Testvérem használná a lakást, nekem pedig havi szinten fizetne, ez így korrekt?
Van egy kb 25M ft-ot érő lakás Édesanyánk nevén. Nekem van saját házam, testvérem még a szüleimmel él. A lakást anyukánk nekem és neki szánja, de most kitalálták, hogy tesóm beköltözik és x évig fizet nekem havi 60-70 ezret. Férjem szerint ez így nem lesz jó, ki tudja mit hoz a jövő.
A családi kapcsolatunk stabil és nagyon jó, nem verne át a tesóm.
Van valami hivatalos útja ennek az egésznek ha ebbe belemegyek?
Ebben a városban a 60-70 ezer fele sem egy albérletnek.
Nem akarjuk átverni egymást de ki tudja mi lesz a jövőben, jobb lefixálni mindent amennyire lehet. Szerintem Anyukám át akarja ránk iratni a lakást, fele-fele alapon, de erről még nem beszéltünk.
"Szerintem Anyukám át akarja ránk iratni a lakást, fele-fele alapon, de erről még nem beszéltünk."
Az úgy nagyon nem kerek, hogy akkor miért fizetne NEKED a testvéred, ha ez anyukád lakása.
Kérdező, olvasd el a 9-es válaszomat (ha elolvastad, akkor mégegyszer) és legalább gondolkodj el rajta...
Én sem nagyon értem ezt az "ügyletet".
Anyukádnak van egy lakása most. Oda azt enged be, akit akar. Akár ingyen, akár bérleti díjért.
Hogy jössz Te ide a képbe? Anyukád kicsit túlbonyolítja a dolgokat kettőtök között.
Én a magam részéről ilyen szituban nem fogadnék el semmit a testvéremtől már csak azért sem, mert nem az én tulajdonomat használja. Ha pedig azt használná, akkor sem, mert jó a viszony közöttünk. Fizesse a közműdíjakat, néha lépjen meg egy tisztasági festést, vigyázzon az értékemre, aztán kész.
Ha a viszony rossz lenne közöttünk, akkor pedig olyan élethelyzet nem is fordulhatna elő, hogy beengedem a lakásomba, had" használja.
Az lecsengett, hogy Anyukád azzal segít a tesónak, hogy ott lakhat nála, ne kelljen feleslegesen bérleti díjat fizetni a lakhatásért. Ezt a díjat szánja NEKED, mert ha a tesónak segít, akkor Téged sem akar kihagyni belőle, legyen meg az "egyensúly" köztetek.
De ez így nagyon faramuci, ha az én Anyukám állna elő ilyen ötlettel, én kapásból hárítanék és boci szemekkel néznék rá, hogy MI VAN?!?!?!?! Lakjon ott, álljon bele a költségekbe úgy, ahogy megegyeztek, aztán jónapot! :)
Viszont a Te dolgod, hogy mibe mész bele...
"Van valami hivatalos útja ennek az egésznek ha ebbe belemegyek?"
Hát erre még nem volt gyakorlat. :)
Anyukának hozzájárul ennyivel a lakhatásért (ajándék), Anyuka pedig tovább ajándékozza Neked (ajándék).
Magánszemélyek közötti ajándékozás mentes az SZJA alól.
Egyenesági rokonok közötti ajándékozás mentes az ajándékozási illeték alól.
Kb. ennyit tudok hozzátenni... :D
"Van valami hivatalos útja ennek az egésznek ha ebbe belemegyek?"
Ezt megintcsak nem nagyon értem... Minek erre hivatalos út? Tesó kp-ben odaadja Neked a pénzt, Te meg elköltöd, félreteszed, stb.
Nagyon nem kerek ez így nekem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!