Nyelvtanilag miért helyes az alábbi kifejezés?
Figyelt kérdés
1400 ft a pizza, de 100 forint borravalót adok a futárnak. 2000 ft-ot fizetek, és azt mondom ezért, hogy "1500-ból kérek vissza". Miért a "ból"-t használjuk? Hiszen 1500-ig ad vissza. Hogy jön ide a "ból"?2019. okt. 12. 15:05
1/8 anonim válasza:
Nem tudom a választ, de ezen már én is gondolkoztam, hogy vajon honnan jön ez.
2/8 anonim válasza:
Azért mert te 1500-at adtál és abból ad vissza. Az 1500-ig ad vissza - az meg számomra teljesen magyartalan!
3/8 A kérdező kommentje:
Ép ezért nem értem, mert ő az én 2000 ft-ból fog visszadni. Nem az 1500-ból ad vissza.
2019. okt. 12. 16:35
4/8 anonim válasza:
Azért, mert Te 2000 Ft-ot adtál, viszont 1500-at szánsz a vásárlásodra, tehát valójában "1500 Ft-ból kiindulva" 2000-ig ad vissza a futár, és nem 1500-ig, így jön ide a "-ból".
5/8 anonim válasza:
Kérek vissza egy ötszázast. Probléma megoldva...
6/8 anonim válasza:
4-esnél a helyes válasz: "1500 ft-ból kérek vissza", 2.000 ft-ig - csak nem mondjuk végig, mivel a végét úgyis tudja, látja :-) (a kétezrest)
7/8 anonim válasza:
ezzel nekem is mindig gondom volt - sokszor direkt ellene menve úgy mondtam, hogy 1500-ig kérek vissza.
és még most is, elolvasva a válaszokat, értem, értem, de fel nem foghatom :)
egyszerűen nem fogadja be az agyam, nagyon furcsa :)
8/8 anonim válasza:
Egyszer használtam ezt, én sem tudtam felfogni hogy ennek mi értelme így, de végülis a futár értette:D
Én is azt hinném hogy akkor a 100-ast adja vissza, és a maradék 400-at teszi el, de nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!