Aki rosszul gazdálkodik a pénzével, hogy kerülheti el az adósságspirált (részletek lent)?
Nálunk az van, hogy az egész családra jellemző a felesleges pénzszórás, mindenkinek van hitele - nekem is. Mindenki elég jól keres, engem is beleértve, de az adósságok, magas fenntartási költségek miatt igazából az életszínvonalunk lehetne ennél sokkal jobb a keresetünk alapján.
A kérdésem, hogy akik hasonlóan rosszul bánnak a pénzzel, mint én, nem tudnak spórolni, a fizetést a bankszámlán látva egyből futnak venni valamit ami akkor épp nagyon "kell", de amúgy felesleges - van köztetek olyan, akinek sikerült helyretenni fejben a pénzügyi kérdéseket? Ha igen, hogyan? Indiszkrét kérdést természetesen nem szeretnék feltenni, nem kell részletekbe menni, inkább arra a gondolatmenetre vagyok kíváncsi, ami rávezetett arra, hogy normálisabban kezeld a pénzed. :)
Kicsit off a kérdés, tudom, de kíváncsi vagyok. A barátnőm velem ellentétben egy (szerintem kicsit túlságosan is) spórolós, garasszámolgatós családból származik, és ő maga is ilyen, harmadannyit keres mint én, mégis körülbelül ugyanott vagyunk minden hónap végén. Siralmas, változtatni szeretnék, mégis amint meglátok valami tárgyat ami éppen tetszik, egyből mennék vele a kasszához.
Meg kell tanulni kezelni a pénzt.
Nulladik lépés szerintem, hogy válj le a családról.
Millió egy ilyen könyv, meg semmitmondó tréner van, aki megtanít szívesen.
Nekem annyi elég volt, hogy legyenek távlati céljaim, amiket el akarok érni és pénz kell hozzá.
Hármas:
1) Láthatóan fogalmad sincs, miről van szó, akkor minek válaszolsz?
2) Egy három éves gyereknek nincs ennyi esze, egy hétéves elsős gyerek viszont nagy eséllyel helyesebben ír nálad. :)
A többedik hozzászólásodból látszik, hogy neked a pénz a felvágás eszköze, mindenhova odaszúrod, hogy te milyen jól élsz, milyen jól keresel, milyen sok pénzed van. Amíg nem tudod feldolgozni, hogy nem a pénzeddel és az azon vásárolt dolgokkal kell felvágnod és nem ezek keresztül leszel valaki, addig nem fog változni
Mindig furcsállom az ilyet. Miért kell addig költeni amíg van? Én költöm amit muszáj, a többi marad. Jó lesz majd egyszer.
Igaz, nekem meg azt nehéz így meghatározni, hogy mennyit költhetek pl egy új telefonra, tévére, vagy akár csak egy hamburgerre. Vagy egyáltalán megengedhetem-e.
hogy lehet?
pl úgy, hogy nem költöd el felesleges szirre sz@rra.
Egy férfi nem adja oda a bnőjének a pénzkezelést.
Alapvetően valamilyen motivációd van, ezt kellene feltárni. Mert itt nem a pénzköltés az ok, hanem az okozat. Miért érzed, hogy meg kell tőle szabadulni? Mit jelent számodra a pénz? Mit fejeznek ki a tárgyak? Stb. Egy nagy önismereti fejlesztés kellene számodra. Ami lehet könyvekkel vagy pszichológussal is.
Előbb meg kellene nézned, hogy mi van a "hátizsákodban", amit a családodtól kaptál. Szerintem az értékrendben van a hiba.
Azután olvasd a kiszámolót, mint írták. Addig amíg nem megy magadtól jó, hogy a barátnőd kezeli a pénzt, így legalább gyűlik. Azonban hosszú távon neked is meg kellene tanulni. Képzed magad a témában.
https://www.youtube.com/watch?v=vgnlSwmUdQA&list=PLuZt2T3kHx..
szia kérdező!
azóta mi a helyzet? sikerült helyre tenned a pénzügyeidet?
én úgy érzem, hogy most kerültem hasonló helyzetbe, mert egy kicsit megszaladt a fizetésem végre.. :) régebben garasos voltam és spóroltam, most, hogy már van mit költeni, már nehéz megállni, hogy ne költsek...
tudom gáz, de próbálok ezen változtatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!