Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért van az hogy ha eBay-en...

Miért van az hogy ha eBay-en vagy máshol PayPal-lal vásárolok, akkor többet von le mint amennyi a termék és a járulékos dolgok tényleges költsége?

Figyelt kérdés

Erre nemrég jöttem rá, mert eddig főleg belföldön vásároltam, és ott annyit vont le amennyit kellett. Viszont egy ideje elkezdtem eBay-ről meg egyéb külföldi online felületekről is vásárolni, és ott mindig meg van adva századra hogy aktuális árfolyamon mennyi az adott termék illetve ha van akkor a szállítási költség, vám meg társai. Pl. van egy CD ami teszem azt 9.99$, és akkor kiírja hogy ez most jelenleg 2970.31 Ft (csak írtam valamit, biztos nem ennyi az árfolyam, csak szemléltetésnek). Aztán másnap meg ott van hogy ugyanez 2931.45 Ft (tehát mozog az árfolyammal). Ennek ellenére többször volt hogy kevesebb pénz maradt a PayPal számlámon mint amit számoltam, de eddig nem tűnt fel. A héten viszont egy másik, angol boltból rendeltem aktuális középárfolyamon kb. 39 ezer Ft értékben, és a fizetés megerősítésénél ezt írja: 43.500 Ft (utolsó két számjegy nem ennyi volt, de 43.500 forint fölött), magyarul kb. 4000 Ft-tal többe került mint amennyi a kosaramban volt szállítási díjjal együtt.

Ez micsoda? A regisztrációnál nem írták hogy lenne havidíj, mint pl. egy bankszámlánál, illetve amikor magyar oldalról vettem könyvet pl. akkor mint írtam fillérre ugyanannyit vett le, szóval az sem lehet hogy ez ilyen tranzakciós illeték lenne mint bankkártyás vásárlásnál pl. Akkor mi a fenéért vesz le jóval több pénzt mint amennyiért vásárolok, ha külföldről rendelek?

2020. febr. 2. 22:53
 1/5 anonim ***** válasza:
92%
Azért mert a bankod a saját árfolyamán váltja a devizát, nem aktuális középárfolyamon. A paypal beállításoknál lehet állítani, hogy paypal árfolyamon váltson vagy bankin. Ebből adódhatnak az eltérések.
2020. febr. 2. 23:40
 2/5 A kérdező kommentje:
Én ilyen beállítást nem látok, de köszi azért. :/
2020. febr. 2. 23:46
 3/5 anonim ***** válasza:
86%

Pedig van. A bank ha forint számlád van akkor atvaltja a saját eladási árfolyamon a vásárlást ami igen pocsék szokott lenni.

Éppen ezért a PayPal árfolyamát is használhatod, akkor forintba terhel annyit amit kiir.

2020. febr. 3. 05:35
 4/5 Koplárovics Béci ***** válasza:
79%
3 külön árfolyam van a dologban: amit az ebay kiír (nem tudom, hogy honnan és miből veszi az árfolyamot), a PayPal váltási árfolyama (a középárfolyamtól sokkal magasabb árfolyam), és a kártyakibocsátó általi árfolyam. Az ebay "valamit" kiír, ez legfeljebb közelítő értéknek jó. Amikor Paypallal fizetsz, ott lesz, hogy a Paypal váltson, vagy a kártyakibocsátó (Card issuer), ha nem ez van, akkor át kell állítani. Ez lehet magasabb az ebay árfolyamnál, de biztosan alacsonyabb lesz, mint a Paypalé. Ha neked mindig a paypal vált, akkor számolj 2-5%-kal magasabb árfolyamot.
2020. febr. 3. 07:39
 5/5 anonim ***** válasza:

Utolsó

Sok bank (köztük az enyém is) még csak nem is a MasterCard / Visa árfolyamán vált, hanem a saját eladási árfolyamán, ami még annál is szarabb szokott lenni.

Bónusz, hogyha pl MasterCard kártyával (USD alapú) vásárolt valamit amiért pl euróban terhelték meg akkor dupla váltás van, először az eur-t usd-re majd az usd-t forintra.

Katasztrófa a magyar bankrendszer. Revolut-al kell vásárolni.

2020. febr. 3. 08:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!