Ha a részletfizetés mulasztása esetén a teljes tartozás egy összegben esedékessé válik, akkor ki kell fizetni újra a már befizetett részt is?
Egyszerűen nem értem. Számos fizetési kötelezettség eseté létezik részletfizetés. Pl
* hitel törlesztés
* kártérítés
* vásárlás
* bírság
* adó tartozás
* pénzbüntetés
...
Jelenleg én épp nem tartozom semmivel, csak érdekel a téma.
Próbáltam utánajárni: Volt olyan bank, amelynek a weboldalán azt írták, hogy a 'FENNMARADÓ' rész válik egy összegben esedékessé; volt ahol azt írták, hogy a 'HÁTRALÉK'; volt ahol csak így fogalmaztak, hogy a 'TELJES TARTOZÁS'. Láttam olyan kifejezést is, hogy 'TELJES KINTLÉVŐSÉG'
A végrehajtásról szóló cikkben az állt, hogy 'A TELJES HÁTRALÉKOS TARTOZÁS'.
Viszont vásárlás, részletfizetésre: 'TELJES VÉTELÁR'(!!!)
Utánanéztem a pénzbüntetésnek is, ezt a be-nél alkalmazzák, ott határozottan kiderül, hogy csak a még meg nem fizetett összeg válik esedékessé.
Engem a kártérítés érdekelne. Ha tudtok segíteni. Arra vagyok kíváncsi, ha gondatlanságból mondjuk okoznék egy 30 milliós kárt, és fizetem évtizedekig, majd egyszer megcsúsznék a részletfizetéssel, akkor az egészet kezdhetem ELŐRÖL? Tehát a már befizetett összeg nem számít, újra kell azt is fizetni?
A fennmaradó tőke kamat és a tartozásban álló tőke és kamat valamint azok késedelmi pótlékai és azok behajtási költségei adják a teljes tartozást.
Nem a pl. már 10 éve befizetett tőke és kamatai.
Az hogy mekkora x év után a tőke tartozás arrol kap az adós kimutatast minden évben .Annuitasos hitel esetén pl. nem aranyosan csökken a törlesztéssel a tőke a kamat es a kezelési ktg az első években. Hanem minimális mértékben csokken csak a tőke tartizas.Ilyen most pl. a Babavàró is.Régen meg olyan konstrukciók is voltak , hogy fél évig csak kamatot fizettél fele akkora törlesztővel mint a havi törlesztőd lenne és kb 3 év után vontak a tökéből érezhető módon hiába fizetted már be a negyede hitelt törlesztőkbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!