Ha valakinek nincs (elegendő) tartaléka, akkor miért gondoljátok azt, hogy elverte a pénzét?
Először is. A 2019-ig tartó gazdasági fellendülésben is léteztek alacsony fizetések (és magas megélhetési költségek).
Másrészt fogalma sincs az embernek arról, hogy a másiknak mire ment el a pénze...
Én például otthon reggelizek, ezért nem veszek 5-600 forint értékben pékségben szendvicset, péksütit. Az ebédet néha magam főzöm. Új ruhát évente, másfél évente veszek. Költséges hobbim kevés van, ami igen, arra elhihetitek, de évek óta csak vágyakozom az új dolgokra... Sajnos szociális életem is kevés van.
Mégis alig maradt tartalékom, mert felélődött. A nagyja tanulásra.
És amikor összeszámolom, mennyi ment el a tartalékomból és mennyit költöttem a tanulás miatt, még így is azt látom, hogy tök ügyes voltam, mert az előbbi összeg jóval kevesebb. Havi 150-200 közötti bevételből mindezt.
Mégis mit kap az ember ezen az oldalon?
Igenis nem vagy tudatos és igenis elverted a pénzedet...
Pedig rengeteg eset lehetséges, ami elviszi az ember pénzét...
Szerintem nem gondolják, illetve csak kevesen.
Igazából a 10-15% megtakarítás nem sok 150-200 ezer ft fizetés esetén. Akkor sem, ha évekig félre tudta tenni. Csak abból nem tud megélni egy hónapokig tartó válság alatt.
Ha megnézzük, mennyi fogyott a tartalékomból és mennyit költöttem, akkor még bőven felette is vagyok a 15% megtakarításnak.
Rengeteg élethelyzet van, amikor a pénz dig
Lehet ragozni, meg belemagyarázni ezt-azt, attól még felelőtlenség marad tartalékképzés nélkül élni. Függetlenül a jelenlegi helyzettől.
Bármi más okból is keresőképtelennél válhat bárki bármikor
Akkor az ember ne műttesse meg magát, ne képezze magát, ne vegyen új háztartási gépeket, ha a régi elromlik stb?
Amúgy a válság is egy havaria, havaria az is, ami miatt csak 3-4 hónap tartaléka van sokunknak.
"Akkor az ember ne műttesse meg magát, ne képezze magát, ne vegyen új háztartási gépeket, ha a régi elromlik stb?"
De igen, erre van a tartalék... Ezért kell tartalékot képezni folyamatosan.
8:
Mielőtt minősítesz, legalabb elolvashattad volna, amit írtam.
Kérdező:
Olvasd el te is, mit írtam. Nem azt írtam, hogy TE nulla pénzt tettél el, hanem azt, hogy nincs olyan, hogy valaki nem tud semmit sem félretenni. Vagyis de, van olyan, de ő már eleve éhezik vagy súlyosan adósságspirálba került.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!