Miért akarnak folyamatosan anyagilag megkárosítani?
Nem első eset hogy abba futok bele hogy fizetésnél ezer forinttal kevesebbet akarnak visszaadni. Ez megtörtént már velem belvárosi étterembe, Starbucksba, gyógyszertárban ahol a gyógyszerész probált egy ezressel kevesebbet visszaadni (egy diplomás embertől nem ezt várnám el). Ez szinte rutinszerű Budapesten. Mindig, mindenhol éberen kell figyelni vásárlásnál és fizetésnél, mert különben képtelenség bizonyítani hogy kevesebb visszajárót kaptunk.
De ahogy a készpénzzel trükköznek úgy az akciókat is elfelejtik levonni a termék árából. Ma a Douglasban nekem kellett bizonyitanom hogy az adott termék árából lejön még -20% , mert a pénztárban a lány nem akarta elszámolni a kedvezményt ami néhány ezret jelentet ez esetben. A pár száz forintos teteltől kezdve a nagyobb összegig.
Miért van ez igy és más is tapasztalta már?
Nem szoktam készpénzzel szrozni csak ha nagyon muszáj, párezer forintot szoktam magamnál hordani arra az esetre, ha valami neandervölgyi helyen kell költenem. Feltalálták már a bankkártyát. A terminál meg kiírja előre, hogy mennyit akar levonni.
Így engem nem szoktak átverni.
Vidéken sem jobb a helyzet, akkor sem, ha kártyával fizetsz, nem készpénzzel.
Gyógyszertárban berakja a gyógyszereket szatyorba (nem látsz át a pult magasítón) Itthon vettem észre, hogy a felírt, leszámlázott és kifizetett 6 doboz (ugyanolyan) gyógyszer helyett 4-et adott.
Az akciós ár nem érvényesítésével már próbálkoztak DM-ben, Praktikerben is. Praktikerben a vevőszolgálatnál sorban álltunk emiatt (már akik észrevették), a DMben meg azt akarta bemagyarázni, hogy azon az áron adja amelyiken akarja (2 helyen volt a termék, az egyiknél ki volt írva az akció, a másiknál nem) A pénztárnál a magasabb árat hozta alapból, hivatkozott rá, hogy nem tudja módosítani, de érdekes módon ahogy kértem a vásárlók könyvét, rögtön hozta a pénztárgép az akciót.
Közepes méretű élelmiszerboltban gyakran több darabot üt be, mint amennyit vettél.
Metroban előfordult, hogy az üveget feltette a pénztáros a kasszához miután lehúzta, majd a vége felé mégegyszer lehúzta.
ma 05:12-es, valami neandervölgyi hely:
Földhivatalban nem fogadtak el kártyás fizetést, csak készpénzest.
Országos hálózatú benzinkút belvárosi megyeszékhelyi kútján terminál hiba volt, csak készpénzzel lehetett fizetni.
Olvasd el ezt: [link]
#2, én elhiszem, nekem is vannak ilyen tapasztalataim Budapesten, pl. múltkor a Szabó Ervin könyvtár központi épületében (ami az egyik legnagyobb könyvtár Pesten) se lehetett fizetni kártyával beiratkozási díjat - pedig van nekik amúgy leolvasójuk.
Ezek előfordulnak a legjobb helyeken is, ezért mondtam, hogy szoktam ilyen esetekre készpénzt is tartani. Én 19000 forintot szoktam alkalmanként levenni az automatánál, így van egy tizesed, a többit meg 5 ezer, 2 ezer és ezer forintos címletekben adja, mert nem tudja máshogy.
Pl. vannak itt éjjelnappali boltok, ahol lehetne ugyan kártyával fizetni, ha beadod a kártyát a kiszolgáló kezébe, de ezt meg én nem szoktam szeretni (amíg elviszi, simán leírhat róla minden adatot ami a netes fizetéshez kell, vagy csak lefényképezi a két oldalát), úgyhogy ilyenkor inkább mondom, hogy akkor készpénz lesz.
De ezeket leszámítva fenntartom, hogy sokkal jobb úgy általában kártyát használni paypass fizetéssel, ahol csak lehet.
Egyrészt nekem rögtön jön a költésről az SMS a banktól, minden kiadásomat nyomon tudom ott követni, azt is, hogy még mennyi pénzem van.
Másrészt meg készpénzzel sokkal inkább átkúrnak a visszaadással, ha nem figyelsz. Ha kell mondjuk visszakapnod az ezresből 775 forintot, és ott a kezedbe nyomnak egy halom aprót, tele 50esekkel, huszasokkal, tizesekkel meg ötösökkel, te ott nekiállsz számolgatni, hogy megvan-e? Mert én sokszor nem, csak ránézésre elrakom, hogy jó, köszi és megyek. De tudom, hogy ha akar, úgy ver át vele ahogy akar.
Kártyánál nincs ilyen gond soha.
Az, hogy kevesebb cuccot ad ki neked a kifizetettnél, az meg nem kártya/készpénz specifikus probléma, ezt bármelyik módnál eljátszhatják. Nekem az a válaszom erre, hogy ahol ez többször előfordul, oda nem megyek többször, inkább máshová - persze Pesten van elég hely ahonnan lehet válogatni, legfeljebb nem esik útba annyira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!