Mi a megfejtés ebben a feladatban?
Eleve nem is értem nagyon mi történik benne a folyamatot. Leírom mi az amit én gondolok és legyetek szívesek javítsatok ki. Megveszem egy cégnek a tulajdoni jogát amivel majd akár szavazhatok ki lesz a tanácsadó(remélem ez így van) stb. Utána egy részvényre jutó nyereség ebben az évben 600 Ft. És ennek a 600 forintnak a 40 százalékát kapom meg? Tudom, hogy nem a feladathoz tartozik, de ez a tulajdonjog életem végéig az enyém lesz vagy ez hogyan működik? Valamint egyes cégek nem fizetnek osztalékot ez minek köszönhető? Ott csak úgy tudok nyerészkedni, ha az árfolyamot lesem? Megveszem olcsón eladom, eladom drágábban?
1. Hány éves vagy? (bocs, csak kíváncsiságból)
2. 100 db * 600 = 60.000 Ft , 60.000 * 0,4 = 24.000 Ft
24.000 Ft osztalékot kapsz a részvényeid után.
Magyarázat: Vettél 100db részvényt (az itt most lényegtelen hogy mennyiért) és drabonként 600 Ft a nyereség (ezért szorozzuk 100-al), majd a kapott összegnek ugye csak a 40%-át fizetik ki osztaléban, így 24.000 Ft-ot.
3. Ha nem adod el a részvényeidet, a tulajdonjog életed végéig a tied, de általában azokban a cégekben, amiket ismersz meg tőzsdén vannak, nagyon sok részvényt kéne felvásárolj, hogy lehessen szavazati jogod.
4. Sok cég azért nem fizet osztalékot, mert inkább visszaforgatják, hogy a cég minél gyorsabban és hatékonyabban tudjon növekedni (ez általá az árfolyama is javulni fog jó esetben). Illetve mellékesen akik a legjobban járnának vele, mert a legtöb részvényt bírtokolják, már valószínüleg így is kő gazgadok, így nekik nem oszt nem szoroz.
5. Ajánlom, hogy járd körbe, hogy milyen pénzügyi eszközök léteznek, mert akár részvényt lehet shortolni is, ahol az árfolyam esésre spekulálsz (ha ezt kedves Covid barátunk előtt tetted volna, akkor nagyon jól jártál volna, mert nagyot zuhantak a tőzsdék). De cégek szoktak kötvényeket is kibocsátani stb stb.
6. b) 600 Ft * 0.4 = 240 Ft ez a fél éves kamat hozam. szóval az eves 240 * 2 = 480
480 / 3.500 = 0,1371 = 13,71% éves hozamnak felel meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!