Mit jelent az, hogy "álláskeresőként nem szerepel"?
Munkaügyi Központból kikért hatósági bizonyítványon ez szerepel: "A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítottam, hogy nevezett 2010.07.01 napját megelőző 24 hónapon belül nyilvántartásunkban álláskeresőként nem szerepel."
Ez pontosan mit jelent? A munkáltatóm által be vagyok most jelentve vagy sem?
Hm.. Azt jelenti, ami oda van írva. Nem voltál munkanélküliként nyilvántartva az elmúlt 2 évben.
De miért kellene a munkaviszonyodról a munkáltatódnak a "munkanélküli központ" felé jelentést adni? Mit írnának oda?
Jelentem XY nálunk dolgozik?
Rosszul tudtam, megkerestem az interneten, minden ott van:
Az Európai Unióhoz történt csatlakozás napjától megszűnt az a jól bevált gyakorlat, amikor a feketén foglalkoztatott alkalmazott adataival kitöltve egy biankó, dátum nélküli munkaszerződés lapult a renitens tulajdonos fiókjában. Korábban - mivel a munkába állástól számított 8 nap állt rendelkezésre az új munkavállaló bejelentésére - egy esetleges ellenőrzés alkalmával erre gyorsan rá lehetett írni az aktuális dátumot, tettetve a hülyét, hogy Gizike épp a mai napon dolgozik nálam először, és ezáltal egy csomó járulékot meg lehetett spórolni a vállalkozásnak.
EMMA
2004. május 1-jétől tehát, a munkaviszony létesítését és megszűnését - egy munkaügyi ellenőrzéstől is fenyegetetten - be kell jelenteni a Munkaügyi Nyilvántartó Központnak, méghozzá azonnal. Na jó, csak a belépést kell aznap, a kilépést elég a kilépést követő nap bejelenteni.
Az Egységes Munkaügyi Nyilvántartás a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszonyokat tartja nyilván, tartalmazza a munkáltatók és a velük munkaviszonyban állók adatait. Ezt az adatbázist főleg a fekete munka ellen, a munkaügyi ellenőrzések megkönnyítésére, valamint EU-s adatszolgáltatások miatt hozták létre.
Nem mellékesen az Apeh-nak lehetősége van a nyilvántartási rendszerből adatokat kérni azért, hogy leellenőrizze a vállalkozások tényleg bevallják -e az alkalmazottaik után a fizetendő adókat, járulékokat.
És hogy miért EMMA? Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis.
MIT KELL BEJELENTENI?
A törvény a munkáltatóknak ír elő bejelentési kötelezettséget, ha munkaviszonyban alkalmaznak valakit, illetve ha megszűntetik valakinek a munkaviszonyát.
EMMA már nincs.
A munkaügyi központ nem tudhatja, hogy te be vagy-e jelentve valahova, vagy sem.
Az, hogy nyilvántartásukban álláskeresőként nem szerepel, azt jelenti, hogy nem vagy regisztrálva a munkaügyi központban. Ettől még nem feltétlenül van munkaviszonyod, lehet, hogy nincs munkaviszonyod, sem vállalkozási jogviszonyod, munkanélküli vagy, csak nem regisztráltattad magad a munkaügyi központban.
Azt, hogy be vagy-e jelentve, és ha igen, akkor hol az ügyfélkapun keresztül meg tudod nézni (interneten ideiglenes ügyfélkaput nyithatsz, ez nem jogosít mindenre, de az okmányirodában állíndósíthatod -ott is megnyittathatod és akkor az rögtön állandó)
A munkügyi nyilvántartó központ és a munkaügyi központ teljesen más.
A munkáltató a foglalkoztatási jogviszony kezdetét és végét elektronikus úton jelenti be az APEHnak. A belépést a munkábaállás előtt kell bejelenteni.
Nyiss egy ügyfélkaput, és meg tudod nézni, be vagy-e jelentve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!