amint elfogy az első 1000, a következő 1000-et amibe beépítik, már lehet, hogy ők is drágábban adják tovább ha nem nyelik le a csökkenő profitot.
7/7 anonim válasza:
Akik lepontozták a válaszokat, azok biztosan jobban tudják, igazán megoszthatnák a többi tudatlannal mi az amit nem jól tud más :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!